Вести

Пословни форум "Србија-Египат" велика прилика за развој економских односа

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је, отварајући Пословни форум "Србија-Египат", да тај сусрет види као велику прилику за развој економских односа две земље на основу искрених пријатељских односа које имају наши народи.

Председник Вучић рекао је да га радује што већ постоје резултати и уверен је да ће у периоду пред нама они бити још већи. "Постараћемо се да до марта успоставимо директну авио линију од Београда до Каира, што ће пословним људима олакшати улагања у Србију и Египат, али и остваривању трговинске размене", најавио је председник Вучић. Председник Вучић подсетио је да је Србија као свог првог изасланика у Каиро послала највећег песника и изврсног дипломату Јована Дучића, којег је краљ Фуад одликовао за његов допринос, не само у развијању односа две земље, већ и афирмирацији Египта у свету. "Тако су наши односи почели. Много тога се догађало између наших земаља, али нико никада није прекинуо традиционално пријатељство. Данас после 35 година можемо да успоставимо најбоље могуће односе у историји и постигнемо резултате који ће бити на огромну корист народа Египта и Србије", поручио је председник Вучић. Истакао је да је фасциниран филмом о Египту који је приказан на Пословном форуму. "Неки ће рећи филм је увек шминка, јер приказује увек само оно најбоље и најлепше, али зграде нису шминка, не можете увече да их обришете као што не можете да обришете ни путеве, пруге, болнице", рекао је председник Вучић честитајући Египту на успеху постигнутом упркос свим проблемима са којима се суочио. Рекао је да је важна вест да ће се до краја октобра завршити преговори око слободне трговине. Указао је да постоји и много простора за сарадњу у области војне индустрије, али и да постоје огромне могућности у здравству како у облику размене и стипендирању студената. Истакао је да му је важно да се подигне значај афричког континента и арапског света у очима наших људи и Европе, те је посебно задовољство исказао постигнутим споразумом са египатским Националним музејом цивилизације о унапређењу сарадње.

Дођите у Србију, добродошли сте

Председник Вучић поручио је египатским инвеститорима да су добродошли у Србију и пожелео привредницима обе земље пуно нових фабрика, заједничких пословних подухвата и успеха. Председник Вучић рекао је, обраћајући се представницима тридесетак египатских компанија на форуму, да Србија има стабилне јавне финансије, да брине о сваком инвеститору, као и да има добру и обучену радну снагу. Имамо стабилне јавне финансије и јавни дуг од само око 53 одсто БДП-а, чиме може да се похвали свега неколико земаља у Европи, истакао је председник Вучић. Додао је да је то постигнуто захваљујући тешким финансијским реформама започетим 2014. године. Председник Вучић подсетио је да је Фајненшал тајмс прогласио Србију за првака у региону у привлачењу директних страних инвестиција пропорционално броју становника. Председник је истакао да Србија годишње привуче између 3,2 и 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција и да ће и ове године прећи цифру од три милијарде упркос рату у Украјини. Додао је да за малу земљу као што је наша, то нису мали бројеви. "То говори о систему који смо направили и субвенцијама, али и о вештој и обученој радној снази и бризи коју пружамо сваком инвеститору", нагласио је председник Вучић. Рекао је да Срби воле туристички да посећују Египат и да ће ићи у још већем броју и у шали додао да једна ајкула у мору у Египту не може да уплаши Србе. "И ви сте добродошли у Србију, имамо фантастичне ски центре и планине, када вам је лети вруће дођите у Србију, која има пуно неоткривених лепота", поручио је председник Вучић. Нека живи пријатељство две земље, нагласио је председник Србије.