Вести

Италија види Србију као поузданог и важног пријатеља

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је са премијерком Италије Ђорђом Мелони имао садржајан и добар састанак и истакао да Италија види Србију као поузданог, стабилног, малог, али важног савезника и пријатеља на Балкану.

Председник Вучић је за ТВ Пинк рекао да посету Мелони Србији очекује пре краја године. Председник Вучић је рекао да је Мелони са њим и премијерима Северне Македоније и Албаније, Димитров Ковачевским и Едијем Рамом разговарала детаљно и дуго о свим питањима и да је разговор био суштински добар. Председник Вучић је рекао да је са Ковачевским и Рамом током посете Италији, прве ван земаља чланица иницијативе "Отворени Балкан", имао важне састанке, јер су осим са Мелони, имали прилике да разговарају и са другим важним италијанским званичницима. Председник Вучић је пренео да је са Мелони разговарао о свим важним питањима билатералне сарадње и односу према ЕУ као и свукупним односима и ономе што може да се учини да би се ти односи унапредили. Подсетио је и на недавно одржан бизнис форум са Италијом у Београду и колико је био важан за Србију, односно за раст трговинске размене. Председник Вучић је рекао да је Италија тренутно на трећем месту по трговинској размени са Србијом, али да очекује да ће када почне производња Стелантисовог аутомобила у Крагујевцу да се попне на друго или прво место.

Данас је Србија најјача економија, број сиромашних је све мањи

Председник Вучић је изјавио да је Србија данас најјача економија у региону, као и да је број сиромашних грађана све мањи. Председник Вучић је то рекао за телевизију Пинк на питање о изјави Здравка Поноша да је у Италију отишао "како би јео и пио" и додао да су то изјаве "оних који се себи диве цео дан и смишљају ту једну реченицу". "Према подацима Светске банке и разних агенција, у Србији је све мање сиромашних. За време човека који је био мој противкандидат а има хрватско држављанство, просечна плата је била испод 300 евра, а данас је око 750 евра. Сачекаћемо ускоро нови пресек, али је увећана 100 или 130 одсто у односу на период од пре девет година", рекао је председник Вучић и додао да је тада регион имао веће просечне плате од Србије, Црна Гора за чак 50 одсто. Председник Вучић је истакао да га муче две ствари - то што су плате у Београду и Новом Саду веће него у другим градовима и раст БДП-а. "Много смо енергије уложили, много сам фабрика отворио, подигли смо Јумко из мртвих, мораћемо да радимо више за југ и за Врање, за ауто-пут који смо направили и уз позориште Бора Станковић и болницу, да бисмо променили стандард. Друга ствар је раст БДП и не кријем незадовољство и понашањем неких министара и директора јавних предузећа и то се види по мом лицу", рекао је председник Вучић. Према његовим речима председник Вучић не крије да је разочаран одлуком у вези литијума, јер сматра да је на њој инсистирано да би се Србија ослабила. "Емоција је постала доминантна, а негативна емоција је најопаснија и нешто чему не можете да се супротставите. Ма колико се трудили да рационално одговорите на то, не можете. Просечно се грађани задржавају на једној вести не више од 3 секунде, видео материјалима 10 секунди. То говори о нашој површности, али не могу да одустанем од такве политике", рекао је председник Вучић. Говорећи о посети сајму вина у Италији, председник Вучић је рекао да је ту због важних састанака. "Пре свега са нашим партнерима Рамом и Ковачевским, а посебан печат је састанак са премијерком Италије и државним руководством. Обнављамо те контакте посебно са регионом Венето из кога долази највећи број инвеститора, после су Ломбардија и Пијемонте. То говори о значају нашег ангажмана, али то није ни први ни последњи пут да слушамо увреде људи који гледају како други раде", рекао је председник Вучић.

