Вести

Добро је што смо данас били на Самиту у Тирани, то није била грешка

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је у Тирани да не само да није била грешка, већ је било добро што смо били присутни на Самиту ЕУ-Западни Балкан.

"Веома сам задовољан отвореним и искреним разговором који смо имали у Тирани везано за односе Западног Балкана и ЕУ. Говорили смо о конкретним стварима, од подршке од 160 милиона евра до краја године везано за енергетски сектор, о снижењу трошкова роминга, али и о стратешким питањима, и свему што је пред нама, мерама за усклађивање визне политике и многим другим стварима", пренео је председник Вучић у изјави новинарима. Председник Вучић истакао је да је највећа вредност Самита што се отвореније, искреније и поштеније него икада разговарало и што су учесници могли да чују и саслушају једни друге. "Задовољан сам што сам имао прилику да чујем и саслушам друге. Имао сам срећу да говорим последњи после председника Француске Емануела Макрона, тако да сам могао да сагледам шта су сви други говорили и изнесем и наше страхове и проблеме са којима се суочавамо и очекивања", додао је председник Вучић. Подвукао је да, не само да није била грешка, већ да је било добро да је Србија била присутна у Тирани.

Због одлука Приштине питате се ког дана ће бити угрожен мир

Председник Вучић рекао је, коментаришући ситуацију на Косову и Метохији и улазак полиције на север покрајине, да се због одлука приштинских власти поставља питање ког дана ће се десити нека нова провокација која може да поремети мир и стабилност. Председник Вучић рекао је да су приштинске привремене власти и данас прекршиле Бриселски споразум и све што је до сада договорено. "Данас су поново супротно Бриселском споразуму и свему што је договорено слали полицију и до зуба наоружане полицајце на север, као што сам рекао и пре неколико дана само се питате ког дана ће нека нова провокација или нешто ново да се догоди што може да поремети стабилност и мир", рекао је Вучић. Додаје да је добро то што према садашњим информацијама нема вести о страдалима. "Верујем и надам се да ће тако и остати", рекао је председник. Што се тиче тајминга када је напад извршен, како је рекао председник Вучић, не зна шта је тим људима у главама да изазивају сукобе, нестабилност и тензије сваке недеље. "Пред нама није лак и једноставан период, али је важно да останемо заједно и са својим народом на Косову и Метохији, али је важно и да са Албанцима договоримо све што је могуће да мир буде одржан и сачуван", навео је председник Вучић. Додаје да верује да ће и специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак имати важну улогу у смиривању тензија на Косову и Метохији.

Нови француско-немачки предлог није побољшан у делу најважнијем за нас

Председник Вучић изјавио је да нови текст француско-немачког предлога који су Београд и Приштина добили у односу на претходни није побољшан у ономе што је наважније за Србију. "Нису изашли у сусрет ономе што је тражено", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да каже нешто више о новој верзији француско-немачком предлогу, достављеном Београду, који је како је рекао шеф ЕУ дипломатије Жозеп данас добила и Приштина и да ли је тај предлог побољшан у односу на претходни. "Спремни смо да разговарамо, ништа не одбијамо унапред, осим што смо у писаној форми, не само усмено јасно ставили до знања шта су наше црвене линије и оно што не можемо да прихватимо. Спремни смо да разговарамо, спремни смо на компромисна решења и наставићемо да разговарамо", рекао је председник Вучић.

Сада је мирно на северу, чекам извештај

Председник Вучић рекао је да је сада, на северу Косова, стање мирно, и да чека извештај из болничког центра у северној Митровици, као и да косовска полиција никога није питала за улазак на север, па чак ни Кфор. На питање да ли је упознат са дешавањима на Косову и Метохији, председник Вучић рекао је да зна све шта се дешава. Председник Вучић указао је новинарки из Хрватске да косовски полицајци по Бриселском споразуму само у сагласности са четири градоначелника могу да дођу на север. "Никога нису питали. Али рећиће да су поднели оставке (српски полицајци), иако док се не изаберу други они врше дужност. Нису очигледно информисали ни Кфор. Покушали су да упадну у зграде општинских изборних комисија и грађани су се побунили", пренео је председник Вучић. Председник Вучић рекао је да је дошло до мањих сукоба и да су се онда повукле снаге косовске полиције. Нагласио је да и овај случај показује да је важно да се сачувају мир и стабилност. Хрватској новинарки је честитао на победи хрватске репрезентације на Светском првенству, али и додао да је навијао за Јапан. "Иако сам навијао за Јапан честитам на пролазу даље", рекао је председник Вучић. На питање што не честита хрватском премијеру, одговорио је да не може да честита Андреју Пленковићу. "Не могу да честитам онима који некоме забрањују да положе цвеће и венце", подвукао је председник Вучић.

