Вести

Гасовод између Србије и Бугарске важан за Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је на нишком аеродрому "Константин Велики", председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, која борави у посети региону.

Председник Вучић и Фон дер Лајен ће затим обићи радове на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске. "Драго ми је што ћу данас, заједно са Фон дер Лајен обићи радове на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске, пројекта од изузетне важности не само за нашу земљу, већ и за цео регион Западног Балкана и Европу", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је гошћу из Брисела на нишком аеродрому дочекао са букетом цвећа. Председник Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обишли су радове на изградњи гасног интерконектора Србија-Бугарска у близини Нишке Бање, који би требало да буде завршен до септембра 2023. године.

Треба да изградимо и гасну конекцију до Северне Македоније

Председник Вучић изјавио је да Србија треба да изгради и гасну конекцију са Северном Македонијом, која ће бити важна за диверзификацију извора снабдевања гасом. Радови на изградњи гасног интерконектора Србија-Бугарска би требало да буду завршени до септембра 2023. године, а председник Вучић је током представљања пројекта председници ЕК пренео, да би требало да се изгради око 70 километара гасовода према Северној Македонији и та земља да уради још 23 км. "И тада ћемо моћи да се повежемо са Албанијом и Грчком на ЛНГ терминал за течни природни гас, као и на друге изворе. Онда ћемо бити у много бољој позицији када је реч о диверзификацији извора снабдевања и посебно да се повежемо на гасоводе ТАП о ТАНАП и друге ЛНГ терминале", рекао је председник Вучић. Председник Вучић подсетио је да ће Србија моћи да добија гас преко ЛНГ терминала у Александрополису на северу Грчке. "Онда можемо да градимо гасовод и према Босни и Херцеговини и Републици Српској", рекао је председник Вучић и додао да ће моћи, након изградње те гасне интерконекције са Северном Македонијом. Председик Вучић рекао је председници ЕК Лајен да ће према пројектованој цени, градња гасне интерконекције Србија-Северна Македонија коштати више од 70 милиона евра. "То је за нас веома важна инфраструктура", нагласио је председник Вучић. Додао је да земље које су суседи треба да се међусобно помажу и када је у питању гас.