Вести

Уговор о изградњи фабрике печурака у Ковину

            Општина Ковин и „Delta Danube“ (Делта Данјуб) Ковин као део „Бавазир“ групе из Индонезије, закључили су у уторак, 19. маја, Уговор о давању у закуп непокретности у јавној својини у Блоку 119 у Ковину, а данас ће и практично бити уведен у посед инвеститор који се бави производњом и прерадом печурака.

            Свечаном чину, поред представника потписника, присуствовали су њ.е. амбасадор Индонезије у Србији Хари РЈ Канду, извршни директор ПТ. Ека Тимур Раја Сунил Мамгаин, у име директора Бавазир групе, а у име Владе Републике Србије генерални секретар Новак Недић и државни секретар у Министарству привреде, Др Милош Петровић.

            Поздрављајући присутне, председница општине Ковин, Сања Петровић, рекла је да је срећна и поносна због повода окупљања, који јесте много више од пуког чина потписивања уговора, јер ће изградња погона Делта Данјуб за грађане Ковина значити посао – нова радна места и развој заједнице.„Својски смо се трудили да будемо добри домаћини, да олакшамо представницима инвеститора све послове у вези са њиховим плановима за улагање код нас. Посебно, и са дубоким уважавањем, желим да се захвалим његовој екцеленцији амбасадору Индонезије господину Харију Кандуу, на подршци у овом заједничком подухвату, али и на свим другим понуђеним облицима проширења сарадње у области образовања, културе, уметности.“

            Амбасадор Индонезије господин Канду изразио је посебно поштовање према домаћинима и земљи у којој представља своју и између осталог, нагласио: „Свакако ми је част да будем сведок једне нове везе која се формира између две државе. Дозволите ми да искористим прилику да изразим велику захвалност Влади Србије и властима у Ковину под вођством госпође Петровић и њеног одличног тима на подршци и изванредним олакшицама, који су ово учинили могућим. После данашњег уговора, Делта Данјуб ће ући у нову фазу изградње фарме печурака. Молим вас за помоћ за убрзање читавог процеса, укључујући издавање дозвола за брже и лакше завршавање свих неопходних нивоа до пуне функционалности фарме. Не могу да прикријем да бих желео да учествујем у првом брању печурака што је могуће пре“.

             Захваљујући се свима на уважавању и подршци, директор Делта Данјуб, господин Небојша Панић изразио је уверење да ће и сви наредни потези тећи по плану, што значи да би до краја јесени почела са радом фабрика у којој би, у првој фази, посао добило између 100 и 150 људи.Директор Панић рекао је да присуство господина Сунила Мамгаина говори о озбиљности намера индонежанских привредника, што је у свом обраћању присутнима потвдио и сам г. Мамгаин. Он је уверен да је ово тек почетак великог посла који ће у наредним годинама „нарасти“ у инвестицију вредну до 9 милиона евра, а план је да посао до тада добије око 400 овдашњих становника.

              Потписе на уговор ставили су, у име закуподавца, председница Сања Петровић и у ме закупца директор Делта Данјуб, Небојша Панић. Инвеститор овим уговором закупљује више од 6 хектара у пословној зони у Блоку 119, за изградњу објекта фарме печурака.