Вести

Ово је добра прилика да чувамо интересе Србије

Председник Александар Вучић рекао је по доласку на Самит лидера ЕУ Западни Балкан у Тирани, да присуствује овом скупу не само због пријатељства са Албанијом већ и због тога што, како је рекао, увек је боље бити за столом, када се воде разговори јер када нисте за столом онда сте обично на менију, а онда то сви једва дочекају.

"Ово је добра прилика да чувамо интересе Србије", поручио је председник Вучић. Одговарајући на новинарска питања са ким ће се све сусрети током Самита истакао је сусрет са холандским и белгијанским премијерима. "Од посебних билатерала са италијанском премијерком Ђорђом Мелони. То ће бити одвојене билатерале. Разговараћу готово са свима из региона и из ЕУ”, рекао је председник Вучић. Додаје да на самиту у Тирани не учествује само због пријатељства са Албанијом. “Увек је боље бити да сте за столом, јер ако нисте онда сте обично на менију и онда вас сви једва дочекају. Овако је добра прилика да чувамо интересе Србије”, навео је председник Вучић.

У Тирану сам дошао како би имали шансу да кажемо шта мислимо

Председник Вучић је рекао да је након консултација на државном нивоу одлучио да ипак доће на Самит у Тирани јер ће на тај начин Србија имати шансе да каже шта мисли о преговорима са Приштином и о преговорима о приступу ЕУ. Председник Вучић је то изјавио уочи Самита лидера Европске уније и Западног Балкана одговарајући на питање новинара "зашто је на крају ипак дошао, иако је прво најављивао да неће доћи". "Било је више разлога због којих смо се двоумили да дођемо. Нека су се тицала Косова и Метохије, а нека су везана за дијалог са ЕУ. Након консултација са државним органима је одлучено да ипак дођемо јер сматрамо да ћемо тако имати шансе да нешто кажемо о томе шта мислимо о дијалогу и преговорима са ЕУ", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је додао да Србија остаје посвећена европском путу и преговорима са ЕУ, али да у исто време мора да заштити и сопствене интересе. Како је навео у Тирану је дошао да саслуша политичаре из ЕУ и региона, али и да им каже шта мисли, јер је важно да Србија добије подршку за решавање енергетских питања. Истиче и да је решавање телекомуникацијских питања и роминга важно за Србију. На питање новинара аустријске телевизије да ли ће Србија увести санкције Русији, председник Вучић одговара да је Србија независна земља и да зна које су наше обавезе према ЕУ и шта ЕУ очекује кад су санкције у питању, али да се Србија води својим примером са питањем територијалног интегритета и да је била нападнута 1999. године. На констатацију новинара да је Србија превише блиска Русији председник Вучић одговара да је Србија независна земља. "Лако је изнети лажне и фабриковане оптужбе против Србије. Само да вам кажем, ја верујем да сте сви прочитали, пре 9-10 месеци да ће Србија по налогу Русије напасти земље у региону како би изазвала додатне несигурности и нестабилност у региону. А ми смо све то оспорили, не само речима већ и нашим поступцима. Али на крају истина изађе на видело, а то је да је Србија независна земља, на европском путу и тамо ће и остати," закључио је председник Вучић.