Вести

Поносан сам на нашу војску

"Нора" је највећа снага српске војске, констатовао је председник Републике Србије Александар Вучић, обилазећи ново наоружање и војне опреме на Војној академији, где су му официри и војници потврдили да су веома задовољни најавом повећања плата у војсци за 25 одсто.

Председник је на приказу прво обишао управо "Нору", самоходну хаубицу 155 милиметара, констатујући да је то "наша највећа снага". Представници Војске и Министарства одбране су га информисали да недостаје да се произведе још шест "Нора", како би Војска укупно имали 36, односно за два дивизиона 18, како је и предвиђено. "Хаубица 155 мм је најмоћније оружје, то је тренутно најтраженији калибар и оружје на украјинском ратишту, тамо где је потребно за далекометну паљбу. "Нора" погађа, и све што је на 150 метара, јер бојева глава уништава све у том опсегу", констатовао је председник Вучић. Запитао је и колико кошта производња "Норе" и од надлежних добио одговор да појединачно кошта око 1,5 милиона евра. Занимало га је и колико људи ради у "Борбеним сложеним системима" у Великој Плани, а представници наменске су га информисали да је у Плани 260 запослених, а у Куршумлији још 200. Председник Вучић питао је и војнике да ли су задовољни "Нором", на шта су они одговорили потврдно. "Није тешка за управљање, то је сложен систем, али ништа није тешко", одговорио му је један од војника. "Нора нам је највећа снага", узвратио је председник Вучић. Официри и војници, које је председник питао и да ли су задовољни најавом о новом повећању плата од 25 одсто, одговорили одобравањем. Такође, председник је обишао и борбено возило "Лазар 3", који је са успехом прошао сва испитивања. "Тестирали смо тежиште рада, проверу вожње на различитим подлогама и вожњу са препрекама, проверавали систем, тачност и прецизност. Сва возила су успешно прошла тестове", рекао је официр Владимир Савић. Додао је да сва возила имају климу, да има довољно места и за возача и за команданта и за оператера, те да је "Лазар 3" изузетно поуздано и прецизно борбено возило. Председник Вучић је могао да чује и да се "Лазар" показао одлично на различитим подлогама и да то што је "точкаш", није никакав недостатак, будући да, како су објаснили војници, има систем централне регулације притиска у точковима, који у зависности од терена, испушта или "допумпава" гуме. Надлежни су му пренели и да се до краја године очекује нова верзија "Милоша", који ће бити дужи за метар, имаће бољу заштиту и моћи ће да прими два борца више. Председнику Вучићу су представљени и модернизовани радари, као и ФАП-ови камиони, последња генерација, који могу да "повуку" све од радара, лансирних рампи, укупне тежине седам тона терета, уз људство. "Одушевљени смо овим камионима", рекли су му војници. Видео је и "Пасарс", са новом шасијом, аутоматским мењачем, код којег су нови лансери ракета, и они су тренутно у фази завршног испитивања. Представљене су му и беспилотне летилице "Пегаз", које су опремљене бомбама, али још нису у употреби. Тај "наоружани" Пегаз уводи се у употребу од септембра, а председник Вучић констатовао је да је срећан што то чује. Погледао је и нове "Заставине" пиштоље, чијих ће 230 нових, унапређених, војска преузети.

