Вести

Говорио сам искрено и отворено о проблемима

Председник Александар Вучић пренео је вечерас, сумирајући учешће на Светском економском форуму у Давосу, да је са свима говорио искрено и отворено, као и на сесији "Дипломатски дијалог о Западном Балкану", на којој је говорио о свим проблемима са којима се Србија суочава.

Вучић је за РТС, на питање може ли дипломатија да помогне будућности региона, имајући у виду како се заврши сваки регионални састанак, са обзиром на опречне ставове Београда и Приштине, рекао да када постоји толико разлика, а да у дијалогу није урађено ништа, онда је логично да се тако заврши. “Увек је боље када говорите истину. Не бацамо ствари под тепих и добро је да људи виде разлике. Сигурније је и неће нас навести на странпутицу да ћемо лакше да решавамо проблеме”, рекао је Вучић и додао да имамо потпуно различите ставове у односу на Албанце из Приштине. Такође, додао је да на том панелу није било представника Босне и Херцеговине, која је била најчешће помињана. На питање у ком тону је он говорио на скупу, Вучић је рекао да је поновио оно што увек говори, искрено и отворено, без сакривања. “Био је ту Мицотакис, Шаленберг, Пленковић, Лајчак, говорио сам политици, о ЕУ, паду популарности ЕУ, шта је наша, а шта њихова кривица”, рекао је Вучић. Додао је да је кривица са наше стране што се недовољно говори о томе колико ЕУ помаже Србији, истичући да искрено мисли да Србија треба да буде на путу ЕУ. “Али, лако је укључити емоције и политику - може ми се да будем против свега. За напредак земље, да нам земља преживи, потребна нам је ЕУ, али говорио сам и о проблемима, јер поруке које чујемо сваки дан су или признајте Kосово или уводите санкције. Полако, имамо ми своју земљу, органе и одлуке”, рекао је Вучић. Поново је указао на то да се сада говори о територијалном интегритету у случају Украјине, али се заборавља на територијални интегритет Србије, јер се није тако говорило пре 23 године. “Данас говорите о подршци резолуцијама УН, а када смо ми у питању тада заборавите Резолуцију 1244. И све је тако. Морате да узмете у обзир посебност Србије, која заиста постоји, јер је само Србија нападнута од стране НАТО-а, чије су чланице и чланице ЕУ. О томе морају да воде рачуна. Био сам фер, отворен и нисам ништа крио”, рекао је Вучић.

Рама пружио подршку у Бриселу, развијаћемо Отворени Балкан

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас у Давосу да Србија и Албанија имају добре односе и да два народа имају све више међусобног разумевања и додао да је албански премијер Еди Рама у Бриселу био апсолутно фер и пружио Србији подршку на нивоу коју је добила и од Мађарске. Вучић је то рекао за РТС, одговарајући на питање да ли је добра економска сарадња за резултат донела и добре политичке односе са обзиром да албански парламент није оцењивао резолуцију о Сребреници. "Тражите од мене да доведем Едија Раму у тешку позицију. Ми имамо добре односе као земље и као народи све више разумевања, стварно нећу да доведем Раму нити било кога другог у тешку позицију да бих себе хвалио у домаћој јавности. Нема смисла. Имамо поверења једни у друге и могу да вам кажем да је Рама био апсолутно фер у Бриселу на нивоу подршке коју смо имали од Мађара и ни од кога више", казао је председник. Додаје да за ту подршку треба храбрости, петље и поштовања према Србији, што је, како је навео, Рама показао, као што Србија показује према Албанији. "И наставићемо да показујемо", казао је. Вучић је додао да Србија са Северном Македонијом има изванредне односе. "Србија је убедљиво најпопуларнија земља у Северној Македонији и људи треба да знају да су Македонцима Срби најближи и обрнуто, тако да нема проблема, наставићемо да развијамо Отворени Балкан", казао је. Председник је истакао и да се нико неће молити да се придружи Отвореном Балкану. "Нико нам не треба за успех те приче, јер она има загарантован успех, добродошли су сви увек, али да некога молимо, зашто то да радимо", рекао је Вучић. Додаје да ће људи видети много добробити од Отвореног Балкана и верује да ће то бити током овог лета, а током зиме свакако. "Сада то иде споро, тешко, под великим међународним притисцима, јер неки немају управљачки волан па им се не свиђа та идеја, а други су против јер виде у томе велику српску идеју, неки трећи су против због ко зна чега, а то је једна сјајна идеја која нас све повезује и која нас заједнички води у будућност, и у којој ми доносимо одлуке о својој судбини. Нисмо приморани, нисмо натерани, ми бринемо о себи, својој деци и будућности, ми, Албанци, Македонци. Ми бринемо о томе, а не неко други да нам одређује судбину", казао је Вучић.

