Вести

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ СА ИНВЕСТИТОРОМ ИЗ ТУРСКЕ

Председница општине Сања Петровић и генерални директор Компаније „Mel tekstil“ из Истанбула, Сулејман Ердоган, потписали су данас у Ковину Меморандум о сарадњи којим се дефинишу активности на реализацији инвестиционог улагања на подручју општине Ковин. Документ је заправо предуговор са инвеститором из Турске, чији је долазак у Ковин, подсећамо, најавила премијерка Ана Брнабић крајем прошле године, приликом отварања пута у Делиблату. Потписивању су присуствовали и представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, које је од почетка укључено у преговоре и обезбедило је средства Општини Ковин за откуп земљишта и објекта бившег  „Бека“ (погон „Младост“) на њему. 
Планира се да Општина Ковин изда у закуп (на 10 година, са могућношћу продужетка уговора) око 3.700 м2 пословног простора некадашње фабрике „Беко“ у Ковину и 2 хектара и 56 ари земљишта на припадајућем плацу. Меморандумом се дефинишу и обавезе „Мел текстила“. Између осталог, инвеститор би био у обавези да обучи и запосли 100 радника до краја 2020, и  још 200 радника до 2022. године.
Како је у обраћању присутнима током церемоније потписивања напоменула председница општине Сања Петровић „захваљујући трасираним добрим односима које је са Републиком Турском изградио председник Србије Александар Вучић, један озбиљан инвеститор којем је претежно тржиште Европа и који има представништво и у Немачкој, одабрао је Ковин у Србији као дестинацију“. Она је додала да ће Општина максимално изаћи у сусрет инвеститору када је реч о издавању потребних дозвола и сагласности, као и да ће сам производни објекат бити реконструисан и приведен намени у складу са потребама закупца и стандардима за текстилну делатност.
Господин Сулејман Ердоган захвалио се на топлом пријему и изразио наду да ће планови бити реализовани. У изјави за медије, генерални директор „Мел текстила“ додао је да је Ковин одабран због добре позиције и транспортних веза ка захтевном тржишту западне Европе: „брже и лакше ћемо пласирати наше производе, а такође имамо сазнања и уверење да ћемо баш овде, у општини Ковин, обезбедити потребне квалификоване раднике за наш посао“, додао је инвеститор из Турске.
У наредним месецима убрзано ће се радити, уз поменуту помоћ Министарства трговине, туиризма и телекомуникација,  на стварању услова за почетак рада истанбулског „Мел текстила“ у Ковину у овој години, сагласне су обе стране потписнице.