Вести

"Bizerba" мења ствари на боље и прави велику разлику

Фабрика немачке компаније "Bizerba", која је отворена данас у Ваљеву, додатно ће индустријализовати тај град, који ће ускоро добити и брзу саобраћајницу до Лајковца, али и општу болницу у чију ће изградњу бити уложено око 90 милиона евра, рекао је председник Републике Србије Александар Вучић.

Председник Вучић је током обиласка фабрике и разговора са радницима рекао да ће радници имати плату од 1.100 евра и добре услове рада. "Брзу саобраћајницу ћемо да завршимо, то је наша обавеза, као и према грађанима Ваљева", навео је председник Вучић. Председник Вучић је рекао да се раније од Ваљева до Београда путовало око сат и 40 минута, док ће када буде завршена брза саобраћајница од Иверка до Лајковца путовање трајати око 50 минута. Председник Вучић је рекао да је просечна плата у Ваљеву у децембру износила 608 евра, док ће у "Bizerbi" бити значајно виша. "Тек ће да буде напретка. "Bizerba" мења ствари, прави велику разлику и када је реч о запошљавању људи и тако што повећава примања грађана Ваљева. Додатна индустријализација Ваљева нас обавезује да радимо и обнову пруге од Ваљева до Врбнице. Ваљево постаје центар путне и железничке инфраструктуре. Остаје да урадимо и општу болницу у Ваљеву на 77.000 квадратних метара, што ће коштати готово 90 милиона евра", навео је председник Вучић. Такође, председник Вучић је истакао да ће у Ваљево до 15. октобра стићи гас, а у "Bizerbu" пре краја године. "Bizerba" је од кључног значаја за даљи развој, додао је председник Вучић. Председник Вучић се приликом обиласка упознао са вагама које производи "Bizerba" , а генерални директор компаније Андреас Краут је том приликом истакао да је почаствован и привилегован због прилике да отвори постројење у Ваљеву и изразио уверење да ће у будућности Србија бити препозната као земља која производи најбоље ваге.

У Ваљеву ће се производити најбоље ваге у свету

Председник Вучић изјавио је данас у Ваљеву, на отварању фабрике немачке компаније "Bizerba", да ће та фабрика бити веома значајна за цео Колубарски округ и централну Србију, као и да ће се у Ваљеву правити најбоље ваге у свету. Председник Вучић је у обраћању истакао да компанија "Bizerba" има традицију дугу више од 150 година и захвалио породици Краут, као и свима другима који су учествовали у изградњи фабрике у Ваљеву. Пре само нешто више од годину дана смо положили камен темељац у Ваљеву, рекао је председник Вучић и додао да су тада поједини мислили да је то само због избора. Председник Вучић је рекао да ће ту радити између 300 и 350 радника који ће имати значајно већу просечну плату од просечне плате у Србији, што ће значити и много више новца за Ваљево. Овде долази још једна немачка компанија, рекао је Вучић и додао да ће за мање од два месеца бити отворена још једна немачка компанија у Ваљеву. Истакао је да ће за мање од годину дана бити завршена брза саобраћајница од Лајковца до Ваљева и да ће се стизати до Београда за 50 или 55 минута. Остаје нам још да од Ваљева направимо право железничко чвориште, односно да обновимо пругу од Ваљева до црногорске границе. Председник Вучић је додао и да ће до 15. октобра у Ваљево стићи гас, а до потрошача до краја године. Председник Вучић је најавио да ће пројекат за општу болницу у Ваљеву бити завршен у јулу, као и да ће се градити најмодернија болница на 77.000 квадрата, која ће коштати 90 милиона евра. "О "малој" хали од 15 милиона евра да и не говорим, која никоме није пала напамет раније, да је неко гради", додао је председник Вучић. Председник Вучић је рекао да је "Bizerba" до сада уложила 21 милион евра у фабрику, од укупно 34,5 милиона евра. Председник Вучић је додао да ће Србија уложити својих 4,5 милиона евра. "Одавде ће излазити најбоље ваге у свету, кад се споје немачко знање и памет, са српским знањем и памећу. Са поносом ћемо рећи да су направљени овде у срцу Србије, у нашем Ваљеву", навео је председник Вучић. Председник Вучић је рекао да у фабрици постоје иновативне технологије пошто је кров опремљен соларним ћелијама на 7.000 квадратних метара, које ће производити 40 одсто укупне потребе за енергијом у фабрици. "У Ваљево и цео колубарски округ се враћа нада да можемо да имамо овакве фабрике и да можемо да радимо боље", навео је председник Вучић. Како је рекао, у немачким фирмама у Србији ради око 80.000 људи, а до почетка следеће године ће то бити око 90.000 до 100.000 људи. Захвалио је немачкој амбасадорки на помоћи и истакао да су грађани Србије показали да могу да буду добри и одани радници. "Желим компанији много успеха и профит, урадићемо и путеве, гасне конекције, убрзавамо све радове и да желим "Bizerbi" да добро послује и прошири своје капацитете и да ускоро поново неки ашов забодемо, али да не идемо из Колубарског округа", истакао је председник Вучић.