Морамо да јачамо нашу војску и наменску индустрију

Председник Вучић изјавио је да Србија мора да јача своју одбрамбену способност оснаживањем Војске Србије (ВС) и домаће наменске индустрије. "Ово сво оруђе које смо произвели, ове норе, лазари, пасарси и опрема за електронско извиђање од данас улазе у 2, 3, 4. бригаду и специјалне јединице", изјавио је председник Вучић. Председник Вучић напоменуо је да је веома важно да се, такође производе и наоружавају домаће беспилотне летелице врабац и пегаз и додао да онај ко буде могао боље да осматра и види и да наоружа беспилотне летелице, тај има предност на ратишту. Председник Србије констатовао је да постоји огроман недостатак оружја и оруђа у свету и да све што српска наменска индустрија произведе може да се прода и да ће захваљујући томе војне фабрике за које су неки мислили да су их уништили бити обновљене. "Свака мина, свака граната данас има десет купаца по једном комаду и то све показује у ком смеру свет иде и да је због све више санкција које уводе једни другима све теже произвести оружје. Зато ми морамо да купимо што више делова које не можемо да произведемо и да се окренемо домаћој производњи, јер ће врло мала сарадња бити могућа" рекао је председник Вучић. Оценио је да је веома важна одлука о повећању плата од 25 одсто у Војсци Србије од 1. јануара, јер ће то допринети већој попуни јединица, нарочито са подручја Београда и Војводине који нису раније били заинтересовани за рад у војсци. Председник Вучић навео је да је још много тога купљено у иностранству, али да је питање када ће и како то стићи. Нагласио је да ће бити настављено улагање у домаћу производњу и да се повећава ликвидност тих фабрика, како би Војска Србије даље јачала. "Мораћемо да снажимо и даље своје одбрамбене капацитете и да што мање зависимо од других, али наравно да сарађујемо са свима", рекао је председник Србије.

Стиже 11 хеликоптера Х145М и две пуме за МУП

Председник Вучић рекао је да ће ове године стићи још 11 Ербасових хеликоптера Х145М, а у МУП још два хеликоптера пума од истог произвођача, уз један који је већ преузет. "Видели сте сада да страховито расте употреба артиљерије, ракетне артиљерије, дронова и наравно хеликоптера за борбене и спасилачке операције. За нас је од великог значаја да имамо увек и у сваком тренутку велики број хеликоптера, који је сада шест-седам пута већи него раније", рекао је председник Вучић. Напоменуо је да су хеликоптери важно оружје, јер лете ниско и имају огромну ватрену моћ у гађању оклопних средстава, живе силе, али и циљева у ваздуху, због чега су наши хеликоптери наоружани ракетама атака и топовима. Председник Србије рекао је да су у последњих пет година у наоружање Војске Србије уведена 204 оклопна борбена возила, а да је још 65 у изради, што је 46 пута више него што је Војска Србије добила пре 2018. године.

Идемо у Брисел да покушамо да очувамо мир

Председник Вучић истакао је да иде у Брисел на дијалог Београда и Приштине како би покушао да очува мир и стабилност, јер је то његов једини циљ. Председник Вучић поручио је да Србија никоме, и ничим не прети, већ жели само да обезбеди поштовање међународних правила, међународно правних норми од Резолуције УН 12 44 до Бриселског споразума. "То су споразуми који су важећи, на снази и морају да буду поштовани и примењивани", истакао је председник Вучић. Председник Вучић рекао је, на питање да ли Аљбин Курти појачава реторику у односу на Београд због унутрашњих проблема, имајући у виду рестрикције струје, да не жели то да коментарише. "Надам се да неће морати да искључују струју, јер би било лоше за њих, за нас и све људе који живе тамо. У питању је велики новац. Струја може да се купи на тржишту, али питање је ко може да је плати. Питање је да ли је донео одлуку да се не задужује додатно или да ли нема новца", приметио је председник Вучић. Председник Вучић рекао је да није лако јер је цена струје данас виша од 430 евра, а када се купује за зиму и више од 1.000 евра по мегават сату. Код нас се за мегават сат плаћа 40 евра, што је 25 пута више, те додао да је питање колико један ентитет, или нека држава тај терет може да преузме на себе. "Ми и даље имамо новца, уз безброј проблема који нам се на дневном нивоу отварају у вези са струјом. За сада успевамо да издржимо. Имамо довољно новца да ни на који начин не угрозимо ниво јавног дуга", рекао је председник Вучић. На питање како тумачи реакцију ЕУ, односно саопштење у којој се изједначава кривица Београда и Приштине за подизање тензија на Косову и Метохији, и размену запаљиве реторике, одговорио је да нема никакав коментар. "Тако је најбоље", констатовао је председник Вучић.

