Вести

Српска ауто-индустрија има светлу будућност

Председник Републике Србије Александар Вучић отворио је Сајам аутомобила "DDOR ECO BG CAR SHOW 07" на Београдском сајму и поручио да српска ауто-индустрија има светлу будућност, као и да се још чека одлука бар два велика глобална светска произвођача аутомобила да ли ће отворити своје фабрике у Србији.

"Поносан сам на Србију и Београд, на сајам аутомобила и мотоцикала будући да данас присуствујемо првој манифестацији ове врсте у Европи након двогодишње паузе", рекао је председник Вучић на отварању. Председник Вучић рекао је да је Србија привукла већ велике и познате произвођаче аутомобила и нагласио да је уверен да ће Србија успети да направи цео ланац у производњи електричних аутомобила у нашој земљи. Уверен сам да је будућност наше ауто-индустрије која је носилац напретка сваке земље - светла", нагласио је председник Вучић. "Верујем да ћемо успети да убедимо још неке од глобалних играча да прихвате наше гостопримство и отворе своје фабрике баш у нашој земљи. Ускоро очекујемо одлуке бар два велика глобална произвођача, то би била највећа промена у њеној модерној историји, ако бисмо бар једног од та два велика глобална играча успели да доведемо у Србију", истакао је председник Вучић. Подсетио је да је Хенри Форд рекао да је најбољи аутомобил нов аутомобил, а да су сајмови идеални да се види све што је ново у ауто-индустрији. Председник Вучић је рекао да ће своје адуте на сајму изложити чак 210 излагача, а приказаће преко 140 модела. "Већину од тих премијера чине возила са иновативним хибридним погодном и 25 чисто електричних модела, што је рекорд и јасно показује на смер целе индустрије", навео је председник Вучић. Председник Вучић рекао је да је свако име које је значајно у ауто-индустрији сада у Београду, те да је наш главни град показао и сада право и космополитско лице. Председник Вучић је рекао да не жели да прича о пандемији и ратовима већ о томе да су никле претходних година фабрике најбољих светских компанија у ауто-индустрији, од Врања до Панчева и свуда широм Србије. Готово сваки део који се уграђује у најбоље аутомобиле прозводи се у нашој Србији, навео је председник Вучић. "По томе спадамо у ред изузетно развијених и конкурентних земаља", нагласио је председник Вучић. Додао је да је Србија успела да доведе групацију Стелантис која ће у Крагујевцу производити један од најмодернијих градских електричних аутомобила на свету. Нас у Србији радује спремност тог гиганта да прошири портфолијо својих инвестиција у нашој земљи, додао је председник Вучић. Изразио је уверење да ће сваки следећи сајам бити богатији за моделе произведене у Србији. Додао је да очекује да ће се и на овом сајму као и увек бити најбрже распродати најскупљи модели. "Србија да настави да иде у корак са светом, јер Србија и Београд су увек били и увек ће бити свет", поручио је председник Вучић. Захвалио је организаторима, као и ДДОР осигурању на подршци сајму и лично председнику Извршног одбора ДДОР осигурања Франческу Машију.

Србија друга земља, ако дође велика ауто-компанија

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија бити потпуно друга земља ако се до краја јуна постигне договор да једна од великих аутомобилских компанија дође у Србију на чему се, како је рекао, много ради. Председник Вучић је током обиласка Сајма аутомобила, који је данас отворен на Београдском сајму, рекао да је ауто-индустрија покретач развоја и да данас, како је приметио, скоро свако има аутомобил, те да је само у Београду за неколико година број аутомобила порастао са 525.000 на 730.000 возила. ''То говори о расту стандарда и растућим потребама. Тако је и са ауто-путем Милош Велики, сад скоро нико не иде Ибарском магистралом. Људи желе све више, возе све боље аутомобиле'', рекао је председник Вучић. Нагласио је да Србија треба агресивно да крене у изградњу инфраструктуре за електричне аутомобиле наводећи да је на светском тржишту данас 11 одсто електричних и аутомобила на хибридни погон. ''Где год да одете у Европу видећете електричне прикључке за аутомобиле, ми то немамо и морамо то драматично да променимо у наредних годину дана'', рекао је председник Вучић. Председник Вучић се интересовао колика би била потрошња ако би сви у Србији прешли на електричне аутомобиле, а како му је пренето, у том случају потрошња електричне енергије би била повећана за седам одсто. Председник Вучић је током обиласка сајма застао крај штанда ''Тојоте'' која се, како су му пренели представници те компаније, 25 година труди да направи електричне аутомобиле, а којој је циљ да до 2025. године има све моделе електричних аутомобила. Председник Вучић је застао и крај штанда ''Цитроена'' на којем је изложен ''председнички аутомобил'' који ће, како су рекли представници те компаније, возити француски председник Емануел Макрон. На питање новинара који би аутомобил изабрао, председник Вучић је казао да су сви аутомобили лепи и да су за неке статусни симболи, али да за њега нису и да он, кад негде оде, узима рент-а-кар са мануелним мењачем.

Важно да зауставимо инфлацију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на штанду НИС-а, на Сајму аутомобила у Београду, да је та компанија показала разумевање за потрошаче у Србији и истакао да је важно да се заустави инфлација. "Хвала и за ово што сте имали разумевања око цене нафтних деривата и да изађемо у сусрет нашим потрошачима и желим вам добар и успешан рад", рекао је председник Вучић представницима НИС-а током посете штанду те компаније, након отварања сајма. Председник Вучић нагласио је да је јако важно да се заустави инфлација колико је то могуће без обзира што је увезена споља. "Пред сваки петак (када се објављују нове цене горива) је ноћна мора и за вас и за мене. Хвала вам", додао је председник Вучић.

Немамо намеру да продајемо "Дунав"

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је током посете штанду Дунав осигурања, на Сајму аутомобила, да држава нема намеру да продаје ту компанију. Председник Вучић је након отварања сајма, током обиласка штандова излагача, застао код штанда компаније Дунав осигурање, где му је председница Надзорног одбора Татјана Вукић рекла да је задовољна пословањем и да је та компанија лидер у осигурању од аутоодговорности, као и да у аутоосигурању држи око трећине тржишта. ''Морате да се борите. Немамо намеру да продајемо ''Дунав'', имајте то у виду и само да подижете удео у тржишту'', поручио је председник Вучић представницима компаније.