Поносан сам на оно што радимо, хвала немачким пријатељима

Председник Вучић изјавио је данас да је поносан на оно што се ради у Ваљеву и захвалан људима из немачке компаније, за које је рекао да су задужили Србију. Председник Вучић је новинарима, након отварања те фабрике у Ваљеву рекао да су они дошли у Србију прошле године, у тренутку када због сукоба у Украјини нико није хтео да дође. Извор: ТВ Пинк "Рекао сам им да су задужили земљу. Хвала нашим немачким пријатељима", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је додао да ће критичари увек наћи нешто да замере и истакао да никада у историји није више било уложено не само у ту фабрику, већ уопште у Ваљево. "Ниједан период није за поређење. За два месеца отворићемо нову фабрику Хајсенс, што ће повећати број запослених, они су купили Горење. Сви причају о штрајковима, то може свако, могу и ја, али нема то баш увек смисла, морате да седнете да разговарате", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је рекао да је у ваљевском Крушику повећана просечна плата и да је сада скоро 65.000 динара, не рачунајући колико људи има бенефицирани радни стаж, колико је људи прихваћено у "сложенији посао". "Ваљево добија први пут брзу саобраћајницу и ауто-пут. Да то није пре постојало у Ваљеву, да нису неки други изградили, па ми рушили. Онда они дођу и кажу погледајте болнице, није било тако пре 12 и 20 година. Шта сте променили онда. Када правите велике промене и када радите они који су џангризави и који траже само негативно видеће само оно што нисте стигли да урадите. Не брините, стићи ћемо и то", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је најавио да ће у болницу у Ваљеву од 77.000 квадрата бити уложено уложено 90 милиона евра. "Оно што је најздравије и најважније су ове фабрике, јер оне доносе здраве приходе, доносе живот и већа примања људима у Ваљеву, враћају Ваљево на мапу индустријских центара Србије. Ове фабрике дају могућност да од Ваљева правимо велико чвориште овог дела Србије и због пруге коју ћемо да реновирамо од Ваљева до црногорске границе и као што се гради и аутопут и брза саобраћајница коју до Ваљева. То су огромне ствари за Ваљево", рекао је председник Вучић.

