Вести

Бројни важни састанци у Давосу, искрено о проблемима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуацији у Босни и Херцеговини од већине присутних и изнео различите ставове у односу на Аљбина Куртија.

"Овде смо имали бројне разговоре, са председницима и премијерима, од Јерменије, до премијера Лихтенштајна, других земаља, свима из региона који су били присутни, али разговара се о истој ствари", рекао је Вучић новинарима у Давосу. Такође, додао је да је разговарао и са представницима ЕБРД, финансијског сектора, Мирославом Лајчаком, и другима из, како каже, "европског крема", из ОЕБС-а и других организација. "Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине присутних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је Вучић и додао да не може да открива детаље са сесије "Дипломатски дијалог о Западном Балкану", због правила, али је указао да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Додао је да је и данас доминантна тема била Украјина, Русија и руски утицај на регион. Додао је да је разговарао и са појединим шефовима иностраних служби, председницима држава, те да је од председника Јерменије добио позив да посети Јереван, на шта је узвратио позивом колеги да посети Србију. Такође, издвојио је разговор са Клаусом Швабом, којег такође ускоро очекује у Београду. "Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности, за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидро пројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан, брз. Добро смо се договорили и верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је Вучић.

Сусрет са Пленковићем био врло кратак

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем, а тај сусрет оценио као "врло кратак". Вучић је новинарима у Давосу тако одговорио на питање о томе како је протекао овај сусрет након бројних напада на њега и Србију који стижу из Хрватске. Оценио је да је хрватско понашање пример како многи у ЕУ мисле да због ЕУ пута могу да Србији одређују шта сме или не да каже. "Хрвати мисле да имају право да одређују шта ћете да кажете и да радите. Некадашње руководство Србије је пузило пред њима, а чим неко није такав и каже да поштује њихове жртве, али и тражи правду за побијену српску децу у Хрватској, одмах постаје најцрњи непријатељ", рекао је он. Нагласио је да неће да подилази хрватској политици. "Исто како ће да забране Шведској и Финској улазак у НАТО, е исто тако ће да забране нама приступ ЕУ", рекао је он коментаришући претње из Хрватске да ће Србији бити блокиран европски пут због оптужнице која је српско тужилаштво за ратне злочине подигло против четворице хрватских пилота због бомбардовања избегличке колоне у "Олуји". Додао је да ако је цена уласка да се помиримо са убицама деце, онда то Србија неће прихватити. Нагласио је да су најтежи злочини над Србима почињени на територији где је највише Срба убијено на једној локацији "више него у свим ратовима заједно". Оценио је да хрватска политика не говори о реалности и инсистира на представљању себе као жртве, док за себе каже да је у стању да говори жртвама које су Срби направили другима, што у Хрватској није случај. Рекао је и да Хрватска академија знаности и уметности захтева да се забрани јасеновачки мит. "То није мит. То је трагедија Срба, Рома и Јевреја. Да заборавимо страдално место да би лепо писали о мени? Само нека лепо наставе. Немам проблема са тим: они своје ми своје", поручио је он. Као пример доброг сусрета у Давосу упркос тешким околностима око санкција ка Русији Вучић је истакао сусрет са француским партнерима.

Не можемо мењати политику како неко пожели, саслушајте нас

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у Давосу пренео поруку да Србија не може да мења политику "како неко помисли" и истакао да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и позиција Србије, а не само да се понавља шта се од ње очекује. "Ако хоћемо да идемо ка ЕУ потребан је двострани приступ, да осетимо поштовање", рекао је Вучић за ТВ Пинк у Давосу, где присуствује Светском економском форуму. Вучић је, одговарајући на питање колико је било дипломатског дијалога који је вођен на сесији "Дипломатија и дијалог о Западном Балкану", рекао да је језик био пристојан, али да је од људи са Запада, који су присуствовали, а којих је, како је навео, било много, чуо да је било прилично депресивно. "Зато што очекују неки ентузијазам и оптимизам, а тога нема", навео је Вучић. Он је нагласио да постоји велики пад популарности ЕУ, и то не само у Србији, већ и у Северној Македонији. "Тамо где живе Македонци већински имате клацкалицу и питање је да ли би људи и како би данас гласали. Неко мора да се замисли због чега је то тако. Нека то буде кривица и наша и Македонаца, али мора да буде и кривица неког другог, мора да буде и кривице у некој од држава чланица, или у Бриселу, и негде другде, не може да буде само наша кривица", навео је Вучић. Он је додао да је на сесији нагласио да је Србија на европском путу, иако је већина грађана данас против тога. "Али Србија не може да мења политику како један дан неко помисли да треба се мења политика. Србија је на путу ка ЕУ, то је једини пут који Србија има и ми смо захвални на свом новцу, на свој подршци. Она је огромна, и то ценимо, али немојте сваки дан, уместо тога што сте учинили за нас и што заједнички чинимо, да слушамо поруке: ''Признајте независно Косово, уведите санкције Русији.'' Полако, имамо ми своју државу и свој интерес", нагласио је Вучић. Оценио је да дволично и лицемерно звучи када се каже да је територијални интегритет највиша вредност, која мора да се заштити, док се грађани Србије сећају шта је било пре 23 године. "Тада територијални интегритет једне земље није био нарочито важан", навео је Вучић. Он је додао да зато мора да се разуме позиција Србије. "Не можете да се правите да је све исто и да све мора да буде како ви хоћете. Морате да разумете Србију, морате да покушате да разумете и чујете. Знамо да је то прошлост, али чујте наше фрустрације, чујте наше муке. Саслушјате нас, а немојте сваки дан да понављате оно што знамо, шта очекујете и шта мислите. Имамо ми свој мозак, своју политику, главу и земљу, као и свој народ и своје грађане", рекао је Вучић.

Абазовићу позив за Охрид, кратко са Пленковићем

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је црногорског премијера Дритана Абазовића, са којим је разговарао у Давосу, позвао да се придружи скорој вечери у Охриду, у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”, додајући да је на маргинама скупа разговарао и са македонским председником Стевом Пендаровским, а на кратко и са хрватским премијером Андрејем Пленковић. “Ја нисам домаћин састанка у Охриду, већ премијер Северне Македоније Дмитар Ковачевски, али сам, као гост и део ''Отвореног Балкана'', упутио позив Абазовићу да дође на заједничку вечеру за неколико дана, и сада је на њима да ли ће да дођу”, рекао је Вучић новинарима у Давосу. Како је рекао, ми не морамо никога да “јуримо”, већ позивамо све у региону да се прикључе, и ко жели да дође, добродошао је, а ко не жели, ствар је избора. “Ми смо задовољни ониме што имамо. Волели бисмо да нас је више, али задовољни смо овиме што имамо, и наши односи су никад бољи. У Бриселу најлепше о Србији говоре Северна Македонија, Албанија и Мађарска, не бисте вероватл, као и ми о њима”, рекао је Вучић. Додао је да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, каже, иде у добром смеру. “Ако желите да се прикључите, желите, ако не… Али, како ћете да објасните, када обезбедимо пет одсто попуста на друмарину за чланице ''Отвореног Балкана'', да тај попуст немате, као ни неке друге привилегије око радних дозвола”, приметио је Вучић. Он је констатовао да сарадња у оквиру те иницијативе у многоме олакшава посао, контакте и да су сви који желе да се укључе, добродошли. Вучић је додао да је у Давосу имао коректан разговор са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским, те да две земље имају добре односе. “Кратко сам разговарао са Пленковићем и ништа више”, рекао је Вучић.