Није питање да ли ћу се срести са Куртијем већ да ли ћемо постићи договор

Председник Вучић рекао је, коментаришући изјаву представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака да треба наставити разговоре о нормализацији односа Београда и Пришитне и да састанак Вучића и Куртија очекује за неколико недеља у Бриселу, да је најмање битно да ли ће се срести са Куртијем већ да ли ће се нешто договорити. "Није проблем да се ми сретнемо већ да ли можемо да дођемо до неког решења", рекао је председник Вучић.

Свако ко није за независност Косова је човек прошлости

Председник Вучић изјавио је да је изјава председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи да се он руководи политичким размишљањем из прошлости уобичајена прича. Председник Вучић то је рекао, одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву Османи у којој је рекла да је тзв. Косово спремно да пружи руку сарадње, иако се он (Вучић) руководи политичким размишљањем из прошлости, а да је такво размишљање водило Југославију у ратове. "Слушао сам то и данас на Самиту, то је уобичајено. Свако ко није за то да јуче призна независност Косова, ово говорим метафорично, тај је човек прошлости, то су људи који се ослањају на прошлост, а ваљда су људи будућности они који би да учине све што они желе", рекао је председник Вучић. Председник Вучић поновио је да је то уобичајен наратив, који није нимало промењен. Како је рекао, добро је да Османи није додала да му је руски председник Владимир Путин наредио да оде у Тирану пошто су девет месеци причали како ће Србија да напада све по Балкану по Путиновом налогу. "Тако да ово му дође као лепши део приче", рекао је председник Вучић.

Важно је истаћи да им емитовање нико није забранио

Председник Вучић изјавио је да је по питању неемитовања програма на телевизијама Нова С и Н1 важно истаћи да им нико није забранио да емитују програм, већ да су сами тако одлучили. Председник Вучић рекао је, одговарајући на питање новинара, да ако они сами (Нова С и Н1) имају проблем са слободом изражавања, онда је то озбиљан проблем за њиховог власника. "Озбиљан је проблем за њиховог власника што им не дозвољава медијску слободу, јер ја не верујем да се они боре за вас. Колико знам ви се не жалите да имате проблем у изражавању, а ако се боре за себе, онда је то проблем, онда морамо да разговарамо и да видимо зашто им власник те телевизије недозвољава да на слободан и професионалан начин обављају свој посао", рекао је председник Вучић, одговарајући на питање ТВ Пинк-а. На други део питања, да ли му је тајминг за ту одлуку симптоматичан, председник Вучић иронично примећујући да не може да објасни колико је то данас била важна тема. "Не могу да вам објасним колико се неко овде данас потресао што би и фудбалски и медијски тајкун још мало пара негде да узме па му сада још треба да обезбеди своју имовину и капитал. Ништа посебно", рекао је председник Вучић. Председник Вучић истиче да је сагласан да треба да се разговара о медијским слободама. "И то поготову у тим медијима где је очигледно неслобода и где је очигледно да постоје неуспели покушаји имитирања Миле Штуле и других из давно заборављеног периода", наве је председник Вучић.

Санкције нисмо увели из поштовања према ономе што смо преживели

Председник Вучић изјавио је да наша земља није увела санкције Русији из поштовања према свему ономе што је народ Србије преживео трпећи санкције 10 година. "Рекао сам им да је тај однос према санкцијама, пре свега однос према нама Србима и грађанима Србије, а не према неком другом. То је питање поштовања према нама и ономе што смо прошли 10 година трпећи санкције којима смо били изложени. Видели смо да те санкције не доносе ништа добро ни грађанима ни народу, те није природно да ми будемо ти који ћемо у тим санкцијама учествовати", поручио је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли стоји иза Тиранске декларације. Председник Вучић подсетио је да је Русија нама 1992. године увела санкције, али да ми сада њима нисмо, због нашег става према санкцијама. Такође, истакао је да се тачка четири Тиранске декларације која се односи на оне који се нису ускладили са европском спољном и безбедносном политиком, у ствари односи само на Србију пошто једина није увела санкције Русији. "Не могу ни да стојим ни да седим иза те декларације, јер је нисам писао. Али немам ништа против да они напишу да се ми нисмо сагласили са санкцијама и да их нисмо увели. То су чињенице и ја на то не могу да се љутим", рекао је председник Вучић. Нагласио је да не може да открије новинарима све што је рекао на самиту, али да је био јако отворен и директан и да су му сви захвалили на томе. "Различити су наши односи по питању територијалног интегритета или рушења енергетске инфраструктуре данас у Украјини. Подсетио сам их да је тако рушена и енергетска инфраструктура и у Србији и показао им документа. Али по питању санкција, тај став је мало другачији и ми имамо свој став, али смо добро разумели поруку ЕУ, добро смо разумели на кога се то односи", истакао је председник Вучић. На питање да ли ће ипак увести санкције Русији, председник Вучић одговорио је да о томе не одлучује ЕУ. "О томе ће одлучивати народ у Србији и парламент Србије, Влада Србије, а помало ћу и ја да се питам о томе као председник Србије, са највећим легитимитетом у земљи од свих изабраних представника", закључио је председник Вучић.