Најважнији договор о почетку функционисања јединственог тржишта рада

Председник Вучић је рекао да је један од најважнијих договора који је постигнут са премијером Албаније Едијем Рамом и премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским током боравка у Верони о почетку функционисања јединственог тржишта рада и јединственог економског тржишта у оквиру иницијативе "Отворени Балкан". "Ми имамо све већи проблем са радним местима, некада смо имали проблем са тиме да су сви незапослени, сада имамо читаве области где нам је потребно запошљавање људи са стране. Сличан је случај и са Северном Македонијом и Албанијом и свакоме је добродошло да на тржишту рада може да размењује и људе и искуства и то је један од најважнијих договора после којих могу да кажем да почиње да нам функционише не само јединствено тржиште рада већ и јединствено економско тржиште у свим најбољим назнакама", рекао је председник Вучић за ТВ Пинк. Председник Вучић је рекао да ће процедура бити поједностављена, кликом на мобилном телефону, као и да ће таква опција бити у потпуности актуелна крајем јуна, евентуално почетком јула ове године. Председник Вучић је подсетио на увођење јединственог система електронске наплате путарине за путеве у Србији, Северној Македонији и Албанији и рекао да се очекује да се пре краја године уведе и ИД картица Отвореног Балкана. "Тада ћемо разговарати са представницима свих бизниса, ритејлера, свих могућих да обезбедимо хотелијере, да обезбедимо што је могуће већи простор за попусте, за људе који долазе из Отвореног Балкан. Да ли ће то бити негде два, три, негде пет негде и 10 одсто попуста, не знамо, али биће огромна корист за људе који припадају Отвореном Балкану", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је најавио да ће бити све више погодности као и да ће бити учињено све да ове године не буду редови на граничним прелазима и чекања од по неколико сати ка Грчкој, али и обрнуто, ка Београду, Мађарској и Аустрији. "То ћемо да направимо не само хардверским ширењем, што ће бити завршено до марта следеће године, ширењем самог прелаза, већ и другачијим понашањем цариника наших земаља, што ће људима доста да олакша живот, све оно што је за интересе обичног човека најважније, а не видим шта би за нас било важније од тога", рекао је председник Вучић.

Нисам оптимиста, најважнија нормализација односа са Албанцима

Председник Вучић изјавио је данас да ће сутрашњи преговори на техничком нивоу у Бриселу бити тешки, јер, како је навео, не мисли да Приштина планира да било шта стварно уради. "Суштински проблем између нас је у томе ко ће шта да каже, а не ко ће шта и како да примени. То је само 'бенчмарк' колико напредујете на европском путу," рекао је председник Вучић за ТВ Пинк. Према његовим речима, много важније од тога је можемо ли ми стварно да нормализујемо односе са Албанцима на Косову или не можемо. "Они сваког дана изазивају сукобе, провоцирају наше људе, то су бесконачни упади на Север, разговори и убеђивања амбасадора Квинте како је то морало да се уради пошто су сви горе криминалци", рекао је председник Вучић и додао да је проблем што неко не жели да разуме да не може на силу већ да смо потребни једни другима. Србија је, како је истакао, посвећена дијалогу и испуниће обећано, а "оно што смо рекли да нећемо урадити, наравно да нећемо урадити", нагласио је председник Вучић. "Чули сте изјаву италијанског амбасадора који је рекао да је председник Вучић јасно ставио до знања шта су црвене линије", поручио је председник Србије и додао да суштински није оптимиста поводом предстојећих преговора.

Пресуда Вучићевићу није праведна ни правична

Председник Вучић је изјавио да пресуда главном и одговорном уреднику Информера Драгану Ј. Вучићевићу због вербалног деликта није правдена ни правична. "Мислим да није праведно ни правично да човек који је у тим стварима, невезано за то колико позитивно ја о њему мислим или не, није важно и то не сме да буде предмет било чијег, па ни мог изјашњавања, већ је суштина у томе да погледате разлоге због којег иначе туже неколико пута", рекао је председник Вучић за телевизију Пинк. Подсетио је да је њега тужио један функцонер Двери који је рекао да ће да силује по кућама жене и ћерке оних који су у Српској напредној странци, а Вучићевић му је на то рекао да је луд и на крају је добио првостепену пресуду. Објаснио је да је Вучићевића тужио новинар колега. "Замислите да сам ја вас тужио због свих гадости које сте говорили о мени и да ви морате да идете у затвор, тако како сада треба да иде Вучићевић и да платите казну, па да нећете или немате па да одете у затвор, то је за мене несхватљиво", рекао је председник Вучић и додао да не може да руши правни поредак ни на који начин, може само да замоли Вучићевића и његовог браниоца да уплати казну, јер то не може нико други. "Најавио је штрајк глађу и ја не знам шта бих вам рекао, он се већ налази на одслужењу казне, то није добра вест за Србију, али ћете видети све то лицемерје, јер нећете чути реч извини од оних коју су правили насловну страну да никад неће отићи у затвор итд.", оценио је председник Вучић. Према његовим речима постоје прописана кривична дела у законодавствима у свету. "Проблем је у томе што постоји разноврсна пракса код нас и што то није праведно и правично, ја нећу да улазим у пресуде и немам право као председник да критикујем", рекао је председник Вучић. Објаснио је како је једанпут поменуо предмет али је погрешио. "Једанпут сам једног паметног који критикује све на свету, једино што зна је да иде са пријема на пријем, из америчке, енглеске до немачке амбасаде Мајић или како већ, поменуо један предмет њему, гњилански где је све Албанце пустио на слободу и ту сам погрешио и зато нећу да улазим ни у овај предмет", рекао је председник Вучић. Додао је да се нада да ће у предстојећим данима да се проблем реши, и да разуме мотиве Вучићевића али да он има шесторо деце према којима има обавезу, и да он не може само да брине о себи, и да му је он то рекао као отац троје деце. "Обавеза према деци је много преча обавеза него да свима нама отвара очи указујући на то какав нам је систем, колико неправде има, колико има и различитог понашања у нашем правосуђу", рекао је председник Вучић. Рекао је да се Вучићевић води сада у кривично правној евиденцији као осуђивани криминалац, због тога што је одговорио на увреде некоме. "Постоје прописана кривична дела у законодавствима у свету, проблем је у томе што постоји разноврсна пракса код нас и што то није праведно и правично, ја нећу да улазим у пресуде и немам право као председник да критикујем", рекао је председник Вучић.