Нема тензија око премијера, има око кључних питања за земљу

Председник Вучић истакао је да ће влада бити формирана пре јесени. Председник Вучић негирао је да постоје тензије по питању формирања владе и да су неки задовољни што ће бити део владе, а други незадовољни што то неће бити. Одговарајући на питање поводом писања листа Данас да само њему одговарају тензије око избора премијера констатовао је да то постоји само у нечијим главама. "Морате да ми објасните какве тензије. Да ли их има између Ане (Брнабић) и Милоша (Вучевића). Можда је то у главама неких који мисле да би требало да буду премијери, а одавно не заслужују да буду ни државни секретари", узвратио је председник Вучић. Председник Вучић истакао је да око питања премијера неће бити тензија, али да постоје друге тензије и много важних кључних питања за земљу око којих има много тензија. "Ово је свакако нешто што има најмање тензија, али ти људи морају против мене да напишу нешто на насловној страни", рекао је председник Вучић уз опаску да ако њега нема на насловној страни онда нико неће да их купи, а овако ће "да купи две до три хиљаде људи", приметио је председник Вучић.

Немамо ми проблем са темама, али зна се шта мора да буде Заједница српских општина

Председник Вучић изјавио је да Београд нема проблем са темама састанка у Бриселу, 18. августа, и да жели да разговара о свему, и о Заједници српских општина, али не на начин на који то жели Приштина, јер је успостављање Заједнице српских општина јасно предвиђено Бриселским споразумом. "Разговараћемо о свему, и сва та питања ћемо да покренемо, а да ли ће то да има било каквог смисла или неће, чему сам склонији да верујем, видећемо за два, три дана", рекао је председник Вучић. На питање да ли ће Београд ставити на дневни ред тему таблица, јер се ближи 1. септембар до када је Приштина одложила одлуку о реципроцитету, председник Вучић рекао је да ми немамо проблем са темама. "Желимо и о Заједници српских општина да причамо, али не тако што ће Приштина да каже да можемо да купујемо самолепљиве сличице, да лепимо у албум, да купујемо жваке и да нам неко говори да Заједница српских општина мора да буде у складу са тзв. косовским уставом, јер је то бесмислено, онда нам и не треба, и сваки грађанин може такву заједницу на дневном нивоу да оснива", рекао је председник Вучић. Подразумевало се, Бриселским споразумом, да овлашћења Заједнице српских општина буду много шира и већа. "Ако њих не интересује Устав Србије, што би нас занимао њихов. Шта нас брига шта мисле и они и сви други, јасно је шта је испреговарано", рекао је председник Вучић. Када је реч о питању таблица, понавља да је ту ситуација чиста: "Ако неко хоће на силу нешто да спроведе, може све на силу, само не зна се докле. Немојте да очекујете од Србије да вам олакшава на било који начин, и не рачунајте да можете да проведете погром становништа", рекао је председник Вучић и додао да је "смејурија" оно што се последњих дана дешава на Косову и Метохији. "Постављају цистерне као мала деца, која су замислила да имају државу, а о држави не знају ништа", додао је председник Вучић. На питање шта очекује од састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, у уторак, уочи дијалога, председник Вучић рекао је да ће разговарати са Столтенбергом, као и са америчким представником Габријелом Ескобаром, и неким другима, те да не зна шта да очекује.

