Вести

Последица короне и бољег стандарда - мање рођене деце

Председник Србије Александар Вучић своју годишњу конференцију за штампу почео је темом, која, како је рекао јесте најважнија за нашу земљу, а то је будућност, односно деца и млади.

“Дуго сам размишљао како да започнем ово обраћање, које треба да сублимира све оно што смо урадили у 2021.години, да пружи хоризонте развоја за 2022 и предстојеће године. Размишљао сам да ли да почнемо са коначном проценом БДП-а, о платама, пензијама, инфраструктурним пројектима. Одлучио сам се за неки другачији приступ - да почнемо да говоримо о томе што је најважније у нашој земљи. То је наша будућност - деца и млади“, рекао је он на почетку обраћања. Истакао је да неће почети са анализама, критикама, похвалама или било чим другим, већ шта ће се учинити од 1.јануара за децу и младе и наталитет. Указао је да је у Србији корона установљена марта 2020.године, и да је много дивних људи изгубљено, те да више нема никог у Србији ко не зна неког који је директно или индиректно умро од короне. Вучић је рекао да су сви, бринући се о животима оних који имају одређене болести, пре свега наших старијих, очева, мајки, дека и бака, заборавили на младе људе, основце, средњошколце, студенте, младе који су завршили школовање, или им се није посветила довољна пажња. Истакао је да се налазимо у ери где имамо много више мртвих индиректно од короне, јер се добар део људи не јавља лекару јер мисли да ће превазићи ту болест. “Има део људи који је умирао од кардиоваскуларних болести и излива крви у мозак, значајно већи број што је управо због короне“, додао је он. Вучић је рекао да је мање деце рођено него претходних година, као последица короне, али и повећања животног стандарда.

Без деце нема будућности, стотине милиона у политику наталитета

Без деце немамо будућност, поручио је вечерас председник Александар Вучић и истакао да држава у наредним годинама улаже стотине милиона евра у пронаталитетну политику, која треба да пружи бољи животни стандард породицама. У том смислу, подсетио је да ће од 1. јануара, мајке за прворођено дете само од државе, не рачунајући подршку локалних самоуправа, добијати 300.000 динара, једнократно, уместо досадашњих 100.000 динара. Уз то, добијаће једнократно давање од 100.000 динара за друго дете, као и по први пут 100.000 једнократно за треће дете. "За друго дете, једнократно 100.000 динара, плус оно што већ важи, две године по 10.000 динара месечно, а за треће дете 100.000 динара једнократно, плус 10 година по 100 евра месечно. За четврто дете 10 година по 150 евра месечно, као и до сада", појаснио је Вучић. Та комбинација старих и нових мера посебно ће у сиромашнијим слојевима друштва, где је иначе виша стопа наталитета, значајно да утиче и помогне развоју свести да без деце немамо будућност, поручио је председник Србије. Вучић је указао да је важна мера - право на новчана средства за изградњу или учешће у куповини породичне-стамбене зграде или стана. "Не можете у Бабушници да купујете стан, можете кићу. Држава ће бити спремна, а биће донета уредба владе 5. јанаура, да помогне са 10 до 50 одсто за куповину стамбене јединице. Ако кућа у Бабушници кошта 40.000 евра, поклон од државе биће 15.000 или 20.000 евра, да можете да је купите", рекао је Вучић. Додао је да се са овим мерама иде пре свега према мајкама, јер су оне одговорније, и оне које ће на најбољи начин да штите интерес детета и желети му најбољи смештај. У случају смрти мајке, то право моћи ће да се пренесе на оца. "Ово је огроман новац. Ако очекујемо следеће године око 65.000 новорођене деце у Србији, само са једнократним давањима... то су стотине милиона евра уложене у пронаталитетну политику која треба да пружи бољи животни стандард породицама и буде гаранција мајкама, да смо као држава спремни да разумемо улогу мајке, жене у друштву и да на најбољи начин помогнемо", поручио је Вучић. У складу са тим, додао је да ће бити припремљене додатне измене кривичног и других закона, којима ће се још снажније увести превентивне мере у борби против насиља над женама. Такође, радиће се са невладиним сектором како да се друштво избори са вршњачким насиљем, које је каже, иако га је било и раније, данас јасније, захваљујући пре свега мобилним телефонима, и друштвеним мрежама, које млади сами снимају и још се поносе тиме. "Морамо заједно да се изборимо са тим", поручио је Вучић.

Нова мера - помоћ од 100 евра младима од 16 до 30 година

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је држава припремила нову меру за помоћ грађанима и то младима од 16 до 30 година, који ће већ 1. фебруара добити по 100 евра. Вучић је објаснио да ће тај новац добити сви који имају напуњених 16 година, па све до непуних 30 година. "То су веома добре вести, то ћемо брзо реализовати и то је наша подршка младим људима", истакао је Вучић. Он је рекао да ће млади моћи да се пријаве за ту помоћ од 15. до 30. јануара и да добију новац већ 1. фебруара. Вучић је додао ће здравствени радници добити једнократну помоћ 15. јануара од 10.000 динара, затим млади од 16 до 30 година 1. фебруара 100 евра у динарској противвредности и да ће 10. фебруара сви пензионери добити помоћ од по 20.000 динара То је велика помоћ за укупно око 2,9 милона људи, нагласио је Вучић. Истакао је да то можемо да урадимо захваљујући добром стању јавних финансија.

