Вести

Мој посао је да сачувам нашу децу и нашу Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је спреман да каже да нисмо далеко од избијања Трећег светског рата, као и да нам је једини задатак да сачувамо Србију.

Председник Вучић је на митингу у Сремској Митровици изјавио да ми Срби можемо да прођемо кроз демографске, правне и све друге последице као и да је циљ да се "наш државни и национални брод" доведе до сигурне луке и да се избегну туђи сукоби и ратови, да се сачува Србија. "То је наш свети задатак. Не морате да ми објашњавате шта су емоције, шта мислите и осећате да сам бездушан. Мој је посао да будем и бездушан да бих сачувао мир за нашу децу и сачувао животе стотине хиљада људи. Тога ћу да се држим", навео је председник Вучић. Председник Вучић је истакао да кроз историју Србије има примера лошег понашања, неодговорних одлука и времена када нису доношене најодговорније одлуке, јер се подилазило емоцијама због "три дана популарности". "Све се променило 24. фебруара прошле године, а данас се то окренуло наопачке. Попуштања неће бити, и једни и други играће до уништења", навео је председник Вучић, алудирајући на одлуку Међународног суда правде да изда међународну потерницу за руским председником Владимиром Путином. Како је истакао, ми "ову нашу малу" и најлепшу земљу, морамо да сачувамо, јер нам је то једини задатак. "И нека ме псују сви, ми имамо само једну земљу Србију и морамо да је сачувамо. Када неки говоре победиће овај или онај, за нас нема победе, за нас је спас само да ни у чему не учествујемо. Морате да разумете да ово више нема смисла и шта год говорили сви, једино што у свету не постоји је рационалан приступ решавању проблема, како је говорио (Ноам) Чомски. Као да нико неће да реши проблем, већ хоће још већи", нагласио је председник Вучић. Председник Вучић је поновио да данас постоји забрањена реч мир и то што сви говоре о поразу друге стране. "Није ме срамота да кажем да само желимо мир и да нас оставе на миру да живимо нормално, не дирајући никога и да нас не уводе у нове сукобе", закључио је председник Вучић.

Сутра у Охриду биће нам теже због налога МКС за хапшење Путина

Председник Вучић изјавио је да ће због налога који је издао Међународни кривични суд у Хагу за хапшење председника Руске Федерације Владимира Путина сутра бити тежа позиција Србије у Охриду, као и да ћемо због тога морати још боље да промишљамо сваки свој потез у будућности. „Мораћемо да будемо одговорни и озбиљни“, поручио је председник Вучић и додао да Запад жели да изврши додатни притисак на све који до сада нису били најоштрије против Русије. "Сасвим је извесно да свет клизи у додатну ескалацију сукоба и убрзавање сукоба", истакао је председник Вучић у обраћану грађанима, на Тргу Ћире Милекића, у оквиру посете Сремском округу. Председник Вучић навео је да се одређене ствари збивају у свету и да се надвила и над нашом земљом велика опасност, али да има ствари о којима јавно не може да говори, јер није аналитичар, већ председник земље. Како је истакао председник Вучић, Запад је показао да ће ићи до краја и да се не секира превише због могуће ескалације сукоба. Председник Вучић је нагласио да ће и једна и друга страна играти на све или ништа односно да ће ићи до краја, као и да ће последице у свету бити много теже за све. "У Русији ће то наићи на јавни подсмех, а није то ствар која је ни за осмех, а камоли за подсмех", нагласио је председник Вучић. Како је рекао, то говори да ће још много воде потећи Дунавом и Савом и Дњепром и Волгом, док се крвави сукоб у Украјини не заустави. "То говори и да Запад жели да изврши додатни притисак на све оне који до данас нису били најоштрије окренути против Руске Федерације. Погледајте само промену односа Турске, донекле и Мађарске, наших пријатеља, само у последња три дана. Одједном су и једни и други за Финску у НАТО, Турци заустављају пуњење авиона америчке производње под руском заставом. Што ће рећи до доласка Си Ђинпинга Запад подиже и турски басен, као додатни одбрамбени бедем за западне вредности, разуме се целу Европу", навео је председник Вучић. Тако, додаје, свима шаљу сигнал да ко мисли да на било који начин флертује са Путином, уопште да разговара или размишља о Русији, да ће сносити тешке и ужасно тешке последице. "И када ово говорим, сасвим сам свестан ситуације са којом ћемо ми морати да се суочимо овде. И због овога данас, нама ће и сутра у Охриду бити теже него што би било, да није било овога данас", нагласио је председник Вучић. "Због овога ћемо морати још боље да промишљамо сваки свој потез у будућности и да будемо одговорни и озбиљни", поручио је председник Вучић и додао да се плаши да нисмо далеко од избијања Трећег светског рата.