Вести

Италија је један од наших најважнијих трговинских и инвестиционих партнера

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је данас да је премијерки Италије Ђорђи Мелони захвалио на подршци и пажњи коју та земља пружа Србији и додао да очекује да Мелони посети нашу земљу пре краја године.

Одговарајући на питања новинара у Верони, председник Вучић је рекао да су он и премијери Северне Македоније Димитар Ковачевски и Албаније Еди Рама изашли са неким идејама према ЕУ, јер су видели колико су друге земље добиле подршку. "Рекли смо колико су тешка времена пред нама и данас замолили Мелони да нам у Бриселу помогну, као и додатно билатерално. Захвалио сам Мелони, Тајанију и целој италијанској влади", пренео је председник Вучић. Председник Вучић је додао да је Италија трећи спољнотрговински партнер Србије после Немачке и Кине и да ће размена да буде унапређена, посебно следеће године када креће производња градског аутомобила Стелантис у Крагујевцу, јер ће он да заврши на италијанском тржишту. "Италија остаје један од најважнијих партнера који улажу у нашу земљу и у политичком смислу", рекао је председник Вучић и подсетио на учешће италијанског посредника Франческа Тала поводом дијалога са Приштином што показује, како је рекао, да Италија жели да учествује у процесима на Западном Балкану. Председник Вучић је рекао да у премијерки Италије и Италији Србија има истинског пријатеља и верује да ће ти односи бити сачувани и унапређени. Рекао је да је за Србију важно и што "Винитали" жели да дође на сајам вина у Београду, јер је питање репутације земље. Додао је да је задовољан и што су током боравка у Верони могли да разговарају и са другим члановима италијанске владе, посебно о пољопривреди, али и да је разговарано и о темама у свету и рату у Украјини.

Надам се да ће Милатовић прво посетити Републику Србију, надам се напретку односа

Председник Вучић изјавио је да је и лично честитао Јакову Милатовићу на победи на председничким изборима у Црној Гори, као и да се нада да ће након инаугурације прва земља коју посети бити Србија. "Пре неколико минута сам разменио поруке са њим где сам му још једном честитао и верујем да ћемо у мају када се озваничи једно од првих места које ће посетити бити Београд. Честитао сам Милатовићу и изразио наду и уверење да ће односи бити добри и да ћемо радити на напретку односа. То је једино важно за нас", рекао је председник Вучић новинарима у Верони. Како је рекао, Србија се током предизборне кампање понашала одговорно и коректно. "У медијима, видим, сви кажу да је победио Вучић, па није, победио је Милатовић", рекао је председник Вучић на питање о црногорским председничким изборима.

Мој сан је успешна Србија која ће пребродити све замке

Председник Вучић изјавио је да је у недељу било тачно годину дана како је победио на председничким изборима, а да Србија још није увела санкције Русији, иако су то сви тада прогнозирали и истакао да је његов сан успешна Србија која ће пребродити све замке са којима се суочава. Председник Вучић је то рекао новинарима у Верони, приликом обиласка штанда "Опен Балкан", на питање о изјави Здравка Поноша да је Србија већ требало то да уради. "Рекли су да ћемо 3. априла увести санкције, видите како то изгледа. Пре годину и месец дана од сукоба сви су говорили да су против санкција, а ја сам морао да будем опрезан знајући шта нам је чинити. Не можете да покажете ни противнику ни другима шта чините у сваком тренутку, нешто морате да сакријете. Нисам желео да будем гласан. Од све те храбрости сви постадоше заговорници увођења санкција. Али то је једна у милион лажи", рекао је председник Вучић. Према његовим речима, нема проблем са свим изјавама о њему, али да се све оно што је причао о политици односи на то да ли Србија може да подигне и додатно оснажи своју економију. "Молићу владу да раде више и посвећеније. Рат се неће скоро завршити и ми морамо да радимо више. И министри. Ако то не разумеју, значи да не сањамо исте снове, а мој сан је успешна Србија која ће пребродити све замке са којима се суочава. Инсистираћу на већем и озбиљнијем приступу свему томе", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је додао и да ће иза себе, пошто не може више да се кандидује за председника Србије, оставити некога ко може да га наследи и да то неће бити "ови ужасни за Србију". "Ја више не могу да се кандидујем, а они ме никада неће победити. То је када вам се мозак помрачи не од алкохола или дрога већ од патолошке мржње. Да имају мало политичке памети бежали би од мене, јер када ме нападају одбија се као бетон", закључио је председник Вучић.

Колико је важан сајам вина говори и то што је цела влада Италије овде

Председник Вучић изјавио је да колико је важан сајам вина у Верони говори податак да је на њему присутна цела италијанска влада. Председник Вучић је новинарима приликом обиласка штандова, рекао да они знају колико то значи. "Индустрија вина само у регији Венето је 50 или 60 пута већа него у Србији. То говори о потенцијалу Србије ако будемо расли. Цела влада је дошла у Верону да покажу колико је важан сајам. Неки код нас се на неукусан начин шале, а ово је бизнис, економија, пољопривреда, политички углед. Све је то сабрано овде", рекао је председник Вучић и додао да је то највећи сајам. Председник Вучић је најавио да ће након овог сајма интересовање страних произвођача порасти за сајам у Србији. "Бићемо можда и дупло снажнији и моћи ћемо много француских и других произвођача да доведемо, да добијемо рекламу за српска вина", рекао је председник Вучић.

Захвалан Мелони јер је спремна да нас саслуша

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је веома захвалан италијанској премијерки Ђорђи Мелони јер је увек спремна да саслуша ставове Србије, и када су у супротности са ставовима њене владе. После разговора са Мелони на Сајму вина у Верони, а одговарајући на питање новинара како се подршка Италије Србији на европском путу уклапа са неувођењем санкција Русији и неспоразумима у преговарачким процесима са Приштином, председник Вучић је одговорио: "Не уклапа се". "Италија као и све друге земље Европе које се налазе на европском путу, не рачунајући закавкаске земље и Молдавију, увела санкције Русији, ми нисмо. Ја сам госпођи Мелони говорио о томе у Тирани, а говорио сам јој и данас", рекао је председник Вучић. Што се тиче преговарачког процеса Београда и Приштине, председник Вучић је рекао да је о томе разговарао са Мелони много детаљније. "Ја сам јасно рекао, а Франческо Тајо је то јасно чуо, шта Србија може, а шта је то што Србија не може. Хвала вам што сте укључили господина Таја јер је он накнадно одлучио да буде у делегацији ЕУ и САД, плус Француска и Немачка која ће доћи у Београд. Ако ништа друго, госпођа Мелони жели да нас чује и саслуша и хвала јој на томе", навео је председник Вучић. Додао је да позиција Србије није лака, већ да је тешка и да зато, како је рекао, морамо да радимо више. "Људи мисле да се ствари одвијају тако да ће по природи ствари да буде добро. Ми имамо сређене јавне финансије, имамо довољно новца, али морамо да радимо више. Када можемо да кажемо да је 51 или 52 одсто економије Западног Балкана наше, онда нам је позиција снажнија. А не да то пада на 45 или 46 одсто. То опет говори да смо много значајнији од свих других, али било би срамота да то себи дозволимо", поручио је председник Вучић. Истакао је да су зато важни разговори попут оних са премијерком Мелони, јер је важно да, како је рекао, имате увек довољно политичког разумевања за различите ствари, а да истовремено гурате трговинску размену, довођење инвеститора и све друго.