Вести

Србија никада не заборавља своје пријатеље

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је данас да Србија никада не заборавља своје пријатеље и изразио задовољство што шефу кубанске дипломатије Бруну Едуарду Родригесу Париљу може уручити орден у години када обележавамо 120 година дипломатских односа.

"Неизмерна ми је част и посебно задовољство што данас у Београду одликујем министра спољних послова Орденом српске заставе првог степена, приликом његове прве званичне посете, имајући у виду његове нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Кубе", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је истакао да Србија не заборавља своје пријатеље и подсетио да је некадашњи председник Кубе Фидел Кастро носилац Ордена за заслуге на ленти. "Захваљујем на личном доприносу унапређењу свеукупних односа у свим областима заједничког интереса. Уверен сам да ће ова посета допринети очувању билатералних односа две земље", рекао је председник Вучић. Пренео је да је позвао председника Кубе Мигела Дијаза Канела да посети Србију, изражавајући захвалност на величанственој посети која је њему организована у Хавани 2017. године. Захвалио се Куби на доследној подршци очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије, истичући да је то одраз привржености Кубе поштовању принципа међународног права. Нагласио је да ће Србија остати на на позицијама противљења санкцијама Куби, и да та земља увек може рачунати на нашу подршку. "Велико хвала за пријатељство. Никада нећу заборавити свој веома садржајан искрен и исцрпан разговор који сам имао са Раул Кастром приликом моје посете Куби", рекао је председник Вучић.

Србија на страни међународног права

Србија је на страни међународног права у свим случајевима међународних спорења, јер наша једина политика може бити поштовање УН и Повеље УН, нагласио је председник Вучић. Председник Вучић је, одговарајући на констатацију да је шеф кубанске дипломатије Бруно Едуардо Родригес Париљо рекао да је Куба увек на страни правде, и питање колико су земље које подржавају независност Косова на страни правде, рекао да је за нас важно да имамо добро разумевање са Хаваном. "Министар Париљо је један од најугледнијих и поштованијих дипломата у карипском и латиноамеричком савезу", подсетио је председник Вучић. Председник Вучић је указао да је кубански министар, пошто је њихова флота авиона у тешком стању, јер су углавном руске летелице, које су заустављене санкцијама, путовао из Хаване до Мадрида, из Мадрида до Рима и Рима до Београда само да би разговарао са српским властима. "Они су свакако на страни међународног права. Али свако има своју правду и тешко ћете је објективизовати у међународним односима. Оно што можете објективизовати јесте да ли сте на страни Повеље УН, резолуција које су доносиле УН. Куба јесте подржавајући интегритет Србије, КиМ као део Србије, као и Србија која је на страни међународног права у свим случајевима међународних спорења, јер наша једина политика може бити поштовање УН и Повеље УН“, истако је председник Вучић.

Ускоро мере за уштеду струје

Председник Вучић изјавио је данас да надлежни напорно раде на мерама које ће предложити за уштеду електричне енергије, додајући да је само јуче Србија увезла 4 гигавата електричне енергије, за 2,4 милиона евра. "Напорно радимо, и Министарство рударства и енергетике, и сви у мом, и у кабинету премијерке, на мерама које ћемо предложити, за финансијске ефекте, за уштеду електричне енергије, за домаћинства, а онда ћемо то видети и за компаније. Како да уштедимо елекртичну енергију", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је пренео да је само јуче увезено нешто више од четири гигавата електричне енергије, што је коштало 2,4 милиона евра. "То значи по 530 евра по мегават-сату, а продајемо на нашем тржишту по 41 евро, то је 14 пута мање. То не може да издржи нико, а још је лето", упозорио је председник Вучић. Тек сада су, каже, почели да се подижу хидропотенцијали, уз примедбу да и, када се обрадујемо киши, после суше, дођу проблеми на коповима. "Биће тешко лето, још тежа јесен и најтежа зима. Борићемо се заједно и верујем да ћемо све то превазићи", рекао је Вучић. Позив свима на Сајам вина у оквиру "Отвореног Балкана" Председник Вучић позвао је данас све грађане да посете предстојећи Сајам вина, који ће се у Београду одржати у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”. "Позивам све да дођу на Сајам вина и хране, на Београдском сајму, да виде колико је напредовала наша винска индустрија, али и да научимо нешто о македонским и албанским винима", рекао је председник Вучић. Како је рекао, препорука је свим да дођу и да, заправо, и на том сајму виде шта све и како заједно можемо да урадимо.