Могући разговор са Путином биће добар и коректан

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Давосу да очекује да ће, како каже, могући разговор са председником Русије Владимиром Путином бити коректан и добар, као и да ће Србија добити фер цену за гас, што је до сада увек био случај. Вучић је за РТС, одговарајући на питање која је максимална цена гаса која је прихватљива за српску привреду, казао да не може да он инсистира на томе. "Не могу ја да инсистирам на томе. Највиша цена гаса после 31. маја би била на тржишту преко 1.000, са транспортом и посредницима 1.300 долара по метру кубном. То су огромне цене. Верујем да ћемо добити фер цену, увек смо од наших руских партнера имали фер цену, увек смо имали сигурност у снабдевању", казао је председник. Додаје да су за нас биле проблем количине и изражава уверење да ће се и то овог пута решити. "Уздам се у то. Немам никаквих сумњи да ће резултат могућег разговора бити добар", истиче Вучић. Председник додаје да је наша ситуација свакако тешка и верује да треба да се уложи много новца да бисмо закупили и напунили капацитете у Мађарској. Kаже да сада вероватно морамо да купимо и скупљи гас како бисмо били сигурни за зиму да имамо довољно гаса да повучемо. Пренео је да га је министар финансија Синиша Мали обавестио о разговорима са мађарским министром иностраних послова Петером Сијартом и наводи да су конкретизовани разговори са Мађарима о гасу. "Хоћу да их потврдим када се вратим у Београд и да имамо и то као елемент у разговору са председником Путином. Верујем да ћемо разговарати и о ситуацији у Украјини, нашим билатералним односима, многим заједничким пројектима, много тема је које имамо да размотримо са руским председником и верујем да ћемо имати коректан и добар разговор", закључио је Вучић.

Србија води своју политику, не проруску, нити прозападну

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да му сви светски лидери у Давосу замерају што Србија није увела санкције Русији и истиче да Србија води своју политику, ни проруску, нити прозападну. "Сви ми замерају, ја сам црна овца. Нису ми тражили, знају да то не иде тако лако, они говоре шта они очекују, али ништа не траже. Не иде то баш тако, тражили су отворено док Србија није била држава", казао је Вучић у Давосу за РТС, одговарајући на питање да ли замерају што Србија има добре односе са Руском Федерацијом и да ли, и шта траже од њега. На питање да ли постоји могућност да Србија уведе санкције Русији, Вучић каже да за сада та могућност не постоји. "За сада не постоји могућност да Србија уведе санкције Руској Федерацији, а шта ће бити у будућности, ја не знам, не знам шта живот доноси. Нисам од оних који се заклињу, па не испуне, ја више волим да се не заклињем, а да урадим нешто", казао је председник. Истиче да се руководство Србије бори за интересе државе. "Али, ко зна какве претње могу да буду, шта све може да буде, међутим прошло је 90 дана и Србија води исту политику, једина у целој Европи, једна мала земља, бројчано малог, али поноситог народа води своју политику. Не проруску, не прозападну, води своју политику", истиче Вучић. Поручује да се Србија налази на европском путу, а да никога није увредила, ничим није допринела сукобу и води самосталну и независну политику. "Поносан сам на своју земљу и на руководство које нам је омогућило да такву политику водимо", наводи.