Вести

Градићемо брзу пругу од Ниша до Прешева

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је у Бујановцу да ће се градити и брза пруга од Ниша до Прешева, која би могла да буде завршена за мање од пет година.

"Изградићемо пругу која не иде 20 на сат већ од 120 до 160 километара на сат. До тада ће бити завршена и пруга између Ниша и Београда", рекао је председник Вучић током обиласка завршетка радова прве фазе реконструкције објекта ОШ "Бранко Радичевић" у Бујановцу. Председник Вучић рекао је новинарима, током обиласка, да ће бити веће и плате и пензије. "Морамо да се постарамо да и у Пчињском округу плате расту брже", додао је председник Вучић.

Формирање Заједнице српских општина једина преузета међународна обевеза, са потписима ЕУ

Председник Вучић изјавио је да је по питању плана за Косово и Метохију важно да се испуне сви претходни договори са потписом ЕУ и нагласио да је формирање Заједнице српских општинa једина преузета међународна обавеза од пре десет година, коју предвиђају четири документа. Председник Вучић је, на питање албанског новинара да изгледа да нема много помака у оквиру бриселских преговора, јер је Курти рекао да Заједница српских општина тешко може да се формира пошто то не дозвољава устав тзв. Косова, као и да је тешко да ће он прихватити предлог Француске и Немачке, и да ли можда види решење у размени територија или разграничењу, рекао: "Када сам покушавао нешто да решимо, сви сте ми скакали по грбачи. Важно је да се испуне претходни договори. Питате да ли ћу ја да испуним нешто што нисам потписао, па испуњава се оно што сте потписали и оно што је преузета међународна обавеза, а једина преузета међународна обавеза од пре 10 година је Заједница српских општина и четири документа везана за Заједницу српских општина", рекао је председник Вучић. Прeдседник Вучић поручио је да није до Аљбина Куртија да ли ће он да испуњава оно што је међународна обавеза, већ да је то ствар и ЕУ и свих потписника. "У 2015. години потписао сам принципе који говоре о томе, 22. принципа сам ја потписао, а пре тога је потписивао Дачић и потписивали Тачи и Мустафа, како који, од споразума. При свему томе, увек стоји потпис ЕУ. Ваљда се то испуњава? Каже, тешко, ако је тешко - и то сам разумео", нагласио је председник Вучић.