Вести

Повезати београдски метро са железничком станицом Прокоп

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас током обиласка радова на изградњи београдског метроа на Макишу да се убрзају радови на том инфраструктурном пројекту, као и да се метро повеже са железничком станицом Београд центар у Прокопу.

Вучић је истакао током обиласка радова да је веома важно да када неко путује метроом може лако прећи на брзу пругу у станици Прокоп и да је зато важно да се одмах, у старту, повеже метро са пругом Београд - Нови Сад. Министар финансија Синиша Мали је рекао да ће трећа линија метроа ићи преко Прокопа, а Вучић предложио да пробају да нађу решење да метро буде одмах спојен са железничком станицом у Прокопу. Момировић је рекао да већ постоје три решења за то и да се ради на томе. Вучић му је поручио да пожуре са тим пошто ће Београд добити прву линију метроа већ за пет година и да је важно да се сада не направи грешка, па да се после исправља, већ да се одмах суштински реше саобраћајнице проблеми у Београду. Председник је рекао, обраћајући се министру грађевинарства Томиславу Момировићу, да се што више ангажује на реализацији инфраструктурних пројеката, како би могао да се настави раст земље и напредак српске економије. Вучић се у неформалном разговору са Момировићем, током обиласка радова на изградњи метроа, дотакао и цене карте за брзи воз у промотивном периоду и приметио да је она могла да буде нешто скупља од садашњих 300 динара и да је требало да буде бар 500 динара. Вучић је запитао Момировића да ли је добро радила линија Београд - Нови Сад за ово време откада је пуштена брза пруга, на шта је Момировић у шали одговорио да сада постоји други проблем, што су возови и железничке станице пуне путника. "Па, шта је проблем у томе, то је лепо ваљда", приметио је Вучић, а Момировић узвратио да то и нису прави проблеми већ нови оперативни изазови. Вучић је на то констатовао да велики број путника није проблем већ цена карте од свега 300 динара. "Наравно да ствара проблеме када си одредио цену од 300 динара, уместо да си одмах одредио макар 500 динара или тако нешто, да не будемо на губитку. Али, добро, бар да се људи радују возовима...", поручио је Вучић Момировићу. На Момировићев аргумент да, ипак, морамо да вратимо људе у возове, Вучић је узвратио: "Зашто онда ниси (када је био Фајнал фор у Београду) продавао смештај у породичном хотелу за 100 уместо 600 евра. Лако је давати државне паре, а за 600 евра што си наплаћивао сам срећан, јер си платио порез на ту цену и што сте зарадили и ти и породица, али гледај да и држава тако заради, да не губимо паре", поручио је Вучић Момировићу уз опаску да се не љути на њега што му је то рекао. Министар финансија Синиша Мали је приметио да упркос актуелној ситуацији у Европи и свету ниједан инфраструктурни пројекат у Србији није обустављен. Председник је поручио кинеским извођачима радова да се држе предвиђене динамике радова и не касне, а ако могу и да их убрзају.

Вучић извођачима: Убрзајте градњу метроа, обезбедићемо финансије

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ниједан инфраструктурни пројекат у земљи не сме да стане, јер једино тако можемо у овим тешким условима за задржимо раст земље. Вучић је током обиласка радова на изградњи београдског метроа рекао да је дошао да ободри људе и да им поручи да убрзају реализацију пројеката. Председник је у разговору са француским амбасадором Пјером Kошаром захвалио француским компанијама на посвећености и изразио уверење да ће пројекат бити додатно убрзан. Амбасадор је рекао да ће француске компаније урадити најбоље што могу београдски метро и истакао да је Ежис већ урадио студију изводљивости и утицаја на животну средину. Вучић је казао да ће и експропријација земљишта за тај пројекат бити убрзана. Нагласио је да ће београдски метро модернизовати Београд и решити саобраћајне проблеме. Мали је пренео да се изводе радови на 71,9 хектара 57 милиона евра плус ПДВ, као и да ће ту бити изграђен депо, који ће бити основ за све. Истакао је да је тај новац буџетом већ обезбеђен, а Вучић је додао да за тај део држава није тражила финансирање споља. Вучић је разговарао и са вршиоцем дужности кинеског амбасадора, који је пренео председнику да је кинеска компанија спремна да заједно са домаћином и француским партнерима предузме максималне напоре да пројекат буде што пре реализован. Вучић је рекао Kинезима да уложе додатне напоре на пројекту: "Ми ћемо обезбедити финансирање, а ви појачајте радове", поручио је Вучић. Мали је рекао да је у првој фази било 749 парцела за експропријацију земљишта. Вучић је рекао да укупно има око 4.000 парцела за експропријацију укупно. "Урадили смо нешто више од једне шестине, али за прву линију скоро све", рекао је Вучић и додао да су радови за сада нешто испред плана и да је велика промена у односу на зимус. Не смемо да заустављамо радове, јер упркос тешкој ситуацији у Европи и свету не желимо да зауставимо раст.