Вести

Дан победе: Полaгање венаца у част хероја поводом обележавања 70. годишњице победе над фашизмом

             Полагањем венаца и минутом ћутања крај спомен-обележја борцима палим у Другом светском рату и крај споменика руском пилоту Николају Ускову, у Ковину је у суботу, 9. маја обележена 70. годишњицу велике победе над фашизмом.

             Обраћајући се присутнима у име организатора, председник општинског СУБНОР-а, Гојко Радосављевић, између осталог је рекао: „Данас обележавамо и славимо велики јубилеј, Дан победе у Другом светском рату и Дан Европе. Шта је изнедрио 9. мај? Антифашизам – цивилизацијску вредност, најзначајнији датум у историји савременог света, хуманије и праведније друштво, слободу и демократске принципе: Уједињену Европу, химну Ода радости, економски и политички развој држава поштујући њихове специфичности. Све ово што данас чинимо, преносимо на млађе генерације. Ово је место преношења човечности, изградње за боље сутра, а да се не забораве страхоте рата и све жртве, они који су дали своје животе за ову слободу што ми данас уживамо.“

             У име локалне самоуправе, пошту палим борцима одала је делегација коју је предводила председница општине Сања Петровић, са већницом Мирјаном Бановић и помоћницима Далибором Штарком и Зораном Богуновићем. Испред ОО СНС венце су положили Ђурица Глигоријев, Ратко Мосуровић и Зоран Брадањи. Венац на споменик пилоту Ускову положио је заменик председнице општине, Дарко Баковић.

             Полагањем венаца и цвећа пошту херојима одали су и СУБНОР општине Ковин, Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида, Удружење потомака ратника ослободилачких ратова Србије, Покрет ветерана и ђаци ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин, Прва и Друга МЗ Ковин, Спортски савез, ФК “Раднички“, Опште удружење приватних предузетника, Општинско удружење пензионера, делегације Социјалистичке партије Србије, Јединствене Србије, Социјалдемократске партије Србије, Демократске странке и остали грађани.