Вести

Оставкама Срба, догодиле су се готово тектонске промене

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су се, оставкама Срба у приштинским институцијама, догодиле велике политичке, готово тектонске промене. Председник Вучић рекао је, у "Хит твиту", на питање да ли је перцепција јавности реална када се говори о томе да је ово најтежа ситуација у историји, да не може рећи да је лак тренутак, али није ни први ни последњи такав. "Важно је да се ми понашамо одговорно и озбиљно. Сад човек не зна шта би све и на који начин објаснио, рекао људима шта се догодило. Реч је о великим политичким готово тектонским променама. После 10 година Срби су донели одлуку да напусте приштинске институције", објаснио је председник Вучић. Указао је да су бесмислене приче како они то раде по наређењу Београда, односно његовом, и да такве приче само одговарају некима на западу и у Приштини. "Сви који то говоре, као и они код нас, никада нису хтели да реално сагледају проблеме са којима се Срби суочавају и шта желе, до тога шта су последице", нагласио је председник Вучић.

Од децембра вантелесна оплодња са донираним репродуктивним материјалом

Председник Вучић најавио је да ће од наредног месеца у Србији бити омогућена вантелесна оплодња са донираним репродуктивним материјалом. "Имам једну добру вест. Од почетка, можда 10.децембра, коначно ће и у Србији моћи да се врши вантелесна оплодња са донираним репродуктивним материјалом. До сада смо плаћали покушаје вантелесне оплодње, али ово није било могуће", рекао је председник Вучић. То, додао је председник Вучић, важи за све жене до 45 година, које не могу да имају децу, а немају партнера, или чији супружници не могу да имају децу, а желе да се остваре као мајке. "То су велики трошкови, 7.000 евра по особи, али предузимамо тај корак. Ако је то око 1.500 особа годишње, то је око 10 милиона евра на годишњем нивоу. То је велика и важна вест, пре свега за све дивне даме које желе да остваре родитељско право", рекао је председник Вучић. Додао је да ће након тога, по правима за вантелесну оплодњу можда само Израел бити испред Србије.

У првих 10 месеци више страних инвестиција него лане

Председник Вучић саопштио је да је прилив страних директних инвестиција у првих 10 месеци 3,462 милијарде евра, што је за око седам одсто више него прошле године. "То је невероватно, јер је ово ратна година, али то је резултат нечег завршеног раније. Да не причам о корони", рекао је председник Вучић. Председник Вучић напоменуо је, да уз инфлацију, успевамо да одржимо и стабилност финансија, јер ће плате да расту осам одсто, пензије већ расту девет одсто, а од фебруара ће укупно 20,8 одсто бити веће пензије. "Држимо фискалну стабилност, стопа јавног дуга неће прећи 57 одсто. А просечна стопа јавног дуга у Европи је чак 94,2. Бољи смо за готово 40 индексних поена, и људи треба да буду поносни", рекао је председник Вучић.

Суверенитет изгубили 1999. године, Бриселски споразум купио мир

Председник Вучић указао је да је Србија фактички изгубила суверенитет на Косову и Метохији 1999. године, да је највећа грешка Србије било пребацивање разговора о Косову и Метохији из УН у ЕУ, а да је Бриселски споразум, какав год да је тај документ, купио мир за последњих 10 година. Важно је, рекао је председник Вучић, да грађани разумеју кроз шта је Србија прошла у претходним деценијама, шта у последњих 10 година, а шта у последњих неколико месеци, по питању Косова и Метохије. "Ми смо 1999. године фактички изгубили суверенитет на Косову и Метохији. Без права на војску, и само у локалним срединама на северу, могли смо да имамо део полиције. Све друго, одавно је изгубљено", констатовао је председник Вучић. Онда је, подсећа уследио погром 2004. године, па проглашење независности 2008. године. "Пре тога су нас и досовска власт и запад убеђивали - стандарди пре статуса. Ваљда су ти стандарди потврђени паљењем цркава, убиствима и прогоном 17. марта. А, за то су награђени независношћу, када је 85 западних држава и њихових сателита на различите начине признало Косово, док су се наши свађали ко ће да настави да влада, да се патриотизам не сипа у трактор", рекао је председник Вучић. Затим је, како је рекао, дошла пресуда МСП-а на погрешно питање и једнако лоше - наша одлука да замолимо да се разговори из УН преместе у ЕУ. То је, како је рекао, у лице рекао и Мирославу Лајчаку и другим представницима ЕУ, да је највећа грешка што је Србија то урадила. "Онда су уследили 2012-2013. године најтежи преговори. После 1998. и 1999. године, то су били највеће претње и притисци. Али, излазимо некако на крај са Бриселским споразумом, за који знамо да није нешто што Срби желе да виде, али тиме купујете мир. Последњих 10 година имамо мир, најбржи раст економије у региону, последње две у целој Европи", указао је председник Србије. Наводећи да је Србија у првих 10 месеци ове године остварила већи прилив директних страних инвестиција, него лане, да расту плате и пензије, али не и ниво јавног дуга, истакао је да то све не би било могуће да није било тог периода мира и стабилности, уз опаску да то често не може да објасни "ни у својој фамилији". "Имали смо мир и стабилност и могли смо да се концентришемо на добре ствари. Да сачувамо децу за будућност, немамо деце да бацамо", рекао је председник Вучић. Дотакао је и попис становништва, наводећи да ће подаци бити бољи од првобитно очекиваних, те да ће се показати да земља има око 6,5 људи, а процена је била на око 6,1 милион. "То значи да је талас миграција био много мањи, да је део људи почео и да се враћа", рекао је председник Вучић и додао да је природни прираштај и даље проблем, али да је ове године, за један одсто, рођено више беба, уз мање преминулих.