Највише се прода новина када мене држе на насловној страни

Председник Вучић je изјавио да је у прошлој години највише пута био на насловној страници дневних новина Данас. Председник Вучић је на констатацију новинара да се највише од свих политичара нашао на насловним страницама новина током прошле године, оценио да када њега држе на насловној страни, продају више примерака него када га тамо нема. ''Ако годишње имају око 300 и нешто бројева, пошто они излазе само шест пута недељно, ја сам од тих 300 и нешtо бројева, на насловној страни био 80 пута. Они ме промовишу сваког дана, кажу, Фирер, диктатор, зликовац... Хоће, па неће изборе'', рекао је председник Вучић за ТВ Пинк и додао да је ''сваког дана крив, због Јовањице или нечег другог''. Према његовим речима нема дневне новине у Србији на чијим се насловним странама нашао више пута од Данас и Нове С. ''То је чудо једно, написали су да сам у Јовањици нешто урадио, појма немам шта... Све што напишу је лаж. Никада нису истину написали... Али и то је демократија, не тужим и не гоним'', рекао је председник Вучић. Председник Вучић је додао да ''неће да плаћа рекет'' никоме. ''Ја их разумем, али би добро било да направимо неки уговор, да ми дају додатак на пензију, да ми дају нека средства када већ живе од мене. Без мене су пропали начисто'', закључио је председник Вучић.

Србија увек крива, чак и када ћути и не меша се

Председник Вучић je изјавио да му страшно смета и да је веома опасно то што се Србија увек оптужује да се меша у туђе унутрашње односе, чак и када то не чини и када ћути, и да се увек прави баланс тако што се Србија оптужује да је нешто крива. Говорећи о председничким изборима у Црној Гори, председник Вучић је за ТВ Пинк рекао да је Србија оптуживана да се мешала у изборе у тој држави, иако је, за разлику од свих осталих у региону, о њима све време ћутала. "Не постоји важна личност из Сарајева која није подржала Мила Ђукановића, а нико у нашој земљи није направио никакав текст. Погледајте новине у БиХ, а исто то су радили у Приштини и другим земљама Западног Балкана, чак и видео спотовима и порукама, само Србија то није радила. Србија увек мора да буде крива како би се правио баланс, а у ствари се стално прави дисбаланс, јер Србија мора да буде та која ће да буде нон-стоп оптуживана и крива за све, па макар никакве везе ни са чим немала", рекао је председник Вучић. Додао је да је ћутао на бесмислице које је слушао током кампање о "српском свету" и трудио се да посредно одговори, не помињући Ђукановића, ни било кога другог. Каже да се питао да ли је могуће да је једина тема у кампањи у Црној Гори Србија. "Немам проблем што сте нападали мене, научио сам да живим са тим и знам да морате да нападате некога ко је снажан и успешан. Није лако објаснити људима да сте имали 200 евра већу плату до недавно, а сада ћемо да видимо, јер сигурно да немамо мању, а стопа јавног дуга нам је значајно мања него у Црној Гори. Нећу да говорим о индустрији и производњи и нивоу БДП који је значајно већи пропорционално броју становника", рекао је председник Вучић. Председник Вучић сматра да су многи у Црној Гори кампању користили да плаше један део људи Србијом. Зашто никада нису размислили да понуде део својих инфраструктурних капацитета Србији, јер би само Србија могла то да користи. Морате да имате некога ко има много снажнију економију него Црна Гора. Никада им није пало на памет из политичких разлога, а не зато што би то здрава памет и економска логика налагале", истиче председник Вучић. Каже да не жели да говори ружне ствари у тренутку када је неко поражен на изборима, јер верује да је то џентлменски и цивилизацијски приступ. "Политика Ђукановића се готово у свему разликовала од наше, али то је дуги низ година био избор грађана у Црној Гори. Не падам у еуфорију, разменио сам неколико реченица са господином Милатовићем и тек ћемо видети како ће све то изгледати. Надам се да је могуће да направимо боље односе између Србије и Црне Горе, било би нормално и пријатељски и за Србију и Црну Гору", поручио је председник Вучић. Председник Вучић је додао да је јасно да ће Србија после нових парламентарних избора у Црној Гори имати боље односе са парламентарном већином у Црној Гори. На питање новинара да прокоментарише писање дела штампе у Србији да ће после Ђукановића пасти и Вучић, председник Вучић је одговорио да он нема намеру да пада, већ да ће сам отићи. "Ок, Вучић ће да падне. Много сте паметни, као да постоји неко на свету коме се то није догодило, уколико није сам на време отишао што планирам да учиним. Проблем је што они изгубише 11 година живота чекајући да ја паднем, зато што они не размишљају како да буду бољи и марљивији и како Србија да расте", поручио је председник Вучић. Председник Вучић је додао да је задовољан сам због тога, јер му, како је рекао, олакшавају да приведе мандат крају и да људи могу јасно да виде разлику између одговорности и неодговорности, али да би за Србију било боље да има бољу опозицију и конкуренцију. Каже да сваки пут када се нешто деси, када Милановић победи Колинду, Голуб победи Јаншу, Себастијан Курц више није канцелар, шта год да се догоди, они кажу "сада ће Вучић". "Тако је било и са Трампом, па су говорили "нема више ко да га штити". Шта год да се догоди, они се потруде да у томе нађу свој будући тобожји успех, а мој неуспех. Ти људи не разумеју да свака земља има своју законитост, а оне се тичу воље грађана и да ти грађани цене нечији рад и нерад, а не да преписује од неког како ће да гласају", рекао је председник Вучић.