Тренутно не видим решење, од 1. септембра покушаће да промене таблице

Председник Вучић изјавио је данас да, без обзира на оптимистичне изјаве неких европских представника, тренутно не види решење по питању таблица на КиМ и да ће Приштина свакако од 1. септембра наставити са својом кампањом и покушати да натера Србе да промене таблице на својим возилима. Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што је Жозеп Борељ имао оптимистичку изјаву да ће питање таблица бити решено као питање докумената, на основу чега базира тај оптимизам. "Европски политичари су од мене много паметнији и озбиљнији и не морају да буду мргуди као ја и да имају оптимистичан сценарио у глави. Не видим у овом тренутку никакво решење и 1. септембра ће они ће ићи са својом кампањом и покушати да натерају Србе да промене таблице. Мислим да у томе неће имати великог успеха", истакао је председник Вучић. Каже да је Аљбин Курти у Бриселу рекао да верује да ће имати великог успеха да Срби замене КМ табле. "То је процес који ће да траје, ми смо свакако од 1. септембра суочени са тим проблемом, не постоји могућност да се пре 1. септембра то реши. Али, нам остаје да чекамо и видимо, очекујем после важне разговоре после Отвореног Балкана и посете Ердогана. Имаћемо много посредника који ће долазити из Европе и света, али у овом тренутку не видим тренутно никакву могућност помака јер не постоји жеља код Приштине да разговара о рационалном и компромисним решењима", рекао је председник Вучић.

Не размишљамо о промени политике према санкцијама Русији

Председник Вучић истакао је данас да у овом тренутку уопште не размишљамо о промени политике Србије у вези увођења санкција Русији и истакао да би, ако би написао све притиске којима је био, с тим у вези изложен у протеклих шест месеци, то било обима Марксовог „Капитала“. Председник Вучић је,на питање како ће се држава у наредном периоду понашати, с обзиром на велике притиске да се уведу санкције Русији, одговорио да се Србија изјаснила о томе пре скоро 190 дана на однову одлука Савета за националну безбедност. "Неки су рекли трајаће то свега дан и по, три дана, месец дана, а ево траје више од шест месеци. Тиме држава Србија показује озбиљност и чврстину и да имамо своја уверења која не морају да буду у сагласности са онима који мисле да могу да имају непосредни и сваки утицај на вођење политике у Србији", поручио је председник. Председник Вучић је нагласио да уопште у овом тренутку не размишљамо о промени наше политике. "Мислим да се показало паметним коју политику водимо без озбира на све тешкоће и притиске. Неко би рекао да би могао да се сними петпарачки филм ако би се написало када бих испричао шта смо све прошли од притисака у вези санкција. То би било обима Марксовог "Капитала"", истакао је председник Вучић. Председник Вучић је рекао да га чекају важни састанци у вези енергије, а то је све повезано са финасијама и свим другим. Рекао је да је спреман да проведе новинаре кроз председништво да виде на његовом спрату да је сва светла погасио, па и, како каже, "фрижидерче" у којем држи сок и воду , и да је то његов допринос штедњи колико може. Указао је да нису нормалне цене на тржишту енергије. "Погледајте само шта је Црна Гора најавлила колико ће да се задужује и по којим каматама. Буквално неиздрживо“, констатовао је председник Вучић.

Држава је одлучила да шетње на Европрајду неће бити

Спреман сам да прихватим сву одговорност за то што се манифестација Европрајд неће одржати у Београду, рекао је данас председник Вучић и поручио да ако је држава одлучила да шетње неће бити, онда је неће бити. "Оно што ће бити забрањено, то ће бити забрањено. Скупове и саветовања у затвореном можете да имате, а оно што сте планирали да имате, држава је одлучила да нећете да имате и то нећете да имате", поручио је председник Вучић. Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли је сву одговорност за одржавање Европрајда у Београду пребацио на Владу Србије и да ли ће на крају шетње ипак бити. Председник је поручио да је о тој манифестацији разговарао и са министром унутрашњих послова, као и са премијерком Аном Брнабић, те да су се сагласили да је зарад очувања мира у земљи најбоље да се Евро прајд не одржи. Такође, председник Вучић је рекао да се о томе разговарало и са онима који подржавају Европрајд, као и са онима који су против њега.