Корупције има највише када се гради најмање

Председник Вучић рекао је данас да је сасвим сигурно корупције увек било и да ће је бити, али да је она највећа онда када се гради најмање и истакао да се данас гради много више него пре 2012. године. "Сигуран сам да је и данас има у мери која је недозвољива, онда можете да мислите колика је била онда када није грађено ништа. Знате онај пут када идете од Осечине ка Лозници. То смо ми изградили. Не неки други", рекао је председник Вучић. Како је рекао, сигуран је да је корупције увек било. "Зато вас молим да надлежним органима поднесете кривичне пријаве и да сва своја сазнања искажете и да одмах кренемо у акцију против корумпираних људи. Мислим да резултат најбоље показује. Када најмање градите тада вам је степен корупције највећи. Када највише градите, волели ви то или не је степен корупције најмањи", оценио је председник Вучић и додао да је јако важно борити се против корупције. Додао је да су у процесу ревизије четири велике фабрике наменске индустрије - Застава оружје, Слобода Чачак, Крушик у Ваљеву и Милан Благојевић - Наменска производња у Лучанима, ангажоване ревизорске компаније тзв. "велике четворке". "Урадили смо комплетну анализу и шта је то што треба да урадимо у наредном периоду. То је веома важно јер нам не вреди ни Чачак ни Ваљево без Лучана", рекао је председник Вучић.

Крушик неће бити уништен, не пристајем на уцене

Председник Вучић нагласио је данас да фабрика "Крушик" никада неће бити уништена, иако је било таквих покушаја, али да грађани Србије треба да знају да сваки дан у ту фабрику на посао не долази скоро 500 радника и нагласио да никада неће пристати на уцене, а да ће разговарати са свима. Председник Вучић је то рекао након отварања фабрике у Ваљеву, а одговарајући на питање новинара Н1 да ли ће захтеви радника "Крушика" бити испуњени, уз констатацију да је тачно да је просечна плата у тој фабрици већа од 65.000 динара, али да они са 50.000 наводе да им је инфлација обезвредила примања. "Фарбика је била уништена пре две или три године и то захваљујући конкуренцији из иностранства, која је радила на томе да Крушик буде уништен, али то се никада неће десити", рекао је председник Вучић и додао да је и Н1 радио на таквој промоцији. Председник Вучић је нагласио да је важно да грађани знају да је плата у Крушику повећана за 19,3 одсто, и да у Србији није била толика инфлација. Због тога је упитао новинарку да ли зна у којој земљи Европе су плате и пензије повећане више од стопе инфлације. "Не знате, ако не знате није важно, логично да немате ту информацију", рекао је председник Вучић и питао новинарку зашто не каже да сваки дан у Крушик на посао не долази 494 радника. Додао је да је то важно да грађани знају, јер они то плаћају. "Сваки дан 494 човека из Крушика није на послу, 692 у "Застави оружју" у Крагујевцу - да ли мислите да има то ко да плати - идем три месеца у Немачку да радим да зарадим и то нико не сме да каже", навео је председник Вучић и додао да је он председник који не одговара на уцене. Председник је рекао да је за Ваљево урадио оно што ниједан пре њега није од 1945. године. "Примићемо раднике, саслушати их, али да испуњавам уцене на то нећу пристати", рекао је председниквВучић и додао да ће "Крушик" преживети са овим или оним руководством, са овим или оним радницима. Нагласио је и да ће радници живети боље, да ће плате бити веће, али да нема уцена. "Крушик је једва преживео воајеризам, егзибиционизам, лудило које је прављено над Крушиком пре две, три године и урушавање међународног угледа само како би се показало да држава лоше ради, а то је међународна мафија која је желела да немамо ракетно пуњење, да не можемо да правимо ракете за град, а што је данас најтраженија роба на светском тржишту", рекао је председник Вучић и нагласио да су послушали те који су тако желели данас Србија не би имала ништа. Председник Вучић је најавио да ће Ваљево добити и болницу и нови спортски терен за 15 милиона евра, али је изразио жаљење што њихови политички противници који сваки дан само критикују власт нису направили и оставили иза себе ни идејне пројекте. "Бизерба је здравље Ваљева, Хансгрое оно што доноси потпуне промене, као и брже саобраћајнице, пруге. Тачно, важна је болница, то је тачно и хвала ако људи желе да шутирају лопту, важно је то, али ништа није важно као фабрике", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је поновио да никада неће пристати на уцене и поручио свима који мисле да на уцене треба да одговара позитивно да следећи пут бирају таквог председника.