Вести

Учинићемо све да омогућимо слободну трговину на Западном Балкану

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је у Верони, на састанку са председником Владе Албаније Едијем Рамом и председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским, постигнут договор о завршетку процеса осигурања заједничких радних дозвола између три земље, чланице Отвореног Балкана.

"Разговарали смо и о пријему нових идентификационих картица и сва тројица смо се сложили да ћемо моћи да направимо напредак у наредним месецима по том питању. Договорили смо се о завршетку процеса осигурања радних дозвола и то би била основа, усуђујем се да кажем, основа економске сарадње између свих нас", истакао је председник Вучић. Додао је да је са премијерима разговарао о томе како помоћи обичним људима и како отклонити све препреке и омогућити слободну трговину и слободан проток робе и људи. "Разговарали смо о многим важним питањима како би све припремили пре почетка летње сезоне. Мислим да ће бити веома важно. Такође, разговарали смо и о многим другим питањима, попут оних која се тичу безбедности хране", рекао је председник Вучић. Додао је и да је са Ковачевским и Рамом разговарао и о усаглашавању око идентификационих докумената који ће убрзати преласке преко граница. "Такође, причали смо и о пријему нових индетификационих картица и сва тројица смо се сложили да ћемо моћи да направимо неки напредак по том питању у наредним месецима", рекао је председник Вучић. Додао је да је трговинска размена између Србије и Северне Македоније све већа и већа, и да је у последње три године порасла за неких 50 одсто. "Највећа препрека нас на Западном Балкану су границе, јер када имате камион који превози неку врсту робе, они 30 одсто времена возе, а 70 одсто проведу на границама", истакао је председник Вучић.

Разговарамо о сарадњи и кооперацији Србије и Албаније

Председник Вучић изјавио је да је са премијером Албаније Едијем Рамом разговарао о сарадњи и кооперацији две земље. На питање новинара да прокоментарише изјаву председнице Владе Србије Ане Брнабић да не постоје економски разлози да дође до прекида односа, као и на питање о Косову и Метохији и односима Албаније и Србије и билатералним састанцима на које две државе гледају различито, председник Вучић рекао је: "Морам да признам да се не слажем са вашим мишљењем, Еди и ја причамо о сарадњи и кооперацији, можда имамо некад опречне изјаве, али као што је приметила Брнабић, економија јесте основа односа две земље". Додао је да је битно да се грађани тих земаља осећају сигурним и добро примљеним кад оду у друге земље. "Водимо одговорну политику као што раде озбиљни људи, лако је добити политичке поене вређајући неког другог. Знамо које су разлике између нас, можемо да живимо са тим, зато што наши људи морају да живе једни са другима. Верујем у будућа пријатељства српског и албанског народа и верујем да је однос бољи него што је био захваљујући нашим албанским пријатељима" рекао је председник Вучић.

Отворићемо на један дан границе између Србије, Северне Македоније и Албаније

Председник Вучић рекао је да ће у наредном периоду Србија, Северна Македонија и Албанија на један дан отворити све граничне прелазе и пустити људе и робу да слободно циркулишу како би показали да отворене границе могу да функционишу. "Следећег месеца ћемо се састати негде у Србији и то је веома важно, онда ћемо се у јуну састати негде у региону, а у међувремену отворићемо сва врата између нас. Отворићемо све границе, све уласке и изласке између нас и показати свима да отворене границе могу функционисати", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинарке албанске телевизије која је замолила Вучића и Раму да открију планове у оквиру иницијативе Отворени Балкан за наредни период. Председник Вучић рекао је да ће за то бити одабран најбољи дан и додао да је то била идеја премијера Ковачевског. Одговарајући на питање македонске новинарке да прокоментарише значај договора око радних дозвола између Србије, Северне Македоније и Албаније, председник Вучић рекао је да ће споразум бити потписан до јуна или јула. "Веома је важан за формирање тржишта без граница. Моћи ћемо да сарађујемо на отвореном тржишту и да ангажујемо људе из Северне Македоније у Србији и обратно", навео је председник Вучић.