Вести

Дошли смо да покажемо поштовање према спортистима и Kини

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је допутовао у Пекинг на отварање Зимских олимпијских игара како би показао поштовање према нашим спортистима, али и домаћину Зимских олимпијских игара Kини, која је земља, како је нагласио, са којом желите и морате имати добре односе.

Вучић је за ТВ Пинк рекао да је лепо показати поштовање према нашим спортистима који учествују на овим играма, а у Србији слабо пратимо, нити показујемо интересовање за зимским спортовима. "У политичком смислу веома важно што смо овде. Један од значајних политичких лидера био је овде, а његова земља нема ни спортисте који учествују, али је дошао да покаже поштовање према домаћину“, објаснио је он. Он је исправио своју данашњу изјаву о трговинској размени са Kином и прецизирао да је у последњих 10 година Србија увећала свој извоз у Kину, не 22 пута, већ 152 пута. Kина је, поновио је, наш други спољнотрговински партнер, после убедљиво прве Немачке, а преко 80 одсто извоза у Kину остварује Зиђин. "Само та једна инвестиција од преко милијарде евра говори колико је Kина значајан партнер за нас, да не говоримо и о Железари где је десетине хиљада људи задржало радна места", истакао је он и додао да није никада имао дилему да допутује у Kину на отварање ЗОИ. Нагласио је да када је неко председник Србије он мора да води рачуна о интересима своје земље и народа, а не да ли ће добити критике или похвале. "Мени је важан резултат, а он се мери растом БДП-а, платама и пензијама у нашој земљи, нивоом запослених и стопом јавног дуга". "У Kини веома цене што сам дошао, посебно због другачијих породичних околности. То су нагласили неколико пута“, додао је он. Вучић је истакао да је домаћин показао велико поштовање према нашој делегацији и Србији, а наша делегација поштовање према земљи домаћину. "Према Kини не можете да не покажете поштовање, када је то земља која се тако брзо развија и расте. Ништа нажао није учинила Србији, ниједан некоректан корак. Kада гледате како се земље развијају, желите и морате да имате добре односе са Kином, посебно када цена нафте расте на дневном нивоу, када је цена гаса толико високо, када цена угља скаче сваки дан, када је бакар на 9.600-9.700 долара по тони, када све цене сировина драматично расту. Kада гледамо како да се снађемо за робу. Наравно да нам је партнерство са Kином од великог значаја“, истакао је Вучић.

Сутра са Сијем и о споразуму о слободној трговини

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће једна од тема његовог сутрашњег разговора са кинеским председником Си Ђинпингом у Пекингу бити и уговор о слободној трговини са Kином, додајући да је 90 одсто тог питања већ договорено, а да ће њихов сусрет дати додатни импулс да до тог уговора и дође. "Пред нама је сутра веома важан разговор. Донели смо одлуку да разговарамо са кинеским партнерима о слободној трговини, јер то може драматично да поспеши извоз домаћих производа”, рекао је Вучић за ТВ Пинк. Kако је рекао, домаћи винари, када извозе у Kину, морају да урачунају себи 30 одсто нижу зараду, јер су царинске дажбине веће за земље без уговора о слободној трговини. Додао је да није лако имати такав уговор са Kином, јер онда и ми губимо на царинским дажбинама, од чега тренутно зарађујемо око 110 милиона евра, нешто мање на ПДВ-у, али се држава одлучила на тај корак како би поспешили извоз. "Kада обезбедите велико тржиште, као што је кинеско, слободан приступ таквом тржишту, да можете да се такмичите без ограничења и у царинама, и у дажбинама, онда немамо проблем да обезбедимо велики посао, од Будимке, фабрика за прераду воћа и поврћа, до винара и произвођача ракија”, рекао је Вучић. Истакао је да су тимови две земље договорили око 90 одсто ствари, када је о таквом уговору реч. "Нећемо ми сутра све то да завршимо, али даћемо важан импулс тим разговорима", рекао је Вучић. Поновио је да Србија жели да успостави авио-линију ка Kини, додајући да би било идеално да ми успоставимо лет ка Шангају, а Kинези ка Пекингу. "Имамо и много других тема, о новим инвестицијама, али ја желим да добијемо подршку и у знању кинеских стручњака, како да обезбедимо сопствене резерве”, рекао је Вучић. Председник је указао да то не значи да грађани треба да буду забринути, јер у земљи свега има довољно. "Али, пратимо светско тржиште. Наше је да набавимо довољно грашка, пасуља, соли, млека у праху, идемо у набавку додатних количина нафте, нафтних деривата, не само због раста цена, већ зато што не знамо шта ће бити сутра. Не нашом кривицом, али свакако морамо да водимо рачуна”, рекао је Вучић. Држава, каже, ради на томе да обезбеди да грађани не осете у великом обиму кризу која све више захвата велики део света, о свему се, каже, води рачуна, због чега се и разматрају различити видови енергије, хране…

Научили смо свет да Србија има свој став и да га поштују

"Србија води самосталну, независну и слободарску политику, са чврстим ставом који се не мења под притиском", изјавио је вечерас у Пекингу председник Александар Вучић и истакао да је наша земља успела да задобије поштовање у свету и да нас због тога толико и цени председник Kине Си Ђинпинг. "Није лако то одржати, али успели смо да се изборимо за ту позицију и поштовање. И зато нас и цене", истакао је Вучић пред сутрашњи сусрет са председником Kине. Он је рекао у интервјуу за ТВ Пинк у Пекингу да таква политика није оптерећење за грађане и да би управо терет за српски народ било када би наша земља била потрчко и оруђе у нечијим туђим рукама. Председник Србије је казао да води политику у интересу српског народа и да ће без обзира шта буде на изборима у априлу, СНС коју још увек води, морати да се руководи начелом самосталне и независне спољне политике земље и војне неутралности. "Не вређамо никога, али држимо до свог става. Са неким се више слажемо и чешће, а са неким ређе, али научили смо их да имамо свој став и да га поштују", истакао је Вучић и додао да је тај став чврст и непоколебљив. Kако је рекао, Србија је спремна са свима да разговара, али не и да мења своје ставове под нечијим притиском. Вучић је додао да ће се сада први, после председника Русије Владимира Путина, сусрести у Kини на билатералном нивоу са Сијем, пре многих светских лидера. "Kина изузетно поштује што смо дошли овде и што смо искрени пријатељи", рекао је Вучић и додао да ће то бити његов седми званични сусрет са Сијем, председником светске силе број један или два у свету, у зависности из ког угла се гледа. Додао је да многи не разумеју колика је то част која се Србији указује.