Вести

Одговорна политика не почива на митовима

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, на првој посебној седници Народне скупштине Србије, да одговорна и реална политика не може да почива на митовима и фантазмагоријама, те да на Косову и Метохији треба да пронађемо живот - живот за Србе и ништа мање за Албанце.

Председник Вучић је, на седници посвећеној извештају о преговарачком процесу са привременим институција самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. године, рекао да када је нешто за нацију болно онда томе мора да се приступа одговорно, удруживањем свих друштвених снага. Кључно је, истиче, дефинисање заједничког циља, што ће нас обавезивати и подстаћи да макар по једном питању превазиђемо разлике, како партијске, тако и делимично личне. "Скупштина је право и једино место где се разговор о једном оваком питању може водити дубински. И зато када имам прилику да говорим о КиМ, дужан сам да започнем са освртом на стварност и капацитете да се изборимо, а одговорна и реална политика не може да почива на митовима, фантазмагоријама", подвукао је председник Вучић. Председник Вучић је рекао да то значи да сопствене митове морамо да прилагодимо разумевајући који је њихов значај у стварању духа српског народа, да без њих не бисмо на овакав начин ни опстајали до данашњег дана, али и да избегнемо суноврат и опасности које неретко у прошлости нисмо избегли, да не гинемо за луду главу, да размишљамо како да развијамо сателите и вештачку интелигенцију. "Тек то ће дати пун смисао и нови живот позитивном миту и свему што из тога иде. Исто је и са КиМ, тамо на заједничком треба да пронађемо живот, живот за Србе и ништа мање за Албанце“, нагласио је председник Вучић. Председник Вучић је нагласио да је то тежак задатак који морамо да завршимо да бисмо преживели и опстали као држава и народ. "Све друго води ка још једном повлачењу, губитку и новој дози пустих снова, које нико неће моћи да оствари. У политици је важно да људима понудимо што је реално и могуће. Од додворавања народу, лепих речи много је важније да урадимо што можемо. А простор на којем морамо да радимо је такав да су нам могућности за напредак и велики бољитак веома оскудне, а шансе да одемо у амбис прилично једноставне и погрешном политиком, ако би се служили, готово извесне“, рекао је председник Вучић.

Србија неће ни посредно ни непосредно признати независност Kосова

Председник Александар Вучић поручио је данас у парламенту да Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност наше јужне српске покрајине. "Нити ће одустати од своје легитимне борбе за своје државне и националне интересе и борбе за поштовање међународног права", поручио је Вучић на првој посебној седницу Народне скупштине Србије на којој председник представља Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. године до 1. септембра 2022. године. Након тога уследио је велики аплауз посланика. "Историјске токове није увек могуће преокренути, али није ни немогуће и од те борбе и амбиције не би требало да одустанемо и зато, да не буде никакве сумње пошто има оних који би да држе без основа патриотске и моралне придике а имају најмање права да то чине - заклео сам се над Уставом и добио највеће поверење, да докле год на то будем могао да утичем Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност наше јужне покрајине", поручио је Вучић. Kаже да је Пекић говорио да немати прошлост једнако је остајању без будућности. "Ако се заглавимо у прошлости борба за бољу будућност ће нам остати недостижна, а та борба се води на два фронта, против противника и властитих заблуда", навео је он. Он је замолио грађане, пошто, како каже, сви мисле да је време за стицање политичких поена, да будемо реални и рационални и знамо шта је то што је могуће и да не оставимо све проблеме нашој деци, са којима се сада мучимо. Додао је да би више волео да се разговара о још више инвестиција, пословној клими и свакодневном животу грађана, пошто имамо проблеме управо због нерешених конфликта које смо наследили.