Вести

Трговинска размена Србије и Словеније прећи ће две милијарде евра

Трговинска размена Словеније и Србије ове године прећи ће две милијарде евра, што је велики успех и говори о пријатељству и међусобном поверењу две државе, рекао је председник Републике Србије Александар Вучић после разговора са председником Словеније Борутом Пахором.

Председник Вучић истакао је да је изузетно задовољан овим податком, који говори да пословни људи обе земље проналазе тржиште и место за инвестиције у Србији и Словенији. Председник Вучић је на заједничкој конференцији за медије рекао да је увек задовољство примити председника Пахора у госте, за којег је рекао да је искрено ангажован у решавању бројних регионалних питања и на одговоран и озбиљан начин им прилази. Пренео је да је Пахор у Београд дошао уочи Самита иницијативе Брдо-Бриони, којем ће, најавио је, присуствовати делегација Србије 12. септембра, коју ће он предводити и нагласио да су разговарали о томе како и на који начин, ако постоји могућност на том скупу усвоји заједнички документ. Председник Вучић подсетио је да различито гледају на статусно питање Косова, али је најважније што увек гледају како и на који начин да додатно подстакну европску перспективу, сачувају и осигурају трајни мир, што је највиши и најважнији интерес Србије и Словеније. "Оно што покушавамо је да избегнемо стварање врсте "савршене олује" која би направила проблеме за све. Зато смо разговарали о дијалогу Београда и Приштине, ситуацији у другим деловима нашег региона, свеукупној атмосфери, као и како која земља дочекује предстојећу зиму, каква је енергетска ситуација, како можемо једни другима да помогнемо. Сва та искуства која смо разменили ће некоме добро донети", уверен је председник Вучић. Кључно питање је веза између тешке енергетске ситуације, предстојеће јесени и зиме и свих додатних политичких питања који би могли настати у региону, додао је председник Вучић. Пренео је да је замолио словеначког колегу, уколико буде у могућности и ако буде на дневном реду ЕУ та тема, да и Западни Балкан буде део подршке у новцу за увезену струју или један део потрошене енергије. "Не мислимо да треба да добијемо онолики удео као чланице Уније, али све што можемо да добијемо било би значајно за снабдевање и потпуну финансијску стабилност не само за Србију већ све земље", рекао је председник Вучић. Оценио је билатералне односе добрим и изразио очекивање да ће, после формирања Владе Србије, бити одржана заједничка седница две владе и да ће уследити нове инвестиције. Председник Вучић рекао је да се хвалио Пахору Сајмом вина, на којем је данас премијерка Ана Брнабић цело јутро. "Ја сам се на том Сајму добро показао дан пре тога, и то су сви приметили. Данас се надам да ће Пахор имати времена да оде до Сајма да види како смо то урадили, јер има много изванредних словеначких излагача, који су увек добродошли. Хвала што радо, доласцима у Београд показујете поштовање према овој земљи", закључио је председник Вучић.

Само двоје заменило таблице - добро им иде

Председник Вучић изјавио је да је, према јутрошњим информацијама које има, само двоје грађана са севера Космета, прихватило да промени таблице, што, како је рекао, само потврђује колико је одлука Приштине неодговорна и неозбиљна. "Тренутно, то је информација од јутрос у 9 сати, двоје грађана је прихватило да промени таблице. Један од њих ради у приштинским институцијама, други не. Тако да им добро иде", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара колико је људи са севера променило таблице. Како је рекао, има око 9.000 КМ таблица, а 7.500 су баш на северу Косова и Метохије. "Очигледно да сви чекају у реду да подрже те Куртијеве идеје", додао је председник Вучић. Како је додао, његова процена је да неће бити више од 200 замењених таблица, са КМ на РКС. "Видећемо. Можда ја грешим, можда он (Курти) боље познаје наш народ него што га ја познајем. Али, то говори колико је то било неодговорно, неозбиљно, да не говорим даље", рекао је председник Вучић. Питање пререгистрације, односно замене таблица на РКС је подигло тензије почетком августа на Косову и Метохији, када је та одлука одложена.

Нама нико ништа није предложио, а не знам како би без нас

Председник Вучић изјавио је да Београду нико ништа није предложио што се тиче евентуалног решења за питање Косова и Метохије, а ако то неко ради без Србије, како је рекао, волео би да види како ће то учинити. "Мени нико није дошао ни са каквим решењем. И Пахор је дошао да разговарамо. Нико ми није поменуо ни Кетрин Ештон, нити планове", рекао је председник Вучић, на констатацију новинара да су многи планови најављени за решење питања Косова и Метохије, попут наводног плана Кетрин Ештон по моделу две Немачке, те питање да ли ће нешто од тога бити прихваћено. "Мене нису питали, можда је неко нешто написао, неко нешто правио. Али, нисам ја ту ни важан, можда они то између себе, ко зна. Ако могу то без Србије да реше, баш да видим како ће", рекао је председник Вучић. Додао је да је Кетрин Ештон била коректна као висока представница ЕУ, али понавља да сада нико ништа није предложио. "У нашим новинама изађе 500 планова, као што сам 500 пута видео ко су чланови владе. Онда схватите, пустите да свако пише шта жели. Овде свако може да пише шта и како хоће, слободна је држава, али ја то да коментаришем, не могу", рекао је председник Вучић.

Србију још нико није обавестио да је пред чланством у ЕУ

Председник Вучић рекао је да Србија има обавезу да се прикључи европској спољној политици непосредно пред чланство у ЕУ, а да Србију још нико није обавестио да је пред чланством нити види да планирају да нас обавесте. Председник Вучић тако је одговорио на питање новинара словеначке телевизије о томе да ли ће Србија увести санкције Русији. "Ја сам био сигуран да ће словеначке медије да интересују наши односи, а сви желе да се Србија придружи санкцијама", приметио је председник Вучић. Председник Вучић замолио је да се ставе у позицију Србије и покушао примером да објасни ту ситуацију. "Како да објасним грађанима да уводимо санкције против Русије која није прекршила територијални интегритет Србије, а не против Словеније која је то учинила", упитао је председник Вучић. Председник Вучић додао је да је Словенију навео као пример и да са том земљом имамо добре односе, али да би слично могао да каже и за друге земље као што су САД, Немачка, Француска, да не мисле да њих не сме да помене. "Шта да мисле грађани, молим вас да се ставите у наше ципеле. Да размислите добро шта је реално", рекао је председник Вучић и додао да је и даље већина земаља на страни међународног права, повеље УН и резолуције 12 44, односно да 79,8 посто светског становништва не признаје тзв. Косово. "Нису завршили они који мисле да су завршили", поручио је председник Вучић и додао да је са Пахором зато разговарао како да се проблеми превазилазе на миран начин и нагласио да је у том контексту подршка Словеније веома важна. "Захвалан сам Пахору који покушава да разуме позицију Србије. И сит сам свих из Европе и света ко ће где да ми лупа шамаре. Водићу Србију у складу са њеним интересима", поручио је председник Вучић.