Вести

Верујем да ћемо привући велико интересовање купаца на Сајму вина у Верони

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је заједнички штанд на којем се представљају винари из Србије, Албаније и Северне Македоније на сајму вина у Верони и изразио наду и уверење да ће вина изложена на штанду привући велики број италијанских купаца.

"Мислим да је овде много аутохтоних вина Србије, веома добрих вина из Северне Македоније и Албаније и верујем да ћемо привући сигурно велико интересовање купаца вина, и да ћемо довести пуно италијанских винара у новембру у Београду", рекао је председник Вучић. Додао је да је намера и жеља целе регије Западног Балкана да се унапреди производња вина и грожђа. Председник Вучић је сајам обишао у друштву председника владе Северне Македоније Дмитром Ковачевским и премијера Владе Албаније Едија Раме. На сајму су председника Вучића дочекали Гувернер региона Венето у Италији Лука Заја и министар спољних послова и међународне сарадње Италије Антонио Тајани. На заједничком штанду представљано је више од 200 етикета најбољих вина из Србије, Северне Македоније и Албаније. Од укупног броја, 90 етикета је из Србије из 41 винарије. Вина на штанду Отворени Балкан представљају врхунски сомелијери три земље, а биће организован и мастерклас на коме ће бити представљене аутохтоне сорте Балкана. "Vinitaly" је водећи сајам вина и алкохолних пића посвећен винским компанијама на светском тржишту.

Сутра са Мелони, покушаћу да дође и проба вина Отвореног Балкана

Председник Вучић рекао је да је разговарао телефоном са премијерком Италије Ђорђом Мелони. Током боравка на простору где се представљају вина држава Отвореног Балкана, председник Вучић рекао је да су се договорили да сутра имају састанак. Поручио је да ће покушати да је доведе на сајам у Верони где се заједнички представљају вина Србије, Северне Македоније и Албаније у оквиру Иницијативе Отворени Балкан. Рекао је да очекује да ће премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски помоћи да италијанска премијерка посети вина Отвореног Балкана.

Важно сачинити уговор о слободној трговини са Кином до краја 2023. године

Председник Вучић поручио је да је важно да Србија до краја године сачини уговор о слободној трговини са Кином. Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић који је са председником Вучићем на сајму Вина Италије у Верони, рекао је да је уговор стратешка ствар те да ће следеће недеље бити у посети Кини. "То је стратешка ствар. Отворићемо највеће тржиште на свету за домаћа вина. Да наши винари продају тамо као у Србији, и да сви Кинези који дођу у Србију тако знају где долазе", рекао је он.