Вести

За Србију су мир и стабилност од пресудног значаја

За Србију су мир и стабилност од пресудног значаја, а улога КФОР-а и НАТО-а на КиМ је важна и зато верујем да ћемо увек моћи да наиђемо на разумевање и жељу генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, Алијансе и КФОР-а, да се мир и стабилност на КиМ обезбеде, поручио је у Бриселу председник Републике Александар Вучић.

У заједничком обраћању, након састанка са Столтенбергом, захвалио се генералном секретару НАТО што је желео да саслуша позицију Србије, додајући да су разговарали о свему што се збивало на Косову и Метохији. "Не морамо увек све ствари да видимо истим очима. За нас је важна улога КФОР-а и НАТО-а на Косову и Метохији, коју поштујемо", рекао је председник Вучић. Председник Вучић подсетио је и да је начелник Генералштаба Војске Србије, по његовом наређењу, ступио у контакт са командантом КФОР-а, критичне ноћи почетком августа, што је, истиче, значајно утицало на смиривање тензија и ублажавање кризе на Косову и Метохији. "Наставићемо да поштујемо мандат КФОР-а, у складу са међународним јавним правом, нормама ЕУ и верујем да ћемо увек моћи да наиђемо на разумевање и жељу и Јенса Столтенберга и НАТО и Кфора, да се обезбеди мир и стабилност. За Србију су мир и стабилност од пресудног значаја", поручио је председник Вучић и додао да не воли да пребацује кривицу на било кога другог, нити да се служи "детињастим причама". Напоменуо је да ће сутрашњи разговори у Бриселу бити тешки јер нисмо сагласни готово ни по једном питању, али ће се Србија држати међународног јавног права, повеље УН, Резолуције УН и Бриселског споразума, свега што је потписано. Истакао је и да је Столтенбергу предочио позицију Србије, доставио листу упада приштинских специјалних јединица на север Косова и Метохије, за шта, наглашава, никада нису имали ни дозволу НАТО, нити четири градоначелника са севера, као и листу напада на српско становништво на Косову и Метохији. "Наше је да говоримо о нашој позицији и да сачувамо мир и стабилност", рекао је председник Вучић. Када је реч о билатералним односима Србије и НАТО-а, председник Вучић рекао је да је Столтенбергу још једном пренео да је Србија војно неутрална земља, што ће и остати, и неће се у том блоковском смислу опредељивати. "Имамо историју која није лака ни једноставна, али желимо да учврстимо даљу сарадњу са КФОР-ом и НАТО-ом, да избегнемо сваку врсту могућности да дође до ескалације и сукоба", поручио је председник Вучић. Нагласио је да се Србија понашала и понаша се веома одговорно, и није направила никакву провокацију, нити инцидент, уз примедбу да смо сви са Западног Балкана "дојадили" у Бриселу.

Српска војска и полиција ниједном нису прешли административну линију

Председник Вучић истакао је да српска војска и српска полиција ниједног тренутка нису прешли административну линију са Косовом. "Лагали су за то као што лажу и за све друго", рекао је председник Вучић одговарајући на питање поводом писања албанских медија да је српска војска прегазила међународно право и прешла административну линију и да ли НАТО има доказе за то. Председник Вучић додао је да исто тако лажу 180 дана да ће Србија да нападне некога у региону и приметио да нико ниједном није рекао извините због тих лажи. "Захвалан сам НАТО-у што са таквим неистинама није излазио, за разлику од неких других", рекао је председник Вучић.

Квинта има другачије погледе од нас о нападима над Србима

Другачије погледе на нападе над Србима и ситуацију на Косову и Метохији имају земље Квинте и Србија, рекао је председник Вучић и додао да они насиље виде у барикадама, а не у систематском и правном и суштинском насиљу над Србима. Председник Вучић то је изјавио одговарајући на питање новинара да ли је и каква је уверавања добио да ће КФОР на Косову зауставити насилне упаде Приштине. Истакао је да наша страна после бриселског споразума има потписано да приштинске специјалне јединице имају врло ограничену могућност уласка на север. Објаснио је да приштинске власти сваки упад на север Косова правдају борбом против организованог криминала, јер, како је објаснио, сваки Србин који им се супротставља на било ком месту је криминалац. "Квинта ће увек то да подржи и увек ће да имају леђа и ми се налазимо у врло тешкој позицији по том питању да будем сасвим отворен. За нас је то "луз-луз" ситуација, просто врло тешко - када сте сатерани у ћошак и када немате више где, ја сам то рекао и Јенсу Столтенбергу и свима другима, немојте да очекујете од Срба да уживају и да им је много лепо", рекао је председник Вучић. Навео је да су сада на Косову пристигле нове генерације "клинаца" и младића, који неће више да трпе терор и који не доживљавају ту територију као независну државу, као што је доживљавају 22 од 27 земаља ЕУ. Према Вучићевим речима ти младићи доживљавају Косово као територију Србије, што је у складу са Резолуцијом 1244 и Међународним јавним правом. Председник је поручио да много проблема има по питању Косова, али да је за Србију важно да уз помоћ КФОР-а сачува мир и стабилност. "Надам се да ће бити довољно памети да компромисним решењима дођемо до неког договора", рекао је председник Вучић.

Потребно нам је компромисно, а не решење по нечијим жељама

Председник Вучић изјавио је да је у разговорима Београда и Приштине потребан рационалан приступ и компромисно решење, а не решење по нечијим жељама којима би се Србија уцењивала или издао налог како да се Србија понаша. "Они кажу "ми чекамо узајамно признање, а ако се то не деси биће крива Србија". То не функционише тако. Ми морамо да разговарамо једни са другима и да видимо које би било право компромисно решење. Ми смо спремни за то", рекао је председник Вучић. На питање да прокоментарише изјаву Аљбина Куртија да постоји могућност да се Русија умеша у конфликт Београда и Приштине, председник Вучић одговорио је да не верује да постоји било каква забринутост Аљбина Куртија и Приштине поводом тога. "Ради се о политичкој реторици којом можете да користите све против некога. Мени је лако да ове тврдње побијем, јер више од 100 дана слушамо о жељама Србије да изврши нападе на неке ентитете или земље у региону. То је, према њиховим речима, требало да се деси пре четири или пет месеци, али се до сада није десило. То значи да су они заправо лагали с тим у вези", поручио је председник Вучић. Председник Вучић додао је да је лако да се искористи садашња политичка ситуација против неког другог, а без правих аргумената. Зато је, како је рекао, питао чак и НАТО да сагледа пажљиво ситуацију на Косову и да каже -када се то десило, када се десило да су српске снаге прешле административну линију. "Ми можемо само да поричемо и знам да никада нећемо чути извињење за те фабриковане лажи против наше земље", констатовао је председник Србије.

Србији не требају стране базе, сама жели да чува мир

Председник Вучић рекао је да Србији нису потребне ничије стране базе, да је Србија војно неутрална земља и да само жели да чува мир. Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање да ли га је агресивно понашање Аљбина Куртија и Квинте натерало да размишља о понуђеној руској бази у Србији. Председник Вучић поручио је да Србија жели сама да обезбеђује своје небо, свој народ и становништво и истакао да ће се тако понашати и у будућности.