Вести

Украјина једина тема у Давосу

Председник Републике Србије Александар Вучић, који присуствује годишњем састанку Светског економског форума у Давосу, пренео је да је доминантна тема тог скупа Украјина, као и да су важне теме предстојећа зима и питања - енергената, хране и одрживости, те да је важно да се све то сагледа и види шта Србија може да уради.

"Једина тема је Украјина, све што се збива у Украјини, а све остало је скрајнуто. На неким од састанака који нису за јавност, слушао сам и Кристин Лагард и Кристалину Георгијеву, око економске будућности света и Европе", рекао је председник Вучић новинарима у Давосу. Важно је, како је рекао, чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека. Према његовим речима, данас је све испреплетано, укључујући и климатске промене, јер када је у мају у Шпанији 40 степени, а у Индији преко 50, па у Делхију кажу да немају жито за извоз, па ни шећер, онда је, како је рекао, пола планете у проблему. "Када све то укомпонујете и сагледате, тражите место за Србију и шта је то што можемо да учинимо за себе", нагласио је Вучић. Пренео је да на скупу сви говоре о украјинској кризи и о предстојећој зими, посебно о три кључна елемента - о енергентима, храни и одрживост, односно чувању раста и држање под контролом инфлације. "Када то чујете, шта ће земље да предузму, тражите шта Србија може да уради", додао је председник Вучић. Како је рекао, тема украјинске кризе се толико надвила над све друге теме, а приметна је огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго. "Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације, а онда је све остало могуће разговарати, али у задатим оквирима", приметио је председник Вучић.

Нема разумевања за земље које нису изабрале једну страну

Председник Вучић изјавио је да је у међународној заједници атмосфера таква да ту нико не жели било кога другог да чује или саслуша када је реч о Украјини и да нема разумевања за земље које нису искључиво за једну страну. Председник Вучић тако је одговорио на питање да ли постоји разумевања за оне државе попут Србије које у руско-украјинском рату нису заузеле искључиво једну страну и да ли су му упућене неке примедбе због позиције Србије од неког лидера са којим се састао данас у Давосу. "Не постоји та врста разумевања, дали смо јасан политички став и осудили напад на Украјину, али живите у свету у којем доминира хистерија и нема рационалних разговора. То ми чак није сметало 10 или 15 дана, али и даље не можете да пренесете ниједну рационалну поруку и зато не мислим да постоји расположење да било ко некога жели да чује и саслуша, а посебно по том питању", рекао је председник Вучић. Сматра да ће се таква атмосфера на чудан и острашћен начин наставити. Председник Вучић додаје да су све новине објавиле као скандал да неко - кинеска делегација није аплаудирала неком - Зеленском. У коју фазу лудила смо ушли, запитао је председник Вучић. "Да ли треба да чупамо за уши оне који нису аплаудирали или да им наредимо да аплаудирају", истакао је председник Вучић. Председник Вучић рекао је да не може да замисли да би неко на том окупљању могао да гледа коме ће он или неће да тапше или ће да се намршти. Председник Вучић истакао је да у нашој земљи свако сме да каже шта мисли и има слободу да ли ће неком да аплаудира или звижди. Ово није нешто што бих волео да се пресели на нашу земљу, додао је председник Вучић и нагласио да је у Србији то потпуно нормално. На питање новинара шта ће бити сутра на панелу са лидерима са Западног Балкана у оквиру Светског економског форума у Давосу, председник Вучић рекао је да ће вероватно опет Аљбин Курти изговарати ружне речи о Србији и њему, како је руски и Путинов патуљак који хоће да води ратове на Балкану и да ће му он опет жестоко одговорити. Председник Вучић истакао је да је разговарао са много људи у Давосу, са лидерима из ЕУ и много економских стручњака и светских лидера, на пример са премијерима Луксембурга и Лихтенштајна, затим Шпаније и других земаља, као и са шефицом ММФ-а Кристалином Георгијевом, као и лидерима афричких и азијских земаља. "То је наш посао, и сви делују забринуто шта ће се збивати у свету и сви гледају да купе више хране и угља, зелена агенда је мало пала у страну. Сви то раде да би могли сви да преживе у наредном периоду и гледају како да реше питање нафте и гаса. Украјинци су заузели овде Руску кућу и сада ту представљају руске злочине, а и другу су закупили. Ове године је Давос обележен украјинским бојама, што је сасвим логично и очекивано", навео је председник Вучић.

Заштитићемо цену комплетног шећера, 260 тона из резерви

Учинићемо све да земља буде припремљена за зиму чак и боље од многих развијенијих земаља, рекао је председник Вучић и између осталог нагласио да ће Србија заштити цену комплетног шећера. "Све ћемо решити и обезбедити људима да имају нормалну и мирну зиму, да ли ће бити једноставно, неће. Немогуће је да избегнемо све преблеме, да будемо једнако добро припремљени, а можда и боље од многих развијенијих земаља", рекао је председник Вучић. Председник Вучић рекао је да настоји да реши сваку од 30 непознаница и нагласио да ће успети. "На томе морамо вредно да радимо док људи буду на мору и купају се као што смо се данас бавили цео дан шећером", рекао је председник Вучић и додао да је цена за шећер од једног килограма заштићена, али да постоји проблем са трговинама. "Дођу пчелари, ракијски дестилери или било ко, зашто би куповали џак од 50 килограма, где је цена виша, договоре се са пословођом да им скине килограм са палете и онда га однесу по нижој цени", рекао је председник Вучић. Данас ћемо заштитити цену за комплетан шећер, интервенисати са додатним количинама шећера, навео је председник Вучић и додао да су разговарали са власницима обе шећеране и представницима 20 трговинских ланаца. Додао је да верује да ће све бити у реду. "До четвртка интервенишемо са додатних 260 тона шећера", рекао је председник Вучић и нагласио да Србија нема никаквог проблема са храном. "Било би добро не због мене и државног руководства, већ због оних који гурају земљу да што безболније прођемо кроз ужасну кризу која ће бити све тежа у целој Европи да на себе не додајемо још неки терет - неки камен неистине, лажи притисака", рекао је председник Вучић.