Вести

Истинско пријатељство између Србије и Египта

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Арапске Републике Египат Абдел Фатах ел Сиси разговарали су у четири ока нешто дуже него што је било предвиђено, а након тог разговора уследио је састанак делегација две земље.

Делегације предводе председници Вучић и ел Сиси, а председник Србије је на почетку тог састанка рекао да жели да се продубе сарадња и пријатељство Србије и Египта. "Осетили смо истинско пријатељство према нашој земљи, а надам се да сте и ви осетили наше искрено пријатељство", рекао је председник Вучић. Навео је да су разговарали о важним темама и договорили да две владе и министри обе земље раде даље на свим споразумима, као и на уговору о слободној трговини. "Зашто бисмо куповали скупље, када можемо без царина", констатовао је председник Вучић и додао да су разговарали о сарадњи у областима пољопривреде, војске и здравства.

Орден ел Сисију за заслуге у развијању пријатељских односа

Председник Вучић уручио је Орден Републике Србије на ленти председнику Египта Абделу Фатаху ел Сисију. Ел Сиси је одликован за изузетне заслуге у развијању пријатељских односа између Републике Србије и Арапске Републике Египат. Египатски председник борави у Србији у тродневној званичној посети, и то 35 година након што је Хосни Мубарак, посетио нашу земљу 1987. године. У оквиру посете египатског председника биће потписани и споразуми о сарадњи, а од ове посете се очекује да допринесе великом пробоју у билатералним односима и трговини између две земље.

Историјска посета, донеће добро обема земљама

Председник Вучић оценио је да ће посета његовог египатског колеге Абдела Фатаха ал Сисија Београду донети обема земљама и народима много доброг. "Ова посета за нас има свакако историјски карактер. Неретко волимо да нешто назовемо историјским, али сам сигуран да ће обнова наше сарадње, продубљивање наших односа много тога донети у будућности обема земљама, и нашим народима", рекао је председник Вучић, на заједничкој конференцији за медије, после церемоније потписивања билатералних споразума. Председник Вучић подсетио је да је после готово четири деценије египатски председник, шеф тако велике и пријатељске земље дошао у Србију, те да је посебно од великог значаја то што је реч о лидеру који је искрени пријатељ Србије. Председник Вучић изразио је уверење да ће данашњи разговори бити додатни импулс у односима две земље који ће се видети не само на међународној сцени, кроз међусобну подршку у међународним институцијама, већ и конкретно у економији и преко бројних пројеката који ће се радити заједно. "Данас сте видели ширину и много области које смо отворили у сарадњи са Египтом. То је тек почетак. Договорили смо убрзану сарадњу. На свим скуповима на којима смо позвани присуствоваће Србија, и на најбољи могући начин заступати нашу земљу у Египту", рекао је председник Вучић. Председник Вучић изразио је уверење да ће доћи до чешћих контаката и посета. Посебно се захвалио председнику Египта што је у Београд допутовао право из Немачке, а пре посете Француској. "Захвалан сам што је између те две највеће европске земље дошао у посету Србији, што је за нас посебно поштовање. И у нашој земљи то развија осећај поноса и додатног поштовања према вашој земљи", рекао је председник Вучић.

До краја године усаглашавање споразума о слободној трговини

Председник Вучић пренео је да је од изузетног значаја да се до краја године усагласи споразум о слободној трговини између Србије и Египта. "Установили смо да је од узузетног значаја да покушамо да до краја октобра, или почетка новембра, а свакако до краја године, усагласимо уговор о слободној трговини", рекао је председник Вучић. То значи да Србија може, примера ради, да увози лимун без царина, а Египат најквалитетније јабуке или малине без царинских дажбина, указао је председник Вучић. "То је онда ''вин-вин'' ситуација, добијамо и једни и други и мислим да ћемо, захваљујући вољи председника ал Сисија, на најближи могући начин то и да решимо", рекао је председник Србије. Председник Вучић напоменуо је да ће бити установљена добра сарадња, односно да ће Србија Египту продавати жито, пшеницу, за коју је Србија недавно добила сертификат, додајући да се очекује да ускоро добијемо сертификат и за јабуке, као и за говеђе месо.

У првих шест месеци трговина у пољопривреди већа него 2021. године

Председник Вучић најавио је да ће сутра, са колегом ел Сисијем, присуствовати мањем приказу домаћег наоружања у Никинцима, додајући да две земље могу да продубе војно-техничку сарадњу. Председник Вучић рекао је да Србија и Египат имају шта да понуде, да могу да формирају заједничка предузећа, да се ослањамо једни на друге. Председник је изнео податак и да је у области пољопривреде за првих шест месеци забележена трговинска размена између две земље којом је "покривена" размена у тој области из целе претходне године. "Имамо повећање трговинске размене, и узов и извоз", рекао је председник Вучић. За наставак тог тренда, додао је, потребно је да се у најкраћем периоду обнови директна авио линија Београд-Каиро, која је прекинута у време ковид кризе, што ће се догодити од маја идуће године, уз покушај да до тога дође већ у марту, а можда и раније. Додао је да у Египту има много нових градова, међу којима је и "Нови Каиро", на 50-ак километара од садашње престонице, у који ће бити пребачена и наша амбасада. "Питао сам ел Сисија за искуство градње 5.000 километара ауто-путева, како се финансира то, како се гради. То бисмо могли да искористимо, иако сам се и ја похвалио да је за 10 година изграђено путева више него за 50 година. Добио сам важна сазнања, научио много", рекао је председник Вучић. Додао је да је важан и Бизнис форум, који се одржава у Београду, за успостављање даље привредне сарадње, додајући да су неки послови већ договорени - у хемијској индустрији, у производњи фосфора. "Верујем да ћемо моћи да нађемо још заједничких интереса и пројеката у корист обе земље", рекао је председник Вучић. Пренео је и да су разговарали о ситуацији у свету, региону Медитерана, Западног Балкана, у Европи. "Заједнички смо разматрали ситуацију у Украјини и последице по обе земље", рекао је председник Вучић. Додао је да је договорена блиска сарадња министарстава спољних послова две земље, као и у међународним институцијама и форумима. "Жеља српског народа и свих грађана Србије која је неподељена - никада нећете чути лоше од грађана Србије о Египту. Поносан сам што после 35 година могу да будем домаћин египатском председнику, уверен да ће наша сарадња бити много ближа у будућности, захваљујући и тако великом лидеру као што је ел Сиси", рекао је председник Вучић. Додао је и да ће се у области здравства и стипендирања ученика и студената унапређивати сарадња Србије и Египта.