Када блокирају путеве, онда без субвенционисаног горива

Председник Вучић апеловао је на разумевање за позицију државе којој је, како је рекао, тешко да изађе из свих проблема наметнутих ратом у Украјини, санкцијама и проблемима са Приштином, апеловао је данас. Председник Вучић рекао је, на питање о преговорима са пољопривредницима и блокадом путева, као и на то шта ако блокада путева буде настављена, да увек постоји део захтева који су оправдани, и неки апсолутно неоправдани и да ће држава да прихвати оно што може, што је засновано на разуму, а оно што није неће. "Да ли ће неко да блокира путеве? Да ли су само сељаци, нису баш увек. Али поносан сам што када поређају машине можете видети као да су са сајма у Минхену и Штутгарту, чиме се види колико је велика промена уз државне субвенције у обнови механизације", истакао је председник Вучић. Рекао је да није могуће да држава "плаћа цену и учествује у трговачкој маржи". "Можда можемо да молимо, а ми да узимамо рекет од трговаца нећемо никада", нагласио је председник Вучић имајући на уму захтеве пољопривредника. Указао је да ко год да протестује сви су на њиховој страни. "Синоћ смо имали бројнији скуп против Европрајда са 4.650 људи. Усред лета, а нико није најавио, дошао је већи број људи него на највећем скупу опозиције, да се буни против геј параде. Што не питате да ли ће да блокирају путеве? Како имате различите аршине и приступ свему?", упитао је председник Вучић. Организаторима синоћњег скупа поручио је да би било добро да пронађу неког нормалног ко може да се похвали породичним вредностима, уместо оних који су правоснажно осуђени за породично насиље. "Данас их је пет дошло да преговара о сунцокрету, а ниједан се не бави сунцокретом, па су повећали број на девет", констатовао је председник Вучић, уз молбу грађанима да не отежавају позицију својој држави. "Шта је то што хоћете од државе? Да немамо струје, да је искључујемо на сваких шест сати па би рекли да треба скинути власт. Ако кажете да немамо геј параду био бих крив, јер владавина права не постоји", рекао је председник Вучић уз констатацију да људи морају да разумеју да одавно не живимо у комунизму, већ у тржишној привреди и да не треба да траже међусобно супротстављене ствари. Спреман је, додаје, да иде на референдум ако се обезбеди двотрећински захтев да ли народ хоће председника или не. "Не морате сваког дана и вече размишљати какав ћете додатни шамар држави да окачите на леђа. Ајде помозите својој држави", рекао је председник Вучић. "Замислите да сам изашао и кажем "ајде да купимо два месеца неувођења санкција да одржимо геј параду јер би то био позитиван утисак у Европи". Ако будемо укинули геј параду биће поклекао си пред националистима. Шта год урадио црно ми се пише", додао је председник Вучић. Изразио је наду да пољопривредници, када блокирају улице, неће ићи по субвенционисано гориво. Додао је да се нада решењу, али и поручио да не жели да уради глупост као са литијумом. "Имали смо неку револуцију која нам је донела да се одрекнемо сопствене нафте - литијума, захваљујући тим револуционарима. Да урадимо глупост као са литујумом нема те силе. Довољну сам гупост урадио једном слушајући незналице", закључио је председник Вучић.

Војска Србије и тзв. оружане снаге Косова нису за поређење

Председник Вучић рекао је да снага Војске Србије и такозваних оружаних снага Косова уопште није за поређење. "Што се тиче снаге наших оружаних снага и онога што не би смело да постоји, тзв. војска Косова, ја их не потцењујем, али то просто није за поређење", рекао је председник Вучић одговарајући на питање може ли се упоредити снага оружаних снага тзв. Косова и Војске Србије. Председник Вучић истакао је да оружане снаге Косова не би смеле да постоје по Резолуцији 12 44, али да су земље Квинте дале зелено светло, да би их и оне и Турска озбиљно наоружавале. На питање како објаснити да поједини београдски интелектуалци правдају Аљбина Куртија, председник Вучић рекао је да они не правдају њега већ себе и оно за шта се они залажу. "Увек је део њих био против Србије, то није тајна. Поједини интелектуалци правдају себе, своје ставове, позиције", закључио је председник Вучић.