Потребан нам је већи раст, морамо да будемо још марљивији

Председник Вучић је изјавио поводом годишњице изборне победе да му се без обзира на резултате које је земља остварила, чини да је увек могао и више и боље. "Никада нисам собом задовољан, увек сам, чини ми се могао више и боље", рекао је председник Вучић у интервјуу за Пинк из Вероне и додао да се и данас преиспитује да ли је синоћ могао боље да искористи време које је провео са врхунским професионалцем Луком Цанком. Додао је да верује да је могао да уради више, посебно по питању грађевине и неких других сектора, да смо сви могли да се помучимо више и да радимо више. "Али све је то обележила Украјина. Сада то изгледа као нормално, а не заборавите на проблеме које смо имали да обезбедимо и гас и струју, а на крају нисмо били ни дана без струје и гаса, плате и пензије су значајно увећане", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је додао да је неке инвеститоре доводио и лично и да су неки од њих били и на штанду Отвореног Балкана на ВинИтали. Председник Вучић је нагласио да сутра у Београду има важне састанке са ММФ-ом и другим важним људима из Атлантског савета, да треба да се види шта је то што Србија може да уради у наредном периоду јер нам је приходна страна боља, па и расходна мање потрошена. "Потребан нам је већи раст, већи раст, морамо да будемо марљивији", рекао је председник Вучић. "Украјина је обележила све, и то мучење коме смо понекад изложени због нашег специфичног или нешто другачијег става", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је претходно на подсећање новинара, да је данас тачно годину дана од када је убедљиво победио на изборима за председника Републике, рекао да му многе ствари изгледају тужно, као то када видите да неко ко победи некога са 17 одсто разлике пишу да је то невиђена, убедљива победа, а када је он победио са 42 одсто разлике у првом кругу никада неће написати да је то убедљива победа, већ да су гласачи добили сендвич па су гласали за њега. "Какво је то потцењивање људи, и мислите да то тако може да прође", рекао је председник Вучић који је прокоментарисао и тврдње дела опозиције да имају доказе да ће председник Вучић увести санкције Русији 3. априла 2022. Председник Вучић је рекао да се, сада после годину дана од њихових доказа и онога шта су им, како су наводили, рекли у западним амбасадама, ништа није догодило и да се види какви су им докази. "Видео сам да се ови са деснице понашају као Баба Ванге, да су све чешће најаве функционера СНС и СПС да ћемо увести санкције. А онда су узели Шормазову изјаву, гледате и не верујете да неко може да буде тако бахат а да се прави да не чује оно што говорим", рекао је председник Вучић. Преседник Вучић је нагласио да му је важно да смо показали да смо озбиљна и самостална држава, независна. "До сада смо успели да издржимо и да чувамо своју политику. За разлику од многих на политичком небу који су препуни заклетви, великих речи и малих дела, ја нећу да се заклињем, јер никада не знамо шта може да се деси и чиме Република Србија може да буде притиснута, они никада нису уцењивали мене, јер немају чиме, али када говорите о инвестицијама то је нешто другачије", нагласио је председник Вучић. Председник Вучић је поручио да смо за сада издржали али да ће се видети како ће бити у будућности.