Били смо тема због санкција Русији, одговорио сам им без увијања

Председник Вучић рекао је да је имао веома добре састанке са европским званичницима и да је посебно задовољан добрим и дугим разговорима са италијанском премијерком Ђорђом Мелони, Еменуелом Макроном, као и холандским и белгијским премијерима Александром Де Кроом и Марком Рутеом, као и да је Србија била тема по питању неувођења санкција Русији и да им је он одговорио отворено и без увијања. "Имао сам са Мелони садржајан и одличан са Рутеом, врло добре разговоре и са Декроом. Такође, дуго сам разговарао са Макроном и Орбаном, и са великим бројем представника ЕУ и са Западног Балкана", рекао је председник Вучић. Председник Вучић рекао је да Србија још много тога треба да уради, посебно у области владавине права, као и да је у Тирани енергетика била доминантна. "Разуме се да смо ми били тема по питању неувођења санкција и на то сам одговорио на крају и сви су се сагласили да сам био веома поштен, отворен и искрен, говорио као и народу што говорим. Говорио сам својим језиком без увијања, никоме се нисам додворавао, већ реално и аргументима и показивао документа и чињенице", навео је председник Вучић. Истакао је да је било важно што смо били представљени у Тирани и да нема проблем да призна грешку, због своје првобитне одлуке. "Није ме срамота, у првој процени сам направио грешку, али ми је драго што је исправљено и да могу да нешто урадимо за своју земљу. Не размишљам да ли ћу се неком допасти већ шта могу да урадим за своју земљу", поручио је председник Вучић.

О предлогу ће се тек разговарати, нема рокова

Председник Вучић рекао је да ће се са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем састати када то предложе посредници из ЕУ, а поводом француско-немачког предлога навео да ће се о њему тек разговорати и да у том документу нема рокова за постизање споразума. "Не могу да кажем да сам 100 посто против или "за", о том документу треба да расправљамо и онда ћемо видети, морамо да причамо једни с другима и да се уздржимо од једностраних потеза и акција, јер је то нешто што може да науди целом процесу", рекао је председник Вучић. Одговарајући на питања новинарке АБЦ њуз Албанија када очекује да ће се састати са Куртијем, шта ће се догодити ако одбије нови француско- немачки план и да ли ће Београд понудити неки други план за преговоре, јер би питање Косова требало да буде решено, председник Вучић истакао је да нема сумње да ће се убудуће озбиљно радити да би се постигло компромисно решење. "Право питање није када и где ћу се састати са Куртијем, ја ћу то урадити када нам предложе посредници из ЕУ, право питање је шта ће бити садржај разговора и тог компромисног решења, јер стижу разне поруке са разних страна. Морамо бити гарант мира и безбедности и стабилности у региону", рекао је председник Вучић. На питање да ли постоји временски рок у најновијој верзији немачко француског предлога и да ли је то можда завршни предлог, председник Вучић рекао је да је то што су добили почетак и да предлог не може да има временски оквир. "Чули сте данас и Жозепа Бореља. Колико је то неозбиљно да за три месеца треба да решимо нешто што траје стотину и више година. То је неозбиљно и неодговорно и када чујете да неко инсистира на роковима, а 10 година не може да се имплементира Заједница српских општина, јер једна страна то не жели. Ваљда то прво треба да се имплементира, па да се договарамо о нечем другом", истакао је председник Вучић. Председник Вучић додао је да се у предлогу зато и не помињу рокови, јер су људи мудри и знају да то не може, али да је важно да се разговара и да се проналазе компромисна решења да би се, како је рекао, сачувале главе и Србима и Албанцима, а економије ишле напред. Председник Вучић оценио је и да је данашњи састанак био лековит, јер су могли да чују једни друге и да је важно да се сачувају мир и стабилност. Председник Вучић захвалио је домаћинима на гостопримству у Тирани и изразио очекивање да ће се ускоро видети у Београду.