Вести

И у тумарању српски народ увек успева да нађе светлост

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, након што је открио скулптуру Радована Белог Марковића на Кнежевом пољу, на Повлену, да тај споменик није могао да добије бољи постамент, а то је цела једна планина.

Председник Вучић оценио је да је Бели Марковић у контексту вечите борбе крајности, стварао дубоко усађен у свом завичају и вери. "Ми некако инстинктивно, тумарајући између изазова увек нађемо начин да тами супротставимо светлост. У том тону обележавамо данас овај дан. Овде одвајкада влада мишљење да човек умире само ако умре сећање на њега. Судећи по ономе што данас видимо, дело Радована Белог Марковића остаће заувек уткано у сећање нашег народа", рекао је председник Вучић. Навео је и да у време свеопште ерозије морала, српски народ још увек зида духовни храм, свом оцу Светом Сави, и да исти Срби, којима се спочитава мањак воље и упорности, граде читав један град свом нобеловцу.

Страни аташеи немају шта да траже у нашим касарнама

Председник Вучић изјавио је да је као врховни командант оружаних снага Републике Србије одбио захтев неколико западних држава да пошаљу своје војне аташее у инспекцију оружја, оруђа и бројног стања у касарнама у Новом Пазару и Рашки, уз образложење да они немају шта тамо да траже. Председник Вучић је то рекао на молбу новинара да потврди ту вест коју су објавиле "Вечерње Новости", а на питање, са каквим образложењем је изнет овај захтев одговорио је: "Претпостављам због ситуације на Косову и Метохији и то им је вероватно разлог и оправдање и као врховни командант оружаних снага одбио сам такву могућност, а у складу са политиком неутралности Србије и Уставом и самосталношћу и независношћу и суверенитетом, што и јесу карактеристике наше слободарске политике", рекао је председник Вучић. Истакао је да тамо могу да уђу представници надлежних државних органа Србије уз одобрење врховног команданта и никако другачије. "Тако да нисам био вољан да им одобрим улазак у наше гарнизоне и касарне. У неко друго време можда када будемо организовали неки слет или забаву, а овако да улазе и проверавају шта има у нашим касарнама није то њихов посао и немају шта да траже тамо", поручио је председник Вучић.

Албанци инсистирају на споразуму из 2011. године, то говори све

Председник Вучић истакао је да то што Албанци инсистирају на споразуму из 2011. године, а одбијају Бриселски споразум из 2013. године говори све. На питање да прокоментарише објаву Вука Јеремића на Твитеру да је једина промена у односу на пређашње стање то што ће Србија почети да признаје документа такозваног "Косова", што до сада није био случај, председник Вучић је рекао да не може да коментарише човека, који је задао такве главобоље својој земљи још 2010. године (обраћање Међународном суду правде), и 2008. године током нереда. "Нећу да користим аргументе који сви знају у Србији. Нама је потребно да будемо уједињени да бранимо што је немогуће бранити, што су они потписали. Верујем да је ово (договор) одлична ствар за нас. Никада нисам ништа крио од народа. Када смо потписали Бриселски споразум нисам се сакрио у мишију рупу, већ сам ишао у народ да објасним ствари", истакао је председник Вучић. Нагласио је да Албанци данас инсистирају на спровођену споразума из 2011. године и да се не спроведе споразум из 2013. године, Бриселски споразум. "Људи су све разумели и све им је јасно. Немојте да подсећам да сам говорио да ће то бити случај, пре свега око Заједнице српских општина", истакао је председник Вучић. Додао је да су критике увек добродошле, али је и указао да су до јуче неки критиковали што имамо параду и то људи који сопствене склоности прикривају мржњом према другима, а сада га нападају што нема параде. Указао је да се ради о коалиционим партнерима и онима који су излазили против њега на изборе. "Када постигнете споразум кажу зашто сте постигли, а када не постигнете зашто нисте. Шта год да урадите није добро. Не дај Боже да се нешто догоди на Косову и Метохији, они би се сакрили, побегли у иностранство. Ја, мој син и мој брат сигурно то не би", поручио је председник Вучић. Нагласио је да је на властима да чувају мир и стабилност, да воде земљу на уравнотежен начин, да размишљају како да је развијају. "Да задовољите људе који ће увек да мрзе, и никада имати позитивну реч, не вреди улазити у ту битку. Да кажем шта стварно мислим када ми извуку 2010. годину или 2011. годину, то прошло време неће се вратити никада. Морамо да развијамо земљу, да размишљамо о пензионерима, послу, како да чувамо земљу", закључио је председник Вучић.

Договор о документима добар за нас

Председник Вучић оценио је да је договор о документима који је постигнут добар за нас, да је то је усмени договор, и да мисли да смо успели нешто да исправимо. Имате дисклејмер на којем пише да то није признање, изборили смо се за српску државност на Косову и Метохији, да документи Србије важе на Косову и Метохији, нашли смо најбоље тумачење, а то је да Срби на Косову и Метохији имају право на документа Србије, истакао је председник Вучић. "Да се не праве наивни, ми смо и до сада примали њихова документа и са њима су ишли од 2011. године у централну Србију само смо губили пет минута, издавали папир, а овако имате три са два велики постер, тзв. дисклејмер, на коме пише да то није никакво признање и да могу да путују, али смо се изборили за српску државност на Косову и Метохији, да документа Србије важе на Косову и Метохији, посебно Срба са Косова и Метохије. У том смислу смо нашли најбоље тумачење које Приштина није са лакоћом прихватала , а то је да Срби са Косова и Метохије имају право на своја документа Републике Србије", навео је председник Вучић. Тако је одговорио на питање да ли овај договор око личних докумената смањује тензије на Косову и Метохији, с обзиром да и Србија остаје при ставу о таблицама и да је оценио да ће спор око регистарских таблица довести до још веће кризе, као и да прокоментарише то што део опозиције критикује договор који је постигнут, и додао да је тај споразум усмени, као и да је писани постигнут 2011. године. Никоме није теже, већ је свима лакше и ни за јоту своју позицију нисмо променили, нагласио је председник Вучић. На питање новинара како види изјаву Куртија да се нада да до октобра више неће видети возила са неважећим таблицама на Косову и Метохији, председник Вучић је рекао да данашње Куртијеве речи представљају нову претњу Србији и говоре да је био у праву за све што је причао. "То значи да он (Курти) жели сукобе и наставак проблема. И јасно је да ту не постоји ни простор на који би могли да се позову тренутно. Имају споразум о слободи кретања који се тиче и таблица у тачки 7., али је ту другачија и компликованија ситуација и са КС таблицама", навео је председник Вучић. Поручио је да ће се Србија борити и чувати страну нашем народу, али је додао да је, ипак, веома забринут и да када, како се нада, решимо једну ствар, плаши се да ће се појавити неке друге ствари. "Плашим се да долазе друге ствари и да неко управо жели да нас уведе у сукобе, а наше је да докле можемо избегавамо и да чувамо нашу позицију, али када више не можемо сатерани сте уза зид и немате куд", истакао је председник Вучић. На питање да ли мисли да је важно да се што пре одржи седница Народне скупштине о Косову и Метохији како би се чуло са каквим се све изазовима суочава Србија сада и који је простор за наш одговор, председник Вучић је рекао да је увек спреман за ту седницу и да само треба сада да усагласи термин са посланицима због обавеза које има.