Одлука владе о забрани Параде биће поштована

Председник Србије Вучић поручио је данас, поводом најава организатора Параде и дела опозиције да ће упркос забрани шетати Београдом, да ће одлука владе о забрани бити поштована и да се нико не игра са одлуком државе. Председник је поручио да свакако тим поводом неће бити никаквих туча и сукоба, као и да сви који буду покушавали било какво насиље да изазову, било да су на којој страни, биће приведен закону. "Одлуке владе ће бити поштоване, ако је неки скуп забрањен онда ће бити забрањен и нема игре око одлука државе", поручио је Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише то што долазе притисци из ЕУ и опозиције у Србији у вези са Европрајдом као и најаве тужби Европском суду правде и да ли то види као најновији политички притисак и као безбедносну претњу. Председник Вучић је додао да држава није срећна због забране тог скупа и још једном истакао да држава има сада важније проблеме, као што су КиМ и енергетика. "Ми данас у Србији због оног што се дешава у Украјини имамо додатне проблеме, енергетика је највећи проблем тренутно. Трудимо се да свим својим силама и снагама решавамо те проблеме", истакао је председник Вучић. Председник Вучић је рекао да сада покушава да реши са Кинезима питање увоз два милиона тона индонежанског угља и да ту има безброј проблема карантина за наше људе из ЕПС-а ако оду у Кину, затим око анализа угља, допремања Дунавом... "И то само причамо о једном малом делу. Када имате све те проблеме и притиске око увођења санкција Русији, а знамо да не доносе ништа добро на нашем примеру јер смо били жртве тих санкција. Када све то имате долази до екстремизације политичке сцене, опозиција хоће у протесте зато што ће да буде забрањен прајд, а неки су протествовали зато што није забрањен. И једни и други су протестовали против државе", нагласио је председник Вучић. Председник је рекао да постоје два екстремна дела која постају све снажнија, као и да у оваквим условима пристојна Србија и нормални људи ћуте и гледају шта све држава ради, надајући да ће држава сама моћи да се избори против свих њих. "Једни би само да шетају по сваку цену терајући контру онима другима који би себи да дозволе право на шетњу увек и у сваком тренутку, а да онима другима никада не дозволе, и шта је ту рационално. Молимо и кажемо да имамо безброј проблема као КиМ, неки су рекли ово је једнако важно као КиМ. Толико вам је мало важно Косово колико да ли ће бити шетња или не неких људи? То је тужна истина, ако је то тако", нагласио је председник Вучић. Истакао је да постоји непотребна и бесмислена хистерија против параде. Председник Вучић додаје да, по његовом мишљењу, треба свако ко се не слаже са тим да их пусти да прошетају и да се склони негде ако неће да присуствује, јер га на тај начин нико не угрожава. Председник је рекао да разуме странце који се овде боре за своје интересе, али да не разуме људе из Србије, који кажу да хоће баш да прошетају и виде да ли ће држава да их заштити. Председник Вучић је рекао да "испада да држава треба да пусти хулигане да их пребију, како би онда могли да кажу како су били у праву када су рекли да држава није хтела да их заштити".

Могу звати Бајден, Путин или било ко-параде неће бити

Држава мери безброј пута, а када пресече одлуке државе се поштују, поручио је данас председник Вучић у вези одржавања Европрајда. "Управо смо донели одлуку да се не одржи парада. Може да зове Бајден мене или Брнабић, кога ког, могу звати Путин или Ердоган, неће бити промене одлуке", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је, на констатацију да је рекао да ће одлуке владе по питању Еуропрајда бити поштоване, и питање како тумачи најаву организатора да ће по сваку цену шетати, и поред претње од насиља, те како држава може реаговати, казао да ће, што се тиче туча на улицама, држава дати све од себе да их не буде. "Управо зато смо овако реаговали, на најразумнији начин. Али када понестане аргумената онда почиње вика и дрека. А вика и дрека никакав аргумент нису, то се види сваки дан и код једних и других. Што више неистина, понављања лажи и вике, а онда пристојни људи, који би се супростављали, се повуку и кажу „шта ово мени треба, пустите Вучића да се бави њима", рекао је председник.

Брнабић се с Зеленим састала у недељу, није било тајно

Председник Вучић изјавио је да се премијерка Ана Брнабић састала са представницима делегације Зелених, који су изразили незадовољство због отказивања Параде поноса у Београду у недељу у 15 часова поподне, рекао је председник Вучић. Председник је тако одговорио на питања новинара да ли се Брнабић састала са представницима Европског парламента и Виолом Фон Крамон и да ли је тај састанак био тајни и зна ли се о чему је било речи, прецизирајући време када је тај састанак одржан због навода медија да је то било тајно и ноћу. Председник Вучић је рекао да би се са њима он састао лично, али да је тог дана био на Пасуљанским ливадама, а потом на Повлену, где је подигнут споменик Радовану Белом Марковићу. "Ана им је рекла:'' Ви знате ко сам ја и знате шта сам ја и ја то не кријем и то није сметало мом председнику да ме постави на то место, јер он има Уставну надлежност да то уради, али ми у овом тренутку имамо тешку ситуацију и много проблема и желимо да сачувамо пуну сигурност и безбедност за наше грађане, те смо зато и донели ту одлуку", пренео је новинарима председник Вучић детаље са тог састанка. Председник је иронично поновио да се тајни састанак између делегације Зелених и мандатарке одржао у глуво доба ноћи, по мрклом мраку у три сата поподне.

Потребан нови блок пристојне и нормалне Србије

Председник Вучић поручио је поводом актуелне ситауције у земљи у вези са забрањеном Парадом у Београду и онога што нас чека на КиМ од 1. септембра, да је Србији потребан нови, како је рекао, блок пристојне и нормалне Србије - Српски блок, коме неће бити ни исток ни запад на првом месту већ интерес Србије, а који ће бити и национални и грађански. Председник Вучић је истакао да у ери социјалних мрежа и сукоба великих сила "преко наших леђа увек страда нормална Србија". "Једни ће рећи ако не кренемо на Запад искључиво и не окренемо се од Истока одричемо се модернизма, напретка и економског благостања и да је то важно за Србију. Други ће рећи, ако не вежемо свој мали чамац уз велики руски брод - пропала је Србија и не може да се одупремо сатани. Али, да ли ту има српског интереса?", запитао је председник Вучић. Председник Вучић истиче да мора да се заштити нормалност у Србији и да зато држава неће дозволити никакво насиље, било о којој страни да је реч, и оних који су против и за одржавање Параде. Напомињући да сви имају своје политичке стране и да је зато важно да се формирају покрети у центру, једни мало десно, други мало лево, који су за Србију и који немају газде у иностранству. Напомиње да та борба неће бити лака, зато што сви ти који нападају Србију заједно боре против независности Србије, као и да разуме странце који имају ту свој интерес, али да не разуме домаће политичаре и странке који се директно боре против интереса Србије. "Важно ће зато бити да формирамо блок нормалности и пристојности - Српски блок. Не мислим национално већ и грађански и национално и блок пристојности који ће да се супростави и једнима и другима", поручио је председник Вучић. Истакао је да су неки у Србији написали око ситуације на КиМ како "Вучић и Курти треба да се скину са брвна". Нагласио је да када постигне компромис на КиМ који не штети Србији и Србима већ доноси нешто боље за Србе, кажу да да је то Ахтисаријев план и истакао да то није тачно пошто Србија није прихватила Ахтисаријев план који је подразумевао независност Косова. "Критикују вас очекујући да ће доћи до сукоба, а када не дође - што си чувао мир и стабилност... Једино постоји њихов споразум из 2011. године у писаном облику, ми немамо никакав писани споразум већ усмени договор", рекао је председник Вучић и додао да он сада мора да брани тај споразум и да га тумачи боље него што су га тумачили његови претходници који су били на власти.