Коначна флеш процена у 2021. - раст БДП 7,5 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија, према коначној флеш процени, имати раст БДП у 2021. години 7,5 одсто. Председник је истакао да ће наша земља по стопи раста БДП-а прошле и ове године, после Ирске, бити прва земља у Европи. Казао је да флеш процена за 2021. може да се разликује плус-минус 0,1 одсто. Вучић је рекао да ову годину завршавамо са јавним дугом опште државе од 56,9 одсто БДП-а и 57,5 одсто БДП-а консолидоване државе (са локалним самоуправама) То је стопа јавног дуга испод нивоа који смо очекивали, рекао је Вучић и нагласио да је то постигнуто захваљујући озбиљној и домаћинској политици.

Веће стопе раста коштала нас је пољопривреда

Веће стопе реалног раста, који ће ове године износити 7,5 одсто, коштала нас је пољопривреда која је забележила минус 4,4 одсто, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на годишњој конференцији за медије. Вучић је појаснио да је таква стопа због суше и веома озбиљних проблема у пољопривреди и наводи да су 2018, 2019. и 2020. година, после лоше и тешке 2017, биле готово перфектне што се рода тиче. "Ове године је суша узела свој данак и то нас је коштало у укупним бројевима", казао је Вучић и навео да је у индустрији плус снабдевање водом забележен раст плус 6,5, у грађевинарству плус 16,5, услуге плус 8,3, нето порези плус 7,9, а укупна стопа раста износи 7,5. Вучић истиче да то значи да је дефакто после Ирске, коју не може да рачуна због, како каже, чудних бројева везаних за мултинационалне компаније, у претходне две године Србија земља са највећом стопом раста у целој Европи. "То никада није био случај у историји наше земље и не постоји начин да нас ико стигне. Литванија има нижу стопу од очекиване у овој години, а то причам, јер ће неко рећи да има плус 10 одсто, али су имали минус 10 или 12 у прошлој години, то значи да су и даље у минусу, а ми смо у плусу 6,7 у две године у корона периоду", казао је. Председник додаје да такав плус нико неће имати и наглашава да је то велики успех грађана Србије, којима је и честитао на томе. Како каже, овим су грађани показали да може да се побеђује у свему, не само у спорту који је увек окупљао све нас. "Данас смо успели сви заједно уједињени у претходне две године да имамо највећу стопу раста", поручио је он.

Златне резерве Србије на историјском максимуму

Ове године смо имали већи повратак људи из иностранства у земљу за 90.300 повратника више него у октобру прошле године, рекао је председник Вучић на годишњој конференцији за новинаре. "То су подаци УНДП-а и то је фантастичан резултат. То значи да ћемо имати све више људи који ће да се враћају и морамо посебну пажњу да посветимо пажњу повратку људи", рекао је Вучић. Додао је да се углавном враћају високообразовани, али да мора да се више посвети и уложи много у повратак водоинсталатера, возача, зидара и свих других занатлија, зато што ће те професије недостајати Србији у наредном периоду. "У те намене и у те сврхе мораћемо да потрошимо много новца", рекао је председник Србије. Рекао је да је ове године отворено 18 нових фабрика у које је инвестирано 768 милиона евра, а отворено је 11.680 радних места. "У последњих шест месеци било је шест положених камена темељаца, планиране вредности 221 милион евра и за нових 1.540 радних места. Највећи раст индустрије забележили смо у рударству, захваљујући пре свега Зиђину и новом руднику Чукару Пеки", рекао је Вучић. Оценио је да је веома важно што је приватизована Петрохемија после много година мучења чиме је обезбеђена сигурност запосленима и нагласио да није било могуће пронаћи другог заинтересованог осим Гаспрома. Прилив по основу директних страних инвестиција до 20. децембра био је 3,611 милијарди евра што значи да ћемо бити на нивоу рекордне 2019. године и да је то 60 одсто страних инвестиција на западном Балкану. Девизне резерве крајем новембра су биле 16,5 милијарди евра бруто или 13,9 милијарде нето и у првих 11 месеци су повећане за готово три милијарде евра, углавном куповином девиза на тржишту. Злата у девизним резервама има 37,3 тоне, током 2019. и 2020. у иностранству је купљено 12 тона и свих 13 тона злата пребачено је у земљу. Купује се редовно и на домаћем тржишту од Зиђина укупно 3,5 тоне злата, рекао је Вучић. Истакао је да су ревизорске куће Стандард и Пуир поправиле изгледе Србије за достизање инвестиционог рејтинга који имају најбоље земље ЕУ. Минимална цена рада од 1. јануара 2022. износиће 35.000 динара што је повећање од 9,4 одсто а плате су повећане између седам и осам одсто, пензије 5,5 одсто због чега ће најстарији грађани добити подршку државе од 20.000 динара. рекао је Вучић.

Референдум значи да имамо независно правосуђе

Председник Александар Вучић позвао је поново вечерас грађане да изађу на референдум 16. јануара и изјасне се о променама које се тичу само правосуђа да бисмо, како је рекао, могли да наставимо европски пут земље и да имамо независно правосуђе и тужилаштво. У годишњем обраћању нацији, Вучић је указао да је Србија у правосудном систему до сада имала много проблема који су се, каже, видели готово на сваком кораку, при чему људи мисле да је за то крива држава. "Гласањем на референдуму изместићемо правосуђе из свих државних органа и да људи који имају поверење одлучују у нашем правосуђу, независно од тога ко је на власти и да се поносимо независним правосуђем", рекао је Вучић. Приметио је да ће неко рећи да се ова тема, како је навео, "не маже на хлеб". "Не маже се на хлеб, али значи већи степен демократије и на крају крајева значи и да се сипа гориво у тракторе, па и да се маже на хлеб, јер имаћемо владавину права што је важно за инвеститоре и њихов останак у нашој земљи, знаће да имамо поштовање права и закона", рекао је председник.