Вести

Обезбедићемо олакшице за коришћење електричних аутомобила

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија у наредном периоду убрзано развијати инфраструктуру за коришћење електричних аутомобила и олакшице за оне који их буду куповали.

Председник Вучић је, након отварања Сајма аутомобила "DDOR ECO BG CAR SHOW 07" на Београдском сајму, рекао новинарима да ће Србија радити и на промени закона и прописа како би електрични аутомобили могли више да се користе. "Радићемо промену "legislative" како би обезбедили најбоље могуће услове", рекао је председник Вучић. Додао је да је циљ да се онима који купују електричне аутомобиле то исплати, пошто су они за 60 до 70 одсто скупљи од оних са обичним моторима. "Ако обезбедимо да им коришћење струје буде неупоредиво повољније од горива, уз друге повољности које имају такви аутомобили и мање загађење", навео је председник Вучић. Председник Вучић изразио је уверење да ће Србија успети даљим развојем аутомобилске индустрије обезбедити још више радних места и раст БДП-а земље, упркос свим неповољним спољним околностима.

Приштина поднела захтев за пријем у Савет Европе, сутра Савет за националну безбедност

Председник Републике Србије Александар Вучић пренео је да је министарка спољних послова и дијаспоре такозваног Косова Доника Гервала предала и званичан захтев за улазак такозваног Косова у Савет Европе и оценио да је тиме Приштина срушила још један споразум који су потписали, а то је Вашингтонски споразум и најавио тим поводом за сутра у 11 часова седницу Савета за националну безбедност. Председник Вучић је, одговарајући на питања новинара, након што је отворио Сајам аутомобила у Београду, подсетио да су 10 година газили Бриселски споразум, а сада после тога брутално су погазили и Вашингтонски споразум и Резолуцију 12 44. "На нама је да не уђемо у мржњу и психозу сукоба, али да на одговоран, рационалан и озбиљан начин пружимо снажан одговор", рекао је председник Вучић. Додаје да је из тог разлога заказао и седницу Савета за националну безбедност за сутра у 11.00 часова и најавио да ће у наредним недељама званичници Србије дати све од себе да покажу да могу да се боре и чувају своју земљу. Наводећи да су ментори Приштине и такозваног Косова, они који су их родили и љуљали у колевци и који их и данас подржавају ма колико да су некоректни и ма колико не чинили ништа на проналажењу компромисног решења, много јачи, председник Вучић каже да је јасно да кључне западне земље воде ову игру. "Ми смо мали, једна мала слободарска земља која се труди да чува свој суверенитет и право на самостално одлучивање. Покушаћемо да им се на миран и дипломатски начин по том питању супротставимо, наше могућности су ограничене, невелике, али живот је борба. Борићемо се, нема повлачења, нема предаје и нема склањања пред уценама и ултиматумима. То је оно што ми можемо да урадимо", поручио је председник Вучић. Наводи да не може да обећа да ће сутра у Белој кући и Јелисејској палати да кажу како не подржавају такве потезе јер није реално. "Они су их направили, они их чувају, они ће све да ураде да ми признамо независност такозваног Косова, а наше је да чувамо своју земљу", закључио је председник Вучић.

Нећемо признати независност, а одговорићемо

Нећемо признати косовску независност, али наш одговор мора да буде паметан и мудар, да сачувамо мир и стабилност, да будемо чврсти, снажни и упорни у заштити нашег интереса у жељи да се компромисом дође до решења и поштује потписано, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић поводом информације да је Приштина поднела захтев за пријем у Савет Европе. Председник Вучић је новинарима на Сајму аутомобила рекао да ће то имати додатни ефекат на односе у региону и направити проблеме и упитао коме је то било потребно и ко је наговорио косовске Албанце да сада подносе захтев Савету Европе. Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање како ће се Србија супротставити у Савету Европе ако су ментори Приштине земље од којих Србија економски зависи, односно Немачка. На питање да ли су тачне тврдње Приштине да имају две трећине у Савету Европе, председник Вучић је рекао да не зна да ли имају већину или не. "Ако рачунам све земље то је на 67, 68 до 70 посто уколико би сви они који су признавачи такозване независности гласали за чланство", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је навео и да то није све и да Приштина ускоро улази у програм Партнерство за мир, јер су за то добили подршку Американаца, и објаснио да је то додатни притисак на пет земаља које нису признале независност, а посебно на оних четири које су чланице НАТО - Грчка, Румунија, Словачка, Шпанија, не рачунајући Кипар. "Постоји и велики притисак на Србију да то она учини, јер како ће Србија да остане једна једина која не иде у корак са будућношћу и светом, која не разуме савремене токове, и трендове који недвосмислено говоре да морамо да признамо Косовску независност", приметио је председник Вучић. Председник Вучић је међутим указао да им то не вреди превише уколико не добију од Београда и Србије зелено светло и истакао да су овим сви они који су причали о међународном праву још једном показали да никакве вредности немају и да никада никакве принципе нису поштовали, а да их је међународно право интересовало само онолико колико су могли да га искористе за своје потребе. Председник Вучић је рекао и да има контрапитање за све оне који подржавају овај акт Приштине, а то је зашто Београд уопште позивају на разговоре о било чему ако имају Бриселски споразум, који су потписали, а суштина Заједнице српских општина их не занима. "Што сте нас звали у Вашингтон на разговор када сте првом приликом погазали Вашингтонски споразум. Што нас уопште позивате када шта год потпишемо са Албанцима они неће да поштују ништа", упитао је председник Вучић и поручио: "То радите да бисте нас натерали да признамо косовску независност, а нећемо. Зашто нас онда зовете, шта је смисао, хоћете компромисна решења тобоже а онда све што потпишу суштински не важи или да важи оно што им се свиђа, а не оно што им се не свиђа". Председник Вучић је истакао и да нема проблем да то каже свима у лице, као и да Косово није само његов проблем, већ проблем Србије и да то 99 посто грађана разуме.

Сви мисле да имају право да наређују Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је проблем што сви мисле да имају право да креирају политику Србије и да у складу са дневним потребама и интересима имају право да наређују како ће Србија да се понаша и да им за то није потребан председник попут њега. ''За то вам не треба држава, за то вам не треба председник какав сам ја, дајте да изаберете некога ко ће само да клима главом, да буде послушник и који неће да води рачуна о Србији. Нема проблема, и на политичкој сцени и у широком спектру друштвеног живота Србије, има много климоглаваца има милион'', рекао је председник Вучић новинарима на Београдском сајму где је присуствовао отварању Сајма аутомобила. Председник Вучић је тако одговорио на питање о изјави посланика немачког Бундестага и председника Одбора за Западни Балкан Јосипа Јуратовића да ''Вучић више не може да лавира'' и да ''једну причу прича у Бриселу, другу у Москви, трећу у Београду, четврту у неком српском селу''. Навео је да када оде у Москву, на конференцијама пред Владимиром Путином, каже да се Србија налази на европском путу и да жели добре односе са Русијом, а да у Бриселу каже да Србија жели да сачува добре односе са Русијом, иако се налази на европском путу. ''Кад одем у САД, а не постоји човек који је на такав начин одговорио било којем америчком председнику, када је Трамп рекао нешто лоше о Кини и питао да ли и ја имам таква искуства, рекао сам да са Кинезима имамо одлична искуства и да су они наши пријатељи'', рекао је председник Вучић. Додао је и да, када оде у Кину, увек и на сваком месту каже да се Србија налази на европском путу. ''У ком то селу, граду и на којој телевизији сам причао другачије'', упитао је председник Вучић. Додао је у ироничном тону да не верује да је то рекао његов ''велики друг Јосип Јуратовић'' и да је то за њега готово невероватно. ''Али можда, када дођете на власт, моћ удари у главу и свашта се деси'', рекао је председник Вучић.

За сада ништа од пројекта Јадар, кајање за друго време

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да за сада нема ништа од пројекта Јадар, а да се сваки пут када изговори нешто о пројекту Јадар прокоментарише како се Србија спрема да неког превари. ''Сваки пут кад изговорим једну реч о томе, кажу Србија се спрема да неког превари. Нико се не спрема никог да превари, али немојте да ми одузмете право да мислим и да имам свој мозак'', рекао је председник Вучић новинарима на Београдском сајму где је присуствовао отварању Сајма аутомобила. Председник Вучић је тако одговорио на питање да ли је, с обзиром да је већина аутомобила изложених на сајму на електрични погон и да користе литијумске батерије, данас још уверенији да је одлука о обустављању пројекта Јадар била погрешна. Председник Вучић је рекао да је у Јадру некада живело 25.000 људи, а данас 6.000 или највише 7.000 људи. ''Питаћу све те људе колико ће да нас остане тамо за годину, две или три, а да смо радили нешто другачије могли смо да имамо 150.000 или 200.000 становника у целој Лозници за само седам, осам или 10 година'', навео је председник Вучић. Додао је да је ''кајање за неко друго време'' и да за сада нема ништа од тог пројекта. ''Идемо да радимо неке друге ствари и да се боримо за нашу земљу'', рекао је председник Вучић.