Вести

Стадион у Лесковцу се гради по највишим стандардима

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи новог Градског стадиона у Лесковцу, који се гради по највишим УЕФА стандардима, са капацитетом од 8.136 седећих места, и најавио да ће Лесковац добити нови модеран стадион до априла.

Председника су дочекали фудбалери ФК Дубочица и уручили му поклон - урамљени дрес на коме пише број 10 А. Вучић ФК Дубочица. Председник Вучић је захвалио и пожелео да имају више успеха, и поручио им да ће на том стадиону моћи да играју утакмице већ од 2. или 3. априла наредне године. Председник Вучић је додао да је ће Лесковчани добити леп стадион на коме ће љубитељи фудбала уживати. "Биће као на најлепшим стадионима у Европи", истакао је председник Вучић. Рекао је да је Лесковац можда и највише напредовао када је реч о локалним финансијама, с обзиром да су раније имали дугове. Сада су за пример, навео је председник Вучић. Поручио је локалним челницима да буду штедљиви и чувају паре за зиму. "Све што су виши рачуни и европским земљама, то ће људи више да се враћају код нас", рекао је председник Вучић. Питао је представнике града, а на претходно питање новинара, како ће се звати стадион и предложио да за име питају грађане на конкурсу. Председник Вучић је рекао да ће и стадиони у Зајечару и Лозници који се граде бити завршени у периоду од фебруара до априла следеће године. Председник Вучић раније је рекао да ће стадион у Лесковцу подићи вредност станова и земљишта, али и бити нови центар града. Такође, рекао је да су овакви пројекти од пресудног значаја за омладину, неговање спортске културе и развијање здравих навика.

Велике силе неће мењати своје ставове

Председник Вучић истакао је данас у Лесковцу да велике силе неће мењати своје ставове у политици према Косову. Председник Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву Данијела Сервера да не постоји чврст разлог да се помери рок за пререгистрацију возила на Косову, рекао да што се Сервера тиче не постоји чврст разлог да Србија постоји, а још мање да постоје Срби на северу Косова. "Да питате Сервера све је јасно. Питање је колико можемо да пронађемо Сервера који мисле другачије. Али не треба потценити његову улогу, “Џон Хопкинс” универзитета и тинктенкова преко којих врше утицај на америчку администрацију”, указао је председник Вучић. Председник Вучић је рекао да не треба да кукамо што не можемо да ствари променимо, јер то нити смо могли нити ћемо моћи. "Велике силе неће да мењају своје ставове", подвукао је председник Вучић.

Важно показати вољу за оштрији обрачун са силоватељима

Председник Вучић сматра да је важно показати политичку и правну вољу да се држава обрачуна оштријим казнама са силоватељима и онима који чине насиље у породици. Председник Вучић је то рекао у Лесковцу, одговарајући на питање новинара да ли очекује да ће Влада прихватити његову иницијативу за промену Кривичног закона која подразумева увећане затворске казне за силоватеље, затим обљубу над дететом, обљубу над немоћним лицем, недозвољене полне радње, насиље у породици и обљубу злоупотребом положаја. Како каже, реакцију Владе ћемо моћи да видимо када буде формирана што је, према његовим речима, већ следеће недеље. "Видећемо када се формира Влада и када донесе одлуку. Нека они то уреде, правно могу да уреде, а мислим да је важно да се покаже политичка и правна воља државе да се обрачуна још оштријим, драконским казнама и према силоватељима и према онима који чине насиље у породици, поготову над женама и децом", рекао је председник Вучић. Председник Вучић истиче да је то важно јер ако, како каже, не можемо некога да научимо, некога да васпитамо, онда морате да прибегнете казни. "Верујем да ће резултат бити добар и позитиван, мислим да је то важно и видим и да се грађанима свиђа, али да сачекамо Владу да они реагују на то. Већ следеће недеље ћемо видети њихову реакцију", навео је председник Вучић.

Ни милиметар нисмо ближи решењу

Председник Вучић рекао је данас после подне у Лесковцу да ни милиметар нема приближавања у решавању проблема око пререгистрације српских таблица на КиМ. На питање да ли се дошло до корака ближе решењу, одговорио је „ни милиметар“. "Не можете измислити сваки пут проблем и онда инсистирати на њему, наметнете своју вољу, а да не зна нико на основу чега. Бавили смо се личним картама, решили смо један проблем. Сада сваки пут мислите да тако може - е не може“, поручио је председник Вучић. На питање да ли се Немци враћају на Ахтисаријев план, председник је одговорио да је то нешто што личи на Ахтисарија. "Нешто је Ахтисари, нешто Ахтисари минус, а нешто и Ахтисари плус. Јесам ли срећан и задовољан због тога - нисам", одговорио је председник Вучић.

Договор да не објавимо документ, забринути због тензија

Председник Вучић није могао да открије детаље документа који су му раније данас предали амбасадори Квинте, додајући да је договор да се тај документ не објави, али и навео да су западни партнери забринути због постојања могућности да дође до ескалације на терену. На питање новинара у Лесковцу шта пише у документу који је добио од амбасадора Квинте, Вучић је одговорио да је договор да се он не објави, али да се свакако тиче КиМ и наших разговора. "Има ствари које можемо да учинимо, има ствари за које смо реаговали на другачији начин", рекао је председник Вучић. Навео је да је то био отворен разговор, и нагласио да се он, пошто је договор да се не излази у јавност, не понаша тако да се то после појави у новине, а он "прави" да не зна ко је то пустио, јер се мора имати фер однос према партнерима, "Да ли је за нас ситуација једноставна пред 31. октобар - није", рекао је председник Вучић, поводом тога што тог датума истиче рок за пререгистрацију возила са српским таблицама на Косову и Метохији. Председник Вучић је пренео да су западни партнери забринути због постојања могућности да се догоди есксалација на терену. "Ја сам рекао све што ми можемо да учинимо, да избегнемо тензије, да деескалирамо потенцијални сукоб, то ћемо да учинимо и то можемо. А, сада да не улазим у детаље, око чега смо сагласни, око чега нисмо", рекао